hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Új présüzemet épít a Sapa Székesfehérváron

A Sapa Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. új présüzemet épít Székesfehérváron, a világ egyik vezető autóipari beszállítójának 6,8 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

hirdetés

A kormány a norvég tulajdonosi háttérrel rendelkező cég beruházásához 1,15 milliárd forint támogatást adott, amivel segíti az elektromosautó-gyártás fejlődését Magyarországon.

A város komoly regionális versenyben nyerte el a fejlesztést, amelynek eredményeképpen a Sapa új generációs elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket, törésálló ötvözetet. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében - ismertette a miniszter. A Sapa olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész-beszállítója, mint az Audi, a Jaguar, az Aston Martin vagy a Porsche, éves árbevétele 6 milliárd euró. Globálisan több mint 22 ezer dolgozót foglalkoztat, Magyarországon mintegy 1500 alkalmazottja van.

Frank Iepema ügyvezető igazgató elmondta: az első magyarországi üzemük több mint 10 éve jött létre, amelynek fókusza fokozatosan a volumenről az értékre helyeződött át. Az elmúlt években az autóipar fejlődésével jelentősen megnőtt az igény az alumínium termékeik iránt.

A Sapa honlapja szerint a székesfehérvári gyár öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkálógéppel Európa legnagyobb sajtolóüzemének számít. A Sapa innovatív alumíniummegoldásokat kínál számos iparágnak, így a járműipar mellett az építőipar, infrastruktúra, személy- és teherszállítás és az energiaipar számára. Termelésének több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak. 

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés