hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Új lendületet vett a német gazdaság

Jó hír az egy hónap múlva esedékes szövetségi parlamenti választásokra készülő németországi kormánypártoknak, hogy a gyönge évkezdet után az év második negyedévében olyan erőteljes növekedés jellemezte a német gazdaságot, mint amilyenre több mint egy év óta nem akadt példa.

hirdetés

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó hazai termék mennyisége – a szezonális és a naptárhatástól megtisztítva - április és június között 0,7 százalékkal meghaladta az előző negyedévit, s ezzel Németország a 2. legerőteljesebb gazdasági növekedést érte el az euró-övezeti országok sorában. Ilyen erőteljes fejlődés legutóbb 2012 elején jellemezte a német gazdaságot.

Növekedésserkentő impulzusok elsősorban a belföldi fogyasztás oldaláról érkeztek, mert mind a magán-, mind a közületi fogyasztás meghaladta az előző negyedévit, s a beruházások is érzékelhetően élénkültek. Emellett az is „rátett” a második negyedévi fejlődési dinamikára, hogy az építőipar számára kedvezőtlen, szokatlanul hosszú és hideg télvíz idején elmaradt munkálatokat a tavasz beköszöntével pótolták.

Phillipp Rösler szövetségi gazdasági és technológiai miniszter, a szabaddemokrata párt elnöke a második negyedévi növekedési adatokat kommentálva elégedetten állapította meg: „minden oka megvan Németországnak arra, hogy polgárai derűlátóan tekintsenek a jövőbe. A 2012/2013 téli gyöngélkedést kiválóan átvészeltük. A második negyedévben a bruttó hazai termék egyértelműen erőteljesebben növekedett, mint azt a legtöbb szakértő várta”.

Sikeres gazdaságpolitika

2013 első felében a növekedés elsőszámú támasza a magánfogyasztás volt. „Az adó- és társadalombiztosítási terhek év elején hatályba lépett csökkentése új impulzusokat kölcsönzött a magánjövedelmeknek és gondoskodott arról, hogy a jó vásárlási kedv több és nagyobb értékű bevásárlásban öltsön testet. Különösen örvendetes, hogy a vállalatok hat negyedév után beruházásaikat újra bővítették.

Az elmúlt két-három évben a német gazdaság összességében pozitív irányban fejlődött, a bruttó hazai termék mennyisége évről évre emelkedett
Az elmúlt két-három évben a német gazdaság összességében pozitív irányban fejlődött, a bruttó hazai termék mennyisége évről évre emelkedett

Mindez azt mutatja, hogy a bizonytalanság alábbhagy és a bizalom nő… Most döntő lesz, hogy ez a bizalom az euró-övezet hiteles reformjai révén tovább fejlődik, amivel Európa új önhordozó dinamikát nyer. De Németországban is tartjuk magunkat a sikeres irányvonalhoz – visszafogott államháztartás, versenyképes vállalatok, s egy olyan politika, amely játékteret biztosít valamennyiünk terheinek csökkentéséhez” – fogalmazott Rösler gazdasági miniszter.

A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az első, az április és június közötti időszakra vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan a statisztikai hivatal mínusz 0,1 százalékról stagnálásra módosította az első negyedévi növekedésre vonatkozó számítását, s a 2012 utolsó negyedévi számítást, súlyos visszaesést is felfelé korrigálták, mínusz 0,7 százalékról mínusz fél százalékra.

Ha szerencsénk van, befejeződött az euró-övezet történetének leghosszabb recessziója - legalábbis erre hivatkozik a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK), amely augusztus közepén nyilvánosságra hozott éves világgazdasági jelentésében 2013-ra 2,0, 2014-re pedig újabb 4,0 százalékos német exportnövekedést valószínűsített. A kamarai előrejelzés ellentétben van az RWI esseni gazdaságkutató intézet prognózisával, amely a kétségkívül még a második negyedévi fejlődési adatok nyilvánosságra hozatala előtt született előrejelzésében 2013-ra 0,6 százalékos exportcsökkenést, 2014-re viszont 6,1 százalékos exportnövekedést valószínűsített, a behozatal idei 0,4 százalékos csökkenése és jövő évi 6,6 százalékos emelkedése mellett.

Az elmúlt két-három évben a német gazdaság összességében pozitív irányban fejlődött, a bruttó hazai termék mennyisége évről évre emelkedett, az euró-övezet hosszan elnyúló recessziója mégis igen érzékenyen érintette a kontinens vezető gazdasági hatalmát. A második negyedévben azonban beköszöntött a fordulat: április és június között – némi meglepetésre – Franciaország is fél százalékos növekedést produkált az év első három hónapjához képest, s tulajdonképpen örülni kell annak is, hogy mind Olaszországban, mind Spanyolországban már csak minimális mértékben, 0,2, illetve 0,1 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye. Portugáliában ezzel szemben nem csökkent, hanem két és fél év folyamatos visszaesése után a franciaországinál kétszer gyorsabban, az euró-övezet valamennyi országát megelőzve 1,1 százalékkal emelkedett a GDP. Mindent egybe vetve hat negyedév folyamatos visszaesése után az euró-övezet országaiban 2013 második negyedévében összességben nem újabb csökkenést, hanem 0,2 százalékos növekedést jeleztek az Eurostat szakértői.

Gyengélkedő Európa

A német külkereskedelemben egyelőre nem tükröződik, hogy fordulatot vett volna az euró-övezeti országok gazdasága. A 2013 első hat havi német export 547,4 milliárd euró volt, 0,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül az összes EU-országba irányuló kivitel (313,7 milliárd euró) 1,7, ebből az euró-övezeti országokba irányuló szállítások értéke (205,0 milliárd euró) 3,1 százalékkal mérséklődött, míg az euró-övezethez nem tartozó uniós országokba irányuló kivitel (108,7 milliárd euró) 1,1, az EU-n kívüli országokba irányuló pedig (233,7 milliárd euró) 1,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ráadásul – az áprilisi 8,3 százalékos növekedést követően, a megelőző év azonos hónapjához képest – májusban 4,5, júniusban pedig 2,1 százalékkal csökkent a világ országaiba irányuló német export értéke.

Rösler: Minden oka megvan Németországnak arra, hogy polgárai derűlátóan tekintsenek a jövőbe
Rösler: Minden oka megvan Németországnak arra, hogy polgárai derűlátóan tekintsenek a jövőbe

Az euró-övezet növekedési fordulata ellenére az erősen exportfüggő német gazdaságnak mind a Szövetségi Bank, mind a berlini kormány várakozása szerint, (a kamarai szövetség előrejelzésének ellentmondva) ismét vissza kell kapcsolnia egy sebességfokozatot. Ennek oka egyes nagyobb felzárkózó országok gyöngébb növekedésében és importigényének ebből fakadó mérséklődésében keresendő; s vannak olyan szakértői vélemények, melyek szerint egyelőre a válság sújtotta Európából sem lehet új impulzusokat várni.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok a mindenkori megelőző három hónaphoz képest mind a harmadik, mind a negyedik negyedévre 0,4 százalékos növekedést valószínűsítenek. A berlini szövetségi kormány az az év egészére vonatkozóan tartja magát fél százalékos gazdasági növekedési várakozásához, miközben az RWI esseni gazdaságkutató intézet már idézett kora nyári előrejelzésében csupán 0,4 százalékos fejlődési dinamikát prognosztizált.

A foglalkoztatási helyzet is tovább javult: a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség adatai szerint július végén a foglalkoztatottak száma 41,89 millió fő volt, 232 ezerrel, 0,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban; a munkanélküliségi ráta a német számítási módszer szerint 6,8, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) számítási módszere szerint 5,5 százalék volt. A foglalkoztatottak számának emelkedése ellenére az állást keresők száma is nőtt: a 2,914 ezer regisztrált munkanélküli 38 ezer fővel haladja meg az egy évvel korábbit.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[135605] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés