Sikeres évet zárt a Siemens

Növekvő árbevétel és adózott eredmény az idei pénzügyi évre

A Siemens csoport jelentősen, 76,8 százalékkal 7,1 milliárd forintra növelte adózott eredményét Magyarországon a szeptember 30-án zárult 2010-2011-es üzleti évében, árbevétele pedig több mint 4 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett az előző üzleti évhez képest - jelentette be Dale A. Martin elnök-vezérigazgató szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

Dale A. Martin hangsúlyozta: a vállalat tavaly Magyarországon több mint 100 új munkahelyet teremtett, és további bő százat tervez létrehozni az elkövetkező másfél évben. Hozzáfűzte: a Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens leányvállalatok a 2010-2011-es üzleti évben együttesen több mint 2000 munkatársat foglalkoztattak. Kiemelte azt is, hogy a szeptember végén zárult üzleti évben 43,7 milliárd forintra nőtt a magyar beszállítóktól, kis- és közepes vállalkozásoktól vásárolt termékek és szolgáltatások értéke az előző évi 38 milliárdról, és a vállalatcsoport tovább szeretné növelni ezt az értéket.

Az üzleti év eredményeit részletezve elmondta, hogy a cégcsoport belföldi forgalma 165 millió euróról 158 millió euróra csökkent, míg az export 161 millió euróról 190 millió euróra nőtt. Dale A. Martin ismertette, hogy az új üzleti évben a belföldi forgalom további, kisebb csökkenésével és az export bővülésével számolnak jelenleg. Új munkaerőt a szoftverfejlesztés, valamint a gyártás területére (itt részben fejlesztésben résztvevő munkatársakat és szakmunkásokat), illetve a szélturbina beüzemelés, gázturbina szervíz területére vesznek fel - mondta kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató.

A budapesti Rákóczi Ferenc utca transzformátor gyár
A budapesti Rákóczi Ferenc utcai Transzformátor Gyár

Úgy vélte, Peter Löscher, a globális Siemens elnök-vezérigazgatója augusztusi budapesti látogatása is jelezte, hogy a Siemens továbbra is vonzó területnek tekinti Magyarországot, főleg az itt rendelkezésre álló versenyképes, költséghatékony és magasan képzett munkaerő miatt. Beszélt arról is, hogy az új rendelések állománya 2010-2011-ben 90 milliárd forintra emelkedett az előző évi 79,3 milliárd forintról. Dale A. Martin emlékeztetett arra, hogy a Siemens 2011. október elsejével továbbfejlesztett struktúrában kezdte meg új üzleti évét világszerte.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a 2010-2011-es üzleti évben a Siemens AG nemzetközi stratégiájának megfelelően Magyarországon is integrálták a termelő vállalatokat. A Siemens Transzformátor Kft. 2011. április 1-jén, a Siemens Erőműtechnika Kft. pedig 2011. október 1-jén olvadt be a Siemens Zrt.-be. Hozzáfűzte: a társaság operatív tevékenysége így négy szektorra tagolódik: a hagyományos ipar, energia, egészségügy hármas mellett a struktúrában egy új szektor is megjelent.

A hivatalos nevén Infrastruktúra és városok szektor célja, hogy jó minőségű és a fenntarthatósági szempontoknak is megfelelő, környezetbarát technológiával szálljon versenybe a magyar települések infrastrukturális fejlesztéséért - mondta az elnök-vezérigazgató. Hangsúlyozta: az elmúlt üzleti évben is jelentős beruházásokat hajtottak végre Magyarországon. Példaként említette, hogy a Késmárk utcai telephelyen 850 millió forint értékben végeztek gyártási és infrastrukturális beruházásokat, és a Rákóczi Ferenc úti telephelyen is tovább bővült a transzformátorgyártási kapacitás a 907 millió forintos fejlesztéseknek köszönhetően.

Projektjeik közül kiemelte a nemrég átadott gönyűi erőmű kivitelezését, a Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár közötti vasútvonalon a biztosítóberendezések telepítését, illetve a kecskeméti Mercedes-Benz gyár energiaelosztó rendszerének és ipari automatizálásának kiépítését. Dale A. Martin hangsúlyozta, hogy a vállalat valamennyi szektora kínál zöld megoldásokat. 2010-ben a Siemens összes bevételének mintegy harmada, 28 milliárd euró a környezeti portfólióba tartozó termékekből és szolgáltatásokból származott. A vállalat 2014-re ezt a számot 40 milliárd euróra szeretné növelni - tette hozzá. 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[99665] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés