hirdetés
hirdetés

SAP-G7: Komoly lejtmenetben van a magyar gazdaság

A G7 gazdasági portál és a SAP kérdőíves felmérést végzett a hazai cégvezetők és vállalati döntéshozók körében, amelyből kiderül, hogy minden ötödik cég, idén 30 százaléknál nagyobb árbevétel zuhanásra számít. 

hirdetés

A közel 300 megkérdezett döntéshozó nyilatkozott az elbocsátásoktól kezdve a home office-on át az esetleges árbevétel csökkenésről is, ez alapján tízből mindössze egy cég számít növekedésre, nagyrészük csökkenést vár, és csak tízből három cég mondta azt, hogy stagnálásra készül. Bár a GDP-t érintő visszaeséssel kapcsolatban a cégvezetők prognózisa alapján 3-7 százalék között várható, a válaszok szerint kétszámjegyű lehet a zsugorodás.

Megkérdezte a G7 azt is, hogy a cégvezetők hogyan látják a szektorok érintettségét. A felmérésben résztvevő cégvezetők szerint a turizmus-vendéglátás, az autóipar és a kultúra a legnagyobb vesztesei az járványhelyzetnek, általában ebben a sorrendben. Globálisan az IT-cégek voltak a nagy nyertesei a járványnak, a felmérés itthon is azt mutatja, hogy a cégvezetők szerint a legkevésbé ez az iparág szenvedte meg az utóbbi félévet: az IT vállalatok 43 százaléka nem várt változást az év eleji bevételi tervekhez képest, míg az összes válaszadónak már csak a 30 százaléka ilyen bizakodó – írja a G7.

Elbocsátások területén jelentős különbségek vannak az egyes szektorok között. A turizmus-vendéglátás területén ötből négy vállalkozás vált meg munkaerőtől – felétől vagy többtől –, maradék 20 százalék pedig létszámstopot rendelt el. A másik erősen érintett területen, az autóiparban dolgozó vezetők válaszai alapján minden második cégnél voltak elbocsátások, csupán 25 százalékuknál nem változott az állomány. Az IT-szektor jól prosperált, 9 százalékuk bővített is.

Arra kérdésre, hogy mi segítene a helyzetükön, a legtöbbet az adókedvezményt, a járulékcsökkentést és az érdemi bértámogatást jelölték meg.

(forrás: G7)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés