hirdetés
hirdetés

Gazdaság

NGM: hét ágazat lehet az ipari fejlődés motorja

A minisztérium szerint az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia.

hirdetés

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár bemutatta a 2016-2020-as időszakra benyújtott, a gazdaságfejlesztés legfontosabb irányait kijelölő Irinyi-tervet, amelyet a minisztérium ajánlása alapján elfogadott a kormány. 

A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig - mondta. Emellett csökkenteni kell az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól, meg kell erősíteni a többi ágazatot is, a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében - fejtette ki.     

Az államtitkár elmondta: az Európai Unióban a tervek szerint az ipari termelés arányát 2020-ra 20 százalékra növelik a jelenlegi 16 százalékról. Magyarországon a 30 százalékos arány eléréséhez évente átlagosan 7 százalékos ipari termelési növekedés szükséges, amihez az elmúlt években látott növekedési ütemet kell továbbra is biztosítani - tette hozzá.

  

Lepsényi István ismertette: a stratégia megalkotásakor hét ágazatot azonosítottak, amelyek a fejlődés motorjai lesznek a következő években.

Az egyik járműgyártás, amely nemcsak termelési növekedéssel járul hozzá az ipari fejlődéshez, hanem azzal is, hogy nagyon sok kutatás-fejlesztési lehetőséget biztosít.

A speciális gépgyártás egy másik kiemelt terület, amely azért fontos, mert a trend a jövőben ezen a területen is a sorozatgyártás lesz - mondta.     

Világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág az egészségipar, ebben Magyarországnak kiemelten nagy lehetőségei vannak - jelentette ki az államtitkár. A gyógyszergyártás adja a kutatás-fejlesztési kiadások mintegy felét, egyre korszerűbbek az orvosi berendezések, egyre több szoftverrel rendelkeznek, valamint a gyógynövényipar is további fejlődési lehetőséget biztosít - tette hozzá.     

Az élelmiszeriparban fontos, hogy egyre jobb minőségű, egyre magasabban feldolgozott termékeket állítsanak elő.

A zöldgazdaság rendkívül sok tevékenységet foglal magába, ide tartozik a megújuló energia, az elektromobilitás is - mondta az államtitkár.     

Az egyik legnagyobb fejlődő szektor az infokommunikáció, amely a hatékony és dinamikus növekedést biztosít - ismertette.

A védelmi ipar fejlesztésével pedig az importfüggőség számottevő csökkentését szeretnék elérni a következő években, a honvédség és a rendvédelmi szervek ellátásának biztosítására - mondta.     

A program finanszírozásról szólva Lepsényi István elmondta: az uniós pénzek és magyar források rendelkezésre állnak.     

A világgazdasági trendek azt mutatják, hogy az innováció hajtóereje az új technológiák és az ipari folyamatok digitalizációja lesz; ebben rejlik a legtöbb potenciális fejlődési lehetőség, ehhez kell kapcsolódnia a kutatás-fejlesztésnek és a tudásnak. Fontos az ország energia- és anyagfüggőségének csökkentése, valamint a keleti és nyugati részek közötti egyenlőtlenségek oldása is - hangsúlyozta.     

Az államtitkár kiemelte, hogy az ipari export 9,9 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbit, ez azért fontos, mert a magyar gazdaság exportvezérelt gazdaság és az ipari termelés több mint 76 százaléka megy exportra - ismertette. 

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés