Megmunkálás

Testreszabott hallókészülékek

Az implantátumok spanyol gyártója, a Gaes már közel 60 éve folyamatosan végzi a fejlesztéseket, és ezalatt az összes elérhető technológiát alkalmazta a hallókészülékek kisebbé, kevésbé szembetűnővé és hatékonyabbá tétele érdekében. 

hirdetés

A javuló életszínvonalnak köszönhetően a fejlett országok lakói hosszabb ideig élnek. Ám az öregedés problémákat jelent nemcsak az idősek, hanem az orvosi ellátást biztosító kormányzatok és egészségügyi szervezetek számára is. A máskülönben egészséges emberek képességei csökkennek, és szerveik egyre kevésbé működnek jól. A megfizethető, megfelelő technológiákat használó orvosi készülékek gyártói számára egyre növekszik az olyan készülékek piaca, amelyek a lehető legtovább javítják és megőrzik az emberek életminőségét.

A hallás- és a látáskárosodás amellett hogy a világ két legnagyobb egészségügyi kihívása, hatalmas kereskedelmi lehetőségeket is nyújt. Indiában például az Appasamy és a hasonló vállalatok Haas CNC gépeket használnak az intraokuláris lencsék gyártásához, amelyeket a szürkehályogban, zöldhályogban és hasonló szembetegségekben szenvedő betegek millióinak ültetnek be. Spanyolországban, Barcelonában a Gaes hallókészülék-gyártó nemrég Haas VF-2SS CNC marógépet vásárolt, amellyel sablonokat és szerszámokat készít a testreszabott termékeihez.

Élénk fejlődés a kezdetektől

A Gaes szinte véletlenül jött létre több mint 60 éve, miután az alapítója, Juan Gassó egy kezdetleges hallókészülékkel tért vissza Londonból, amelyet a család egyik barátjának szánt. Inspirálta a készülékek hatása, és lenyűgözte az akkoriban korszerű technológia, így Juan vállalkozást alapított, amely az eszközöket importálta és értékesítette. Ezekben a korai években egy zöld, 1953-as Ossa motorkerékpáron terjesztette a termékeket, Spanyolország egész területén, bemutatva azokat a betegeknek és lehetséges vásárlóknak.

Felgyorsíthatták a nagy pontosságot igénylő alkatrészek megmunkálását
Felgyorsíthatták a nagy pontosságot igénylő alkatrészek megmunkálását

Az üzlet élénk volt, és 1958-ban Juan a sikerét kihasználva megtette a következő logikus lépést: megalapította a Microson SA vállalatot, az ország első és egyetlen hallókészülékeket gyártó vállalatát. A Gaes részét képező Microson azért jött létre, hogy zsebben hordható, analóg (tranzisztoros) készülékeket kínáljon a használóknak, amelyek még a mai elvárásokhoz képest is lenyűgözően kicsik.

Irányítás a teljes gyártási folyamat felett

Ma a vállalkozás mérete és termelése meghazudtolja a szerény kezdeteket. A függőleges elrendezésű, ötemeletes gyár egy forgalmas kereszteződésben található Barcelona rejtélyes nevű 22@ területén, ahol technológiai vállalatok csoportosulnak a színes lakótömbök és kis kávézók között. Az új központ 2010-ben nyílt meg, és az alapító emlékének ajánlották. Az iroda előcsarnokának ablakában áll a felújított motorkerékpárja: emlékmű az embernek, a jövőképének és a korai törekvéseinek.

A szomszédos fal mentén található hosszú üvegvitrin a Gaes termékek fejlődését mutatja be az évtizedek során. Ötven évvel azután, hogy Juan Gassó elkezdte a készülékek importálását és értékesítését, a hallókészülékek globális piaca évi 5,4 milliárd dollárosra nőtt, a Gaes pedig Spanyolország vezető hallókészülék-gyártó vállalata. Barcelonai egységében 130 alkalmazott készít több mint 50 000 hallókészüléket évente a tiszta terekben és elektronikai laborokban.

Az új épület otthont ad a vállalat Haas gépének is: egy VF2-SS Super Speed függőleges megmunkálóközpontnak. A Microson napi termelési célja 50–60 készülék. A Haas marógép egyéni termékek készítésére szolgál – testreszabott készülékekhez, amelyek illeszkednek a használók pontos fülméretéhez.

A Gaesnál elégedettek a Haas technológiával
A Gaesnál elégedettek a Haas technológiával

– A folyamat akkor kezdődik, amikor az egyik hallásvizsgáló központunk elküldi egy beteg füllenyomatát – fejtette ki Sergio Pavon, kutatási és fejlesztési technikai asszisztens. – Ez a fülcsatorna háromdimenziós negatívja, amelyet egy bizonyos típusú gyantával készítünk. Ezután beszkenneljük a negatív formát, és 3D-s fájlt készítünk a CAD/CAM rendszerben, amellyel azután beprogramozzuk a Haas gépet. Most, hogy a Haas gépet használjuk, 3-4 nap telik el a megrendelés és az egyéni készülékek szállítása között. Ez a gép lehetővé tette, hogy átvegyük az irányítást a teljes gyártási folyamat felett.

Rugalmas, gyors, könnyen kezelhető

Az új alkatrész elkészítési idejének csökkentése mellett a Haas a termékek nagyobb mértékű egységességét is lehetővé teszi. Korábban, a számítógépes gyártási technológia elterjedése előtt könnyen felismerhető volt, hogy melyik készüléket melyik szakember készítette. Mostanra a 3D-s nyomtatás elősegítette a hallókészülékek végső megjelenésének szabványosítását, aminek következtében javult a minőség és csökkent a selejt mennyisége.

A Haas gépet 2013-ban állították üzembe. Az eredeti cél az volt, hogy pontos és felhasználóbarát, jó minőségű gépet szerezzenek be. Egyszerű és intuitív, így nagyon gyors bevezetést tesz lehetővé: nincs szükség hosszú képzésre ahhoz, hogy valaki hozzáértő gépkezelővé váljon. A sebesség, a pontosság és a precíziós működés egyaránt nagyszerűvé teszi ezt a gépet, amely még sokoldalú is: könnyű váltani a feladatok között.

Bár a VF2-SS gép sok mindennapos alkatrész-megmunkáló feladatra szolgál, például acél, alumínium és műanyag marására, főleg a sablonok megmunkálása a feladata. Ezekkel azután nagyon finom és kis alkatrészeket készítenek a vállalat hallókészülékeibe hagyományos fröccsöntéssel és speciális, hő nélküli ultrahangos fröccsöntőgépekkel.

Hőhatás nélküli fröccsöntés

Az ultrahangos módszert először azért vezették be, hogy apró kör alakú műanyag alkatrészeket készítsenek, amelynek hártyája a hallókészülék mikrofon részére feszül, hogy megvédje a széllel, vízzel és porral szemben. Az alkatrészhez nagyon drága műanyagot kell használni, hiszen nem válthat ki allergiát, és meg kell felelnie bizonyos egészségügyi irányelveknek. A hagyományos öntés sok selejthez vezetett, mivel az alkatrész sérült a folyamattal járó hő miatt.

A marógép egyéni termékek készítésére szolgál
A marógép egyéni termékek készítésére szolgál
A vállalat speciálisan kialakított ultrahangos gépe nem termel hőt. Ehelyett az elektróda másodpercenként 30 000-szer vibrál a gyanta folyékonnyá tétele érdekében. A vállalat ezzel a géppel alakítja ki és készíti el a belső fülbe illeszkedő darabot és a szűrőt. Az ultrahangos géphez készült elektródákat is a VF2-SS munkálja meg, amely többnyire felügyelet nélkül működik napi két műszakban. Ivan Jimenez, a gépműhely vezetője elmagyarázta, hogy a vállalat milyen folyamat szerint választotta ki a gép márkáját és típusát a számos lehetőség közül.

– Amikor új gépet keresünk, először elkészítünk egy felülvizsgálati jelentést, amelyben a beszállító, ebben az esetben a Haas válaszol a követelményjegyzék kérdéseire. Ezzel az értékelési módszerrel kitöltünk egy táblázatot, amelyben pontszámokat adunk az egyes gépeknek. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, amíg elégedettek nem vagyunk azzal, hogy a vásárlással kapcsolatos döntés teljesen objektív tényezőkön alapul, például a fordulatszámon, a teljesítményen, a pontosságon és a visszaállási pontosságon, és nem szubjektív tényezőkön, például a megjelenésen. A nehéz döntés végül az ár és a minőség kapcsolata alapján született meg, bár a szállítás dátuma is nagyon fontos volt.

A Gaesnál elégedettek a Haas technológiával, amellyel felgyorsíthatták a finom és nagy pontosságot igénylő alkatrészek megmunkálását. 2008-ban a vállalat világszerte több mint 500 hallásvizsgáló központot tartott fent. Jelenleg Portugáliában, Törökországban, Chilében és Argentínában rendelkezik irodákkal, és több mint 500 ezer ügyfelet szolgál ki. Ma a Gaes termékek feltűnésmentes digitális készülékek, amelyek minden eddiginél több embernek segítenek abban, hogy biztonságosabban, boldogabban és általában jobban éljenek.

(forrás: Haas CNC)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés