hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Tovább erősödött a német kkv-szektor

Németországban meghaladta a 25 millió főt a kis- és közepes vállalkozói (kkv) szektorban dolgozók száma, a munkavállalók képzettségi szintje pedig javult az utóbbi években - áll egy hétfőn ismertetett kormányzati kimutatásban, amely szerint a válság ellenére a kkv-szektor pénzügyi helyzete is jobb lett.

hirdetés

A 250 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatok körében a dolgozók száma 25,1 millió volt a legutóbbi, 2011-es adatok szerint, ami több mint 250 ezres emelkedés a válság előtti utolsó évhez, 2007-hez képest. Elsősorban a határozatlan idejű munkaszerződéssel, teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma emelkedett, a részmunkaidős állások aránya nem változott, 14,6 százalék maradt. A határozott időre szerződtetett dolgozók száma pedig csupán 6,7 százalékig emelkedett a 2007-ben mért 6 százalékról.

A 10-nél kevesebb embert foglalkoztató és évi 2 millió eurónál kisebb árbevétellel rendelkező cégeknél - a kisvállalatoknál - dolgozók száma 3,17 millió volt 2011-ben, 51 ezerrel több a négy évvel korábbihoz képest. A kkv-szektor egészét tekintve a szakképzettség nélküli dolgozók aránya csökkent, a felsőfokú képzettségűek aránya pedig nőtt. A munkavállalók nagyjából 50 százaléka középfokú szakképzettséggel rendelkezett 2011-ben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban ismertetett adatok szerint a válság alatt a német kkv-szektor pénzügyi helyzete is javult. A saját tőke aránya a teljes eszközállományban 11,5 százalékról 18,6 százalékra emelkedett 2007 és 2010 között, 2011-ben pedig előzetes becslés szerint 20,7 százalékot tett ki. A német statisztikai hivatal szerint a kkv-szektor a német bruttó hazai termék (GDP) csaknem 50 százalékát állítja elő, és a beruházásokban is 50 százalék körüli az aránya. Gazdasági ágazatokat tekintve a kkv-szektor szerepe az építőiparban, az idegenforgalomban és a kiskereskedelemben a legnagyobb.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés