hirdetés
hirdetés

Virtuális vásár

Vegyes helyzetkép a válságban

Vegyes helyzetkép a koronavírus idején: az igus árbevétele csökkenést mutat, míg a beérkezett megrendelések egyelőre szinte változatlanok. A technológiai fejlesztést és a költségcsökkentést szolgáló motion plastics megoldásokra továbbra is van igény – 100 új termék a virtuális vásári standon.

hirdetés

A tavalyi 2 százalékos árbevétel-növekedés után az igus jelenleg vegyes jelzéseket kap a piac részéről. Egyrészről az első négy hónapban csökkent az árbevétel a koronavírus következtében kialakult helyzet miatt, másrészről viszont a beérkező megrendelések mindezidáig szinte változatlanok maradtak. A technológiai fejlesztést és a költségcsökkentést szolgáló motion plastics megoldások iránti érdeklődés azonban jelentősen megélénkült. Ezért az igus felállított egy vásári standot, ahol az ügyfelek maguk fedezhetik fel a vállalat innovatív digitális megoldásait. A kezdeményezés már az első néhány napon is nagy sikert aratott.Az igus tavaly a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2 százalékkal, azaz 764 millió euróra tudta növelni árbevételét. A koronavírus okozta válsággal jelenleg még kiélezettebb általános körülmények alakultak ki. A vállalat kölni központjában is érzik a változás szelét. Az év első négy hónapjában az árbevétel 11%-ot esett a tavalyi év azonos időszakához képest. A beérkező megrendelések ugyanakkor szinte változatlanok, jelenleg mindössze 2 százalékos csökkenést mutatnak. „Rengeteg megkeresést kapunk, és számos virtuális látogatást szervezünk” – fejti ki Frank Blase, az igus GmbH vezérigazgatója. „Egyértelműen nő az érdeklődés az ügyfelek részéről az olyan megoldások iránt, melyek technológiai előrelépést jelentenek, és ezáltal csökkentik a költségeket. Több mint öt évtizedes kutatási és gyakorlati tapasztalatainknak köszönhetően biztonságos, műanyagból készült megoldásokat nyújtunk.” Hogy mindezt hogyan is lehet megvalósítani, arra kiváló példa az egyik csomagológép-gyártó vállalat korszerű gyártóberendezése. A célkitűzés az volt, hogy a gép másodpercenként két egész pirítani való kenyeret vágjon fel, csomagoljon be és zárjon le. Korábban a rendszer egyik gyenge pontja a berendezés gyors összeszerelését szolgáló mozgó kábel volt. A megoldás után kutatva a vállalat ráakadt az interneten a dinamikus kábelekhez kifejlesztett chainflex élettartam-kalkulátorra, és így a rendkívül dinamikus alkalmazásnak megfelelő, egyedi termékre is – még jóval a koronavírus által okozott jelenlegi helyzet előtt. A kábelt egy intelligens smart plastics állapotfelügyeleti rendszerrel egészítették ki, mely így megvalósította a kívánt célt: a berendezés a hét minden napján a nap 24 órájában folyamatos működést biztosít, a 18 havonta történő kábelcsere jól ütemezhető, ennek köszönhetően jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Adományok: arcvédőkhöz készült fejpántok

A jelenlegi helyzetben az igus egyik kiemelt célja, hogy továbbra is biztosítsa a tribo-polimer termékek gyors és megbízható ellátását. „Az igus kiszállításai jelenleg is mindenféle korlátozás nélkül zajlanak” – hangsúlyozza Frank Blase, vezérigazgató. „A kisebb és közepes volumenű megrendelések általában 2,5 napon belül már úton vannak az ügyfelek felé.” Nemzetközi szinten 14 gyártóüzem gondoskodik a helyi ellátásról. A megbízható teljesítés és szállítás fenntartása érdekében pusztán a vállalat központjában több mint 100 intézkedést hoztak az öt új étkezdétől kezdve a termelésben dolgozó munkatársak számára a nehéz munkakörülmények miatt biztosított többletjuttatásokig. Ezeken túlmenően az igus újrahasznosított iglidur A200 anyagból fröccsöntött fejpántokat gyárt arcvédőkhöz. Ezáltal lehetővé vált a költséghatékony tömeggyártás. Az első 100 000 fejpánt ingyen találhat gazdára, majd ezt követően ügyfélköltségen kerülnek forgalomba. Jelenleg folyamatban van továbbá 140 000 teljes arcvédő eszköz rendkívüli előállítása is. Ezekből az igus egy helyi adománygyűjtő kampány keretében minden kölni iskolásnak juttat.

Több mint 100 új termék: digitális látogatás egy valódi vásáron

Mivel jelenleg sem szakmai vásárokra, sem pedig az ügyfeleknél tett személyes látogatásokra nincs mód, az igus teljes mértékben igyekszik kihasználni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket: Ennek legfontosabb eleme egy vásári stand, melyet az igus digitális ügyféltámogatási szolgáltatáscsomagjának részeként állítottak fel. A tényleges vásári stand virtuálisan látogatható; mód van továbbá arra is, hogy közvetlenül az igus szakértői kalauzoljanak körbe, illetve személyes és csoportos egyeztetésekre is lehetőség nyílik a standnál. Az igus a 400 négyzetméteres területen több mint 100 innovatív műanyag terméket mutat be. Egyebek mellett a padlóhoz erősített acélkábel vezetőelemen alapuló autoglide 5 energialánc is kiválóan példázza, hogy az ügyfelek hogyan takaríthatják meg költségeiket, és fejleszthetik tovább technológiákat, hiszen ezzel a megoldással az intralogisztika és a darurendszerek terén a beszerelési idő 88 százaléka megtakarítható, ráadásul a teljes bekerülési költség a kábelekkel együtt méterenként 49 eurónál kezdődik. Egy másik új megoldás a drylin polimer teleszkópos sín, mely többek közt fiókok, ülések és fejtámlák beállítására és kihúzására szolgál. Ráadásul 64%-kal könnyebb a fém vezetőelemeknél. A termékfejlesztés szempontjából kulcsfontosságúak a vállalat 3800 négyzetméteres laboratóriumában végzett kísérletek. Ezeknek köszönhetően az igus egyedülálló módon 36 hónapos garanciát vállalhat a standard láncok és chainflex kábelek teljes kínálatára. „igus chainflex kábelek: 36 hónapos garancia és élettartam-kalkulátor évi 2 milliárd tesztciklus alapján” – hangzik a márka ígérete, melyet már sikeresen tanúsított a teszteléssel foglalkozó UL ügynökség is. Ugyanakkor az igus egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra is, hogy a motion plastics megoldásokat integrálja a műanyag-felhasználás körforgásába. Például olyan kezdeményezések révén, mint a „chainge újrahasznosítási program”, a „plastics2oil” és az ISO 14001 tanúsítvány. A „chainge újrahasznosítási program” keretében az igus a gyártótól függetlenül visszavesz minden hulladékká vált műanyag energialáncot („e-chain”), újrahasznosítja őket, és utalványok formájában kilogrammonkénti árat fizet értük. A Mura Technology vállalatba fektetett 4,7 millió euró még egy lépéssel tovább megy. A vállalat olyan üzemeket kíván építeni, ahol a műanyag hulladékot energiatakarékos módon olajjá alakítják. A németországi igus április közepén, a koreai igus pedig májusban kapta meg az ISO 14001:25 környezetvédelmi tanúsítványt. A következő lépésben pedig legalább 10 százalékos energiamegtakarítást tűztek ki célul.

Költségtakarékosság és technológiai fejlesztés – az igusnál is

Bár az igus is tisztában van azzal, hogy a jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz tervezni, a vállalat mégis kitart a hosszú távú befektetések mellett, ahogy Frank Blase is hangsúlyozza: „Az értékesítés terén mutatkozó veszteségek súlyosak, és komoly kiadások szükségesek a válság leküzdéséhez. Jelenleg nehéz megjósolni, hogy az általános helyzet jobbra fordul-e. Ugyanakkor tetemes mennyiségű saját tőkét tettünk félre az ilyen kivételes időszakokra. Ezért kezelni tudunk minden kiadást.” Néhány országban bejelentették a rövidített munkavégzést, Németországban azonban nem. „Amennyire csak lehetséges minimalizálni szeretnénk a helyzet következményeit a munkavállalóinkra nézve. Ezért a jövőben továbbra is meghatározó befektetésekkel kell élnünk.” Ilyen például a jelenlegi alagútépítés és a kölni központot bővítő új épület területének fejlesztése. A vállalat a digitalizációba szintén továbbra is intenzíven fektet be. Csak 2019-ben nyolc további élettartam-szimulátorral és online eszközzel jelent meg a világhálón, például fogaskerekekhez, görgőkhöz és tengelyekhez, valamint elindította a költséghatékony robotizálást elősegítő RBTX platformot. Azóta már 38 online eszköz használható ingyenesen és regisztráció nélkül. Frank Blase rámutatott: „Mindkét mintaprojekt, az új építkezés és a digitalizáció egyaránt arra fókuszál, hogy az ügyfelek gyorsan, könnyen és megbízhatóan hozzájussanak a kívánt motion plastics megoldásokhoz. A jelenlegi időszakban különös fontosságot nyert ez a célkitűzés, amit rendszeresen hangsúlyozunk is a napi válságkezelési megbeszéléseken.”

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés