hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Rekordárbevételt ért el tavaly a Bosch

A rekordösszegű, 959 milliárd forintos hazai árbevétel 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

hirdetés

Ahogyan arról Torma Krisztina gazdasági igazgató a Bosch csoport éves sajtótájékoztatóján tájékoztatott: a teljes forgalomban benne van a Bosch saját vállalatai közötti kereskedelem is, de a magyar piacon a saját vállalatok közötti kereskedelem nélkül is az eddigi legmagasabb árbevételét érte el a csoport, 23 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt a forgalma. 

A csoport az év elején 12 200 alkalmazottat foglalkoztatott Magyarországon, 1700-zal többet, mint egy évvel korábban. Az újonnan felvettek közül 700-an töltenek be diplomás pozíciót – jegyezte meg a gazdasági igazgató.         

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője
Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője

Torma Krisztina közölte: a Bosch tavaly 37 milliárd forintot, az eddigi legmagasabb összeget fordította kutatás-fejlesztésre a három k+f központjában: a Budapesti Fejlesztési Központban, Miskolcon az Önindító-és generátor fejlesztési központban, valamint a miskolci kéziszerszám fejlesztési központban. Ezek közül kiemelte a Budapesti Fejlesztési Központ 32 milliárd forintos beruházással megvalósult új campusát, amely a munkatársak számát nézve a németországi után a legnagyobb fejlesztési központ Európában.

A beruházások éve

A Magyarország melletti erős elkötelezettséget jól mutatja, hogy a Bosch 2015-ben összesen 64 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. A hatvani gépjármű-elektronikai gyárban új termelési technológiákkal, valamint elektromos vezérlőegység és szenzor gyártósorokkal bővült a termelés, mely termékek több más előnye mellett fokozzák a közlekedés biztonságát és a vezetés kényelmét. A hatvani gyár megerősíti pozícióját a jövőben, melyben feladatát az erőátviteli rendszerek villamosítása és az önvezető járművek jelentik.

A vállalat miskolci autóipari gyára is hozzájárult a mobilitási megoldások üzleti szektor magyarországi növekedéséhez. A gyár számos új gyártósorral egészítette ki a jelenlegi gyártási tevékenységét, amelyeken többek között eBike hajtómotorokat és vezetéstámogató rendszereket gyártanak.

A Bosch csoport azonban nem csak a mobilitási megoldások üzletágban meghatározó. A kéziszerszámok közül is sok olyan termék Magyarországon születik meg, amelyre később világsiker vár. Ilyen például a PSR Select beépített forgóbittáras akkus csavarozó. A miskolci kéziszerszámgyár dinamikus fejlődésének köszönhetően 2015-ben új projektek valósultak meg, például a festékszóró család, valamint a nagyobb kapacitású szerszámgépeknél használt akkumulátorok fejlesztése és a hozzá kapcsolódó speciális mérőlabor kialakítása.

Tervek

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője 5-10 százalékos árbevétel növekedést vár 2016-ban, miután az első három hónapban két számjegyű bővülést ért el a cégcsoport. Elmondta, a Bosch minden szükséges szakértelemmel rendelkezik a jövő egyik megatrendjéhez, az automatizált vezetéshez, világszerte 2500 mérnök dolgozik ezen a területen, számuk 500-zal nőtt tavaly óta. Két éven belül szeretnék lehetővé tenni a sofőrmentes parkolást, az évtized végére pedig az autópályákon az automatizált vezetést – számolt be.

Hangsúlyozta, Magyarország ebben stratégiai szereppel bír, a hatvani gyárban egyre nagyobb szerepet kap az automatizált vezetés egyik kulcstermékének számító szenzorok gyártása, az egri és a maklári gyárakban az önvezető autókhoz szükséges kormányzástechnológiát állítják elő, a miskolci gyár pedig az elektromosításban játszik nagy szerepet.

A Magyarországon dolgozó több mint 1700 k+f mérnök közül több mint 1600-an tevékenykednek a mobilitási megoldások üzletágban – mondta a magyarországi Bosch vezetője. Javier González Pareja beszámolt arról is, hogy bővült a felsőfokú duális képzésben együttműködő intézmények száma, már nemcsak a Miskolci Egyetemen, hanem a gödöllői Szent István Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is részt vehetnek a diákok ebben a gyakorlatorientált oktatásban.

Kitért arra, hogy Hatvanban Magyarországon elsőként közösségi képzést indítottak, amellyel a továbbtanulni kívánó dolgozókat támogatják, és elejét kívánják venni a mérnökhiánynak is. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett, a Boschnak 9 leányvállalata működik az országban.

(forrás: MTI/Bosch/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés