hirdetés
hirdetés

Messer Hungarogáz

Példamutató ipari építészeti megoldás Újpesten

Az ipari gázok piacán az elmúlt években dinamikus növekedés volt tapasztalható, 2011-ben 8,5 százalékos bővülést ért el az ágazat 2010-hez képest, idén pedig további piacnövekedés várható.

hirdetés

A növekvő piaci igények a szolgáltatóktól technológiai fejlesztéseket és üzletmenetük hatékonyságának növelését igénylik. A piac meghatározó szereplője, a Messer Hungarogáz Kft. tavaly 8,5 százalékkal növelte árbevételét, amelyből a vállalat tavaly 1,4 Mrd forintot fordított beruházásokra, idén pedig várhatón 1 Mrd forintot. 2012 szeptemberétől megújult a palacktöltő üzemcsarnok, amely világszínvonalú technológiával biztosítja az ügyfelek kiszolgálását.

Dinamikus növekedés

A magyar iparigáz piac 2011 évi összes árbevétele közel 63 Mrd forint volt, mindez 8,5 százalékos piaci növekedést jelent 2010-hez képest. A piaci élénkülés a nyugat- európai növekedési trendeket követi, a kereslet motorjai továbbra is a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok. A fejlődés elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, az élelmiszeripar 7,8 százalékos, a járműipar 6,4 százalékos, keresletnövekedést mutatott tavaly.

Bohner Zsolt: 2012-ben a legjelentősebb beruházásunk az egyedi építészeti megoldássokkal elkészült új Váci úti palacktöltő üzemcsarnok
Bohner Zsolt: 2012-ben a legjelentősebb beruházásunk az egyedi építészeti megoldássokkal elkészült új Váci úti palacktöltő üzemcsarnok

A Messer Hungarogáz Kft. 2011-es árbevétele elérte a 12,6 Mrd forintot, amely az előző évhez képest 8,5 százalékos növekedés jelent. 2012-ben eddig az árbevétel az előzetes terveknek megfelelően alakul, a vállalat 2012- re kb. 12,9 Mrd. forint árbevételt vár, ami 2,5 százalékos növekedés 2011-hez képest. Az elmúlt időszakban a legdinamikusabban a különleges és nagytisztaságú gázok piaca fejlődött.

Optimalizálás és fejlesztések

A meghatározó iparigáz fogyasztók dinamikusan növekvő igényeket támasztanak a szolgáltatók felé, a vállalatok kapacitásbővítései és a folyamatban lévő új beruházások alapján rövid- és középtávon kiegyenlített piaci növekedés várható. A keresleti piac a szolgáltatóktól technológiai fejlesztéseket és üzletmenetük hatékonyságának folyamatos növelését, optimalizálását igényli. A Messer Hungarogáz Kft. 2011-ben 1,4 Mrd forintot fordított technológiai célú beruházásokra, továbbá két nemzetközi autóipari beszállító hazai leányvállalatánál nitrogén-előállítót helyeztek üzembe. Idén ez az összeg várhatóan 1 Mrd forintot tesz ki.

A fejlesztések során kisebb összegű beruházások történtek, többek között a cseppfolyós tartályok, egyéb gépek és berendezések, szállítójárművek terén. 2012-ben pedig a legjelentősebb beruházásunk az egyedi építészeti megoldássokkal elkészült új Váci úti palacktöltő üzemcsarnok – mondta el Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Új épület régi struktúrában

A Messer Hungarogáz Kft. Váci úti központjában felújította az építészetileg is kiemelkedő értéket képviselő téglaarchitektúrás üzemcsarnokát, a munkálatok 2012 szeptember elején fejeződtek be. Az újpesti helyszín izgalmasnak ígérkezett az építészek számára, a Duna part mentén több acél-tégla ipari épülettel, műemlékkel találkozhatunk. Újpest önkormányzata örömmel üdvözölte az üzemcsarnok felújítását, és azt a körültekintést, ahogyan a Messer Hungarogáz Kft. ötvözte a funkcionális elvárásokat, a XXI. század építészet vívmányait, a közelben élők elvárásait a régi, ipari épületek megóvásával – mondta el Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

A felújítási terveket a többszörös díjnyertes A4 Studio készítette, az első tervek 2008-ban készületek, a felújítás 12 hónapig tartott. Egy meglévő régi struktúrában az új, korszerű igények elhelyezése két szélsőérték között mozoghat, vagy a régi épületek teljes bontásával, vagy teljes körű megtartásával, de funkcionális megújításával. Mi a megóvás mellett döntöttünk, de XXI. századi anyaghasználattal. – mondta el Kendik Géza, az A4 Studio vezető építésze.

Fontos szempont volt a tervezés során az építészeti és funkcionális célok mellet a zajszigetelés is
Fontos szempont volt a tervezés során az építészeti és funkcionális célok mellet a zajszigetelés is

A Messer palacktöltő üzeme a felújítást megelőzően vegyes képet mutatott: az eredeti, 50-es években épült téglaépítményhez a következő évtizedekben a növekvő kereslet miatt újabb bővítmények épültek, ideiglenes megoldások, átalakítások történtek. Az egyedi építészeti megoldások mellett a tervezési program funkcionális kihívást is jelentett. - Az üzem napi működése egy színes, zajos kavalkád, egy nyugtalan, nyüzsgő, mozgó ipari tér. Folyamatosan kamionok rakodnak, hatalmas cseppfolyósgáz tartályokat töltenek, gázpalackok sorai kerülnek helyükre. Ezért a meglévő téglaarchitektúra mellé az új és felújított épületrészek homlokzati kialakításával egy homogén, nyugodt architektúrát kaptunk.

Fontos szempont volt a tervezés során az építészeti és funkcionális célok mellet a zajszigetelés is a környező lakóövezet miatt. A megújult üzemcsarnok a szomszédos lakóházaktól egyfajta zajvédő falat is jelent, mindemellett el is határolja az üzemi területet. A Messer célja egy új, világszínvonalú technológia megteremtése volt, mely tökéletesen el tudja látni a palacktöltés, a laboratórium és a raktározás funkcióit. Izgalmas feladat volt számunka a múlt és jelen építészetének ötvözése, a kivitelezés koordinálása egy folyamatosan működő üzemben - mondta el az építész.

(forrás: Messer Hungarogáz)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115721] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés