hirdetés
hirdetés

Greennováció

Olaj kiszűrése vízből

Kiadónk Greennovációs Nagydíj pályázatán díjat nyert a környezettudatosságot és az innovativitást egyaránt magában hordozó produktumoknak kiírt kategóriában a Bárczy Környezetvédelmi Kft. által kidolgozott, olajnak vízből való kiszűrését elősegítő eljárás.

hirdetés

A szűrőcsalád szabványos elemei
A szűrőcsalád szabványos elemei

Minden eddiginél több, összesen ötven nevezés érkezett a magazinunkat is kiadó Professional Publishing Hungary által meghirdetett III. Greennovációs Nagydíj pályázatára. A magas számot az is eredményezte, hogy most először a gazdaság legszerteágazóbb területeiről, így az iparból is lehetett nevezni. Az öt kategóriából (gyártó/termelő, termék, kereskedő, szolgáltató, reklám/promóció) 21 pályázat jutott a döntőbe, a győzteseket pedig a március 26-án megrendezett díjátadón jelentették be.

A kitüntetettek közül elsőként a Bárczy Kft. olajkiszűrő módszerét mutatjuk be. A szűrés eddig szilárd anyag elkülönítését jelentette folyadékból vagy gázból: az alkalmazott elválasztó fal résein a folyadék vagy gáz részecskéi átfértek, a szilárd darabok, szemcsék pedig fennakadtak. A Greennováció Díjjal jutalmazott új technikával a fejlesztők ezt a fogalmat kiterjesztették: alkalmazásával folyadékrészeket lehet a hordozó folyadékból visszatartani, elkülöníteni.

Korszerű megoldásra van igény

Az olajosvíz-tisztításra nemcsak esztétikai okok miatt van szükség: a víz felszínén lévő, összefüggő olajréteg megakadályozza a levegő oxigénjének a vízbe oldódását, és ezzel veszélyezteti a vízi élővilágot. Az érvényes szabvány az ivóvíz szénhidrogén-tartalmát 0,5 milliomodrészben maximálja. Más léptékben kifejezve: fél liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz tönkre! Tehát el kell jutni oda, hogy az olajnak a vízbe kerülését a lehető legjobban megakadályozzuk, mert utólag „kiszedni” már körülményes és roppant költséges.

Az olaj-víz szétválasztásra korábban csak a fajsúlykülönbségen alapuló megoldást ismerték: mivel az olaj könnyebb a víznél, ezért – nyugalmi állapotban – felúszik a tetejére, és onnan leszedhető. Eszerint működnek az olajfogó medencék: a lassú áramlású, majdnem nyugalmi helyzetet adó medencében merülőfallal elválasztják a víz felszínét a kifolyónyílástól, és az alulról elvezetett víz olajmentesnek tekinthető. Később felfedezték a hidrofób perlitet, amely a víz felszínén úszva magára tapasztotta az olaj egy részét, és vele együtt – sok élőmunkával, kevés hatékonysággal – lekanalazható volt. Az időben szigorodó előírásoknak e technikák egyre kevésbé képesek megfelelni, ezért új elvi alapokon kifejlesztett, korszerű megoldásra lett szükség.

Mikroszálas technika született

A XX. század végén megjelent a polipropilén mikroszál, és az ebből készített nagy felszívó kapacitású számos termék. A polipropilén a vízzel nem, de – maga is szénhidrogén lévén – a szénhidrogén-olajszármazékokkal (kenő- és üzemanyagok, apoláros szerves oldószerek stb.) nagyon jól nedvesedik. Amely folyadék nem nedvesíti az adott szilárd felületet, az csak a lehető legkisebb felületen érintkezik vele, és fordítva: a vele nedvesedő felületen a lehetséges legnagyobb felületet igyekszik elfoglalni. A polipropilén mikroszálat az olaj és származékai nedvesítik, ezért igyekeznek a lehető legnagyobb felületet elfoglalva annak teljes felületét birtokba venni.

E jelenség alkalmas arra, hogy általa a vízben lévő olajos karakterű szennyezőket elkülönítsük, eltávolítsuk. A technika működése alapvetően a következő: a szűrőberendezés polipropilén mikroszálas töltetén a teljes víztömeget átáramoltatjuk, a szűrőréteg kikerülésére nem adunk módot. A víz áramlására nincs megkötés, akár turbulens is lehet. A szűrők teljes telítődésükig működőképesek, ekkor az elhasznált betétet kicserélve az üzemképesség megújul. Ez a technika gazdaságosan a kis olajszennyezettségű vizek kezelésére alkalmas – a túlzott olajtartalom a szűrőbetétcserét túl gyakorivá és költségessé tenné.

A cikk teljes terjedelemben elolvasható a GyártásTrend Magazin 2014/4. számában.

Bárczy Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[149124] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés