hirdetés
hirdetés

Egészséges növekedés

Repülőrajtot vett a német gazdaság

A fellendülés elsőszámú hajtóereje belföldön keresendő

Első, új beosztásában töltött napja kellemes élményként maradhat meg Philipp Rösler, Németország május közepén hivatalba lépett gazdasági és technológiai minisztere emlékezetében.

hirdetés

A Szövetségi Statisztikai Hivatal éppen aznap nyilvánosságra hozott adatai szerint az elmúlt évi gyors, 3,6 %-os gazdasági növekedést követően ez év első hónapjaiban folytatódott a német gazdaság lendületes növekedése, s ezzel sikerült meghaladni a legutóbbi világgazdasági és pénzügyi válságot megelőző, 2008 első negyedévi gazdasági teljesítményt. Emlékezetes, hogy 2010 utolsó negyedévében annyiban némileg megtorpant a gazdasági fejlődés lendülete, hogy akkor a gazdasági teljesítmény csupán 0,4 %-kal haladta meg az előző negyedévit.

A 2011 január és március közötti németországi gazdasági teljesítmény ezzel szemben 1,5 %-kal több az előző negyedévinél, a 2010 első negyedévivel összehasonlítva pedig 5,2 %-os, a (naptárhatás kiszűrésével 4,9 %-os) gazdasági növekedést regisztráltak. Az első negyedévi gazdasági növekedés pozitív impulzusai elsősorban a belső tényezőkből táplálkoznak: mind gépi és építési beruházások, mind pedig a fogyasztási kiadások erőteljesen emelkedtek.

Az export és az import is erőteljesen bővült, ámbátor a külkereskedelmi forgalom bővülése szerényebb mértékben járult a GDP növekedéséhez, mint a gazdaság belső tényezői. Egyébként a 2011 első negyedévében előállított 631,6 milliárd euró értékű bruttó hazai terméket 40,4 millió fő foglalkoztatott állította elő, így 552 ezer fővel, 1,4 %-kal többen voltak állásban, mint egy évvel korábban.

Az export is rekordot döntött

Az Unión kívüli export egyre jelentősebb
Az Unión kívüli export egyre jelentősebb
A növekedés belső tényezőinek felértékelődése ellenére a fejlődéshez való hozzájárulás tekintetében a külgazdasági kapcsolatok szereplői sem szégyenkezhetnek. A januári német export 24,2, a februári 21,1, a márciusi (csaknem 100 milliárd eurót elérő) forgalom pedig 15,8 %-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának forgalmát, így mindent egybe vetve az első negyedévi német exportban (260,9 milliárd euró) csaknem 20, míg az importban (219,9 milliárd euró) 22,4 %-os növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest; az év egészére vonatkozóan pedig nem kockáztat nagyot az, aki szerint a német export értéke az idén első ízben meg fogja haladni az ezer milliárd eurót.

Az idén folytatódott az a korábbi években már jellemző tendencia, miszerint az EU-n kívüli országokba irányuló export (2011 első negyedévében 103,1 milliárd euró) a teljes forgalmat meghaladó ütemben, (22,4 %-kal) növekszik, miközben az EU-országokba (157,8 milliárd euró) csupán 18,4, ezen belül az euró-övezeten kívüli EU-országokba 22,2, míg az euró-övezet országaiba jóval szerényebben (január és március között mindössze 16,6 %-kal) emelkedik a német export.

Az importban hasonló irányú változás ment végbe: az EU-n kívüli országokból származó behozatal (81,2 milliárd euró, 24,3 %-os növekedés) két százalékponttal meghaladja a teljes, három százalékponttal az EU-országokból (138,8 milliárd euró, 21,3 %), ezen belül négy százalékponttal az euró-övezet országaiból (20,1 %) történő behozatal dinamikáját.

Takarékosságon ne változtass!

Most még beláthatatlan következményekkel jár az atomerőművek bezárása
Lesz mivel pótolni a kieső energiát?
A korábban feltételezettnél gyorsabb gazdasági növekedés jótékony hatást gyakorol az adóbevételek alakulására. Az adóbecslők munkaközösségének ugyancsak május közepén nyilvánosságra hozott legfrissebb számítása szerint a szövetség, a tartományok és az önkormányzatok idei összesített adóbevétele az idén el fogja érni az 555 milliárd eurót, ami a korábban feltételezettnél jóval gyorsabb gazdasági növekedésnek köszönhetően 17,6 milliárd euróval meghaladja a 2010 novemberében 2011-re prognosztizált adóbevételek nagyságát, s már csak 6 milliárddal marad el a 2008-ban elért 561 milliárd eurós rekordtól.

A 2011 és 2014 közötti időszakra vonatkozóan fél évvel korábban számítotthoz képest most 135,3 milliárd eurós adóbevételi többletből csaknem 66 milliárd a szövetségi költségvetésben, csaknem 50 milliárd a tartományokban, s több mint 19 milliárd az önkormányzatoknál jelentkezik. Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter a korábbinál jóval magasabb bevételi előrejelzésre reagálva óvott a nagyfokú takarékosság feladásától. Túlságosan sok a költségvetés jövőbeni alakulásával kapcsolatos kockázat, különös tekintettel az energiapolitikában várható fordulatból adódóan.

Ha például a fukusimai természeti és nukleáris katasztrófa után a termelésből kivont legrégibb atomerőművek végképp kiesnek az energiaszolgáltatásból, a korábban általuk fizetett különadók elmaradásából 1 milliárd eurós adóbevétel-kiesés éri a kincstárat. Megismerve a hivatásos adóbevétel-becslők előrejelzését Otto Fricke, az FDP költségvetési szakértője szintén a konszolidációs folyamat fenntartására szólította fel a kormányt, mert így ha az előrejelzés teljesül, 2015-ig 80 milliárd euró új hitel felvételétől mentesül a kabinet.

Carsten Schneider, az ellenzéki SPD költségvetési szóvívője ugyancsak a hitelfelvételek csökkentésére szólította fel a kormányt. A Német Városok Szövetsége állásfoglalásában arra emlékeztetett, hogy bár az önkormányzati adóbevételek a korábban feltételezettnél gyorsabban emelkednek, azok szintje még az idén sem fogja elérni a 2008. évit, s az önkormányzatok költségvetésében jelentkező hiány az idén is több milliárd eurót fog kitenni.

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[91534] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés