hirdetés
hirdetés

Pakson munkanyelv lesz az angol

Megbízhatóság, minőség és biztonság iránti elkötelezettség, magabiztos angol nyelvtudás kell ahhoz, hogy részt vállalhassanak a hazai cégek az új atomerőművi blokkok létesítésében, a felkészítésre programot állítanak össze - mondta el Nagy Sándor vezérigazgató Pakson, az évszázad hazai beruházását bemutató tájékoztató sorozat első állomásán hétfőn.

hirdetés

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója jelezte, az angol nyelvtudás azért fontos, mert bármilyen nemzetiségű lesz a blokkok szállítója, a munkanyelv angol lesz. Hozzátette, azért indítottak országos fórumsorozatot, hogy a követelményeket megismertessék azokkal a vállalkozásokkal, amelyek részt kívánnak venni a létesítésben. A nem nukleáris-specifikus munkák legjelentősebbje az építés, amely a beruházásból 25 százalékos részarányt képvisel. Egy blokk építésén csúcsidőben 4-5 ezer embert dolgozhat.

A most működő blokkok által biztosított kapacitás pótlására két, 1000-1600 MW teljesítményű blokk építésével számolnak. Fontos, hogy a leendő beszállítók elsajátítsák azt a gondolkodást, biztonsági kultúrát, ami garantálja, hogy az elvégzett feladat a terveknek és minden elvárásnak maradéktalanul megfelel - hangsúlyozta Nagy Sándor.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Jenőfi György szerint a kormány feladata a tájékoztatáson és a jogszabályi környezet szükséges átalakításán túl az, hogy a versenyhelyzet befolyásolása nélkül megteremtse a felkészüléshez szükséges infrastruktúrát, a minőségbiztosítás rendszerét. Hangsúlyozta: ez egy olyan jelentőségű, kiemelt nemzeti beruházás lesz, amely meghatározza a gazdasági növekedést, egyes számítások szerint 1-1,5 százalékos GDP növekedést eredményez.

A most működő blokkok által biztosított kapacitás pótlására két, 1000-1600 MW teljesítményű blokk építésével számolnak
A most működő blokkok által biztosított kapacitás pótlására két, 1000-1600 MW teljesítményű blokk építésével számolnak

Hajdú János, Paks polgármestere kiemelte, eljött az ideje, hogy az önkormányzatokat – nemcsak Paksot, hanem az egész kistérséget – bevonják az előkészítésbe, hiszen a beruházás nagy szolgáltatásigénye érinti a környező településeket. A felkészüléshez pontos információkra van szükség. Nagy Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy már dolgoznak azon a programon, ami tartalmazza a minőségirányítási követelményeket, a biztonsági kultúra kialakításához szükséges feltételeket és minden olyan, a nukleáris biztonsági szabályzattal összefüggő előírást, aminek elsajátítása a feltétele annak, hogy munkát kapjanak a vállalkozások.

A felmérések szerint másfélszáz cég alkalmas erre a feladatra, ami nem elegendő ahhoz, hogy a kormányzati szándékot, azaz a harminc százalékos hazai részarányt a létesítésben megvalósítsák. Barta E. Gyula, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ vezérigazgatója ezzel összefüggésben az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Azt mondta, össze kell fogniuk a vállalkozásoknak, klasztereket kell létrehozniuk. Hozzátette, a következő uniós ciklus fejlesztési forrásait is be kell, be lehet vonni a felkészülésbe.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[140849] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés