hirdetés

Szerszámgépek minden mennyiségben

A fémmegmunkálás világvására újra Hannoverben

Szeptember 19. és 24. között rendezik meg – a két évvel ezelőtt esedékes szakvásárnak a megszokott váltás szerint otthont adó Milánó után – ismét a németországi Hannoverben a fémmegmunkálás legnagyobb érdeklődésre számot tartó seregszemléjét, a „Szerszámgépek és még több” szlogennel beharangozott EMO 2011 világvásárt, illetve gazdag keretprogramjait.

hirdetés

Újabb meghatározó (ipari) szakterület európai, sőt világvezető szakvásárának szervezése érkezett a finiséhez, újabb olyan szakvásáré, amelynek a szokásos periodicitás melletti megelőző rendezvényét még a gazdasági és pénzügyi világválságot megelőző „békeévben”, azaz 2007-ben tartották. Így a jelen nagy kérdése, át lehet-e vásári szemszögből ugrani a következő esztendőkben kritikussá váló hanyatlást, és a 2010-es első biztató gazdasági jelek után idén el lehet-e érni, sőt, túl lehet-e szárnyalni a négy évvel ezelőtti eredményeket.

Ezek a kérdések foglalkoztatják jelenleg is a Hannoveri Vásár területét szeptember 19. és 24. között birtokba vevő EMO szervezőit, a Deutsche Messe AG vásártársaságot, illetve a szakmai védnökséget vállaló Német Szerszámgépgyártók Szövetségét (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, VDW). A 2009-es milánói seregszemle után most újra az észak-német városba költöző EMO szakmai kompetenciáin túl, illetve azzal összefüggésben a várható számadatok is előtérbe kerültek a vásár szerdai budapesti sajtókonferenciáján.

A jövőt innovációk alapozzák meg

A több mint 35 éves fennállásának egyik meghatározó fejezetéhez érkező EMO idei kínálatáról Christian Miller, a szakvásárnak a VDW keretein belül tevékenykedő ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a világgazdaság növekedési pályára állásával fokozott hangsúly és felelősség helyeződik a beruházók és a gyártástechnológia fejlesztői, kivitelezői közötti párbeszéd egyengetésére. Szeptemberben láthatók és megtapasztalhatók lesznek azok a toptémák, amelyek a krízis tanulságaival megerősítve megkerülhetetlenné válnak bármely ágazatban, és feltétlenül a fémmegmunkálásban is.

Másfélszázezernél több látogató
Másfélszázezernél több látogató
Fenntarthatóság, termelékenység, változatos konfigurálási lehetőségek építőszekrényelven, illetve intelligens automatizálás – hogy csak címszavakban összefoglaljuk a legfontosabb iránymutatókat. A mindezekkel kapcsolatos innovációk pedig a gyártástechnológia teljes spektrumában terítékre kerülnek az EMO-n, így a szerszámgépek, a lemez- és a huzalmegmunkáló gépek, a különleges megmunkálási folyamatokat végző berendezések, a villamos vezérlések, a rugalmas automatizálás, a CAD/CAM, a szerelés és anyagmozgatás, az ipari robotok, a logisztika, az ipari elektronika, a precíziós szerszámok, a méréstechnika, a hűtő-kenő anyagok, a hegesztés, darabolás és hőkezelés, valamint a fémmegmunkálással kapcsolatos mechanikus, hidraulikus, villamos és elektronikus tartozékok terén.

Párbeszéd vezet a megoldáshoz

Kérdésünkre válaszolva Christian Miller kifejtette, miszerint a vásár szervezői reális célként tűzték ki a 2007-es rekorderedmények elérését, amikor is a Hannoveri Vásárváros mintegy 180 ezer négyzetméternyi területét foglalta el a 42 országból érkezett több mint 2100 EMO-kiállító, és nemzetközi jelleget erősen kihangsúlyozó több mint 166 ezer szakmai látogató használta ki a megoldások keresésének személyes kapcsolatok ápolásán alapuló útját.

Az egyik fő megszólított ágazat a járműipar
Az egyik fő megszólított ágazat a járműipar
A kitűzött célok elérése nem könnyű, mert míg a múltban a kiállítók jelentős része már minimum egy évvel az esemény előtt – nem utolsósorban a korai foglalás adta kedvezmények kihasználása érdekében – véglegesítette a részvételét, most még a krízisben megviselt neves nagyvállalatok is nem ritkán az utolsó pillanatra hagyják a bejelentkezést, azaz pillanatnyi eredményeik függvényében sokáig kivárnak a standfoglalással. E tendenciát erősítette meg Ernst Rau, a Deutsche Messe AG igazgatója is, aki hozzátette, hogy nemcsak számos újabb – köztük magyar – kiállítók jelentkezésében bíznak a hátra lévő négy hónapban, hanem reményeik szerint a négy évvel ezelőtti mintegy ezres magyar látogatói létszám is bővülhet.

Esély a hazaiaknak is

A hazai erősítésre szükség is van, hiszen a jelenlegi állás szerint mindössze egyetlen magyar kiállítót tartanak nyílván: az NCT Hungary Kft. először jelenik meg önálló standon az EMO-k történetében.

Termelékenység komplett megmunkálóközpontokkal
Termelékenység komplett megmunkálóközpontokkal
A sajtótájékoztató keretében rövid cégbemutatót tartó Póka István ügyvezető elmondása szerint a rendszerváltozás körüli évek szinte szokványos lépcsőfokait végigjáró, de mára ritka sikertörténetet magáévá mondható hazai vállalkozás, a nyolcvanas évek elején alakult GMK-ból „garázscégen” keresztül mostanra 3 milliárd forint éves árbevételű és Németországot nem számítva a kelet-közép-európai térségben CNC vezérlőket, valamint a szerszámgépek vezérléséhez kapcsolódó kiegészítőket egyedüliként gyártó vállalattá fejlődött NCT-nél mintegy egy álom beteljesülését látják a hannoveri vásári részvételben. 

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[89883] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés