hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Zalaegerszegen indul az 5G hálózat fejlesztése

A mintegy 40 milliárd forintos járműipari tesztpálya fejlesztéséhez és az okosváros programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetét. 

hirdetés

Varga Mihály a Mobil járműipari és logisztika konferencia nyitónapján írta alá azt az együttműködési megállapodást a kormányzat más szereplőivel, Zalaegerszeg polgármesterével, a Magyar Telekom vezetőivel és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatójával, amelynek révén Zalaegerszegen indul el az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése.

A miniszter elmondta: a magyar járműgyártásban olyan új trend indul el, amelynek ma még nem tudjuk felmérni a következményeit, de a magyar gazdaság további növekedésének szolgálatába kell állítani.

A járműiparban olyan ipari tradícióval, kultúrával és tudományos háttérrel rendelkezik az ország, amivel csatlakozni tud az európai és világtendenciákhoz, illetve egyre több cég lehet részese egy magasabb hozzáadott értéket teremtő láncnak - sorolta Varga Mihály.

A zalaegerszegi tesztpálya látványterve (forrás: autoszektor
A zalaegerszegi tesztpálya látványterve (forrás: autoszektor

Elmondta, a logisztika is kiemelt stratégiai ágazat, "szerencsés helyen vagyunk, ki kell használni ennek a lehetőségeit". Most 6,3 százalékkal járul hozzá a logisztika a nemzeti jövedelemhez, de az a terv, hogy az arány 10 százalék fölé emelkedjen, ezt kormányzati program is segíti - fejtette ki.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztosa szerint a zalaegerszegi járműipari tesztpályához és a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást is befolyásolni tudja. Az a cél, hogy a 2020-as évekre a világon az első olyan országok közé tartozzon Magyarország, ahol ezt a technológiát alkalmazzák - jelezte Deutsch Tamás.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint az 5G hálózat döntő jelentőségű a magyar versenyképességet illetően, ezt szolgálja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott 60 milliárd forintos program is, amit az informatikai mérnökök képzése egészít ki.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nemcsak az önvezető autók miatt fontos az infokommunikációs fejlesztés, mivel ez egy tovagyűrűző technológia lesz, s az ebből adódó gazdasági növekedést azok tudják majd kihasználni, akik az elsők lesznek. Meglátása szerint Magyarországnak a világon is egyedülálló lehetősége van az 5G-s hálózat és a járműipari tesztpálya fejlesztésében, mert ilyen elképzelések legfeljebb 6-8 helyen születtek eddig a világban.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, ősszel elkezdődik a közel 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló R76-os, kétszer kétsávos "okos" gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között, érintve a sármelléki nemzetközi repülőteret. A Modern Városok Program keretében pedig logisztikai központ és konténerterminál épül a városban, kihasználva a koperi nemzetközi tengeri kikötő közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridort.

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés