hirdetés
hirdetés

Pert vesztett a Mercedes

A Mercedes elvesztette az ellene indított, nyakfűtéssel kapcsolatos szabadalmi bírósági pert, így a jövőben nem adhatnak el autót ezzel a rendszerrel.

hirdetés

Lassan egy évtizede húzódott a szabadalmi okokból indított bírósági eljárás a Daimler csoporthoz tartozó Mercedes ellen. A bíróság kimondta, hogy a Mercedes megsértette a szabadalmi jogokat, amikor légbefújóval felszerelt fejtámlás autókat reklámozott illetve értékesített, a Mercedes nem használhatja tovább a kabriókban nagy népszerűségnek örvendő Airscarf nevű ülésszellőztető és fűtő rendszert. 

A cég szóvivője meglepődött a döntésen, hogy a jogi csatározás végén a szabadalmat birtokló Schatzingernek adott igazat a német bíróság. Mivel a nyitott tetejű modellek kétharmadában megtalálható ez a funkció, jelentős kártérítés fizetésére kötelezhetik a Daimlert, továbbá nem értékesíthetőek a nyakfűtéssel felszerelt autók sem, az ezzel kapcsolatos reklámokat is el kell távolítaniuk.

 A Daimler-nek elméletileg több lehetősége is van a probléma megoldására. Leggyorsabbnak az tűnik, ha megegyeznek a szabadalmi jogokról, amelyek védettsége év végén úgyis lejárna. Így lenne legkönnyebben elkerülhető az esetleges értékesítés kiesés. 

A 130 éves gyártó egyébként élen jár a kabriózással kapcsolatos extrák fejlesztésében, a hagyományos szélfogó háló mellett a tetőkeretből kiemelkedő terelőelemmel és az említett Airscarf nevű berendezésekkel próbálja a lehető legkellemesebbé tenni a nyitott autózás élményét.

Az Airscarf-rendszer
Az Airscarf-rendszer

(forrás: www.vezess.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés