hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Németország nem enged a Valutaalapnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyári, bő két hónappal a soron következő szövetségi választások előtt nyilvánosságra hozott előrejelzésében megfelezte, azaz 0,3 százalékra mérsékelte a német gazdaságra vonatkozó idei növekedési előrejelzését.

hirdetés

A világgazdaság egészére vonatkozó növekedési várakozását 0,2 százalékponttal, 3,1 százalékra ugyancsak csökkentette az IMF, a jövő évre pedig 3,8 százalékos fejlődési dinamikát feltételez. A francia, olasz és spanyol gyöngélkedés miatt az euróövezet együttes gazdasági teljesítménye az idén sem fogja elérni az előző évit, a 17 ország együttes visszaesése eléri a 0,6 százalékot, ami a korábban 0,3 százalékra becsült előrejelzés éppen kétszerese.

A szervezet július közepén nyilvánosságra hozott előrejelzésében a német gazdaságra vonatkozó várakozásai mérséklését az IMF szakértői a világgazdasági konjunktúra gyöngélkedésével, az euró-válság elhúzódásával, valamint az export stagnálásával indokolták. A Valutaalap minimális mértékben, 1,4 százalékról 1,3 százalékra a német gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését is mérsékelte.

Az év eleji gyöngülés után az ipari termelés újra lendületet vett
Az év eleji gyöngülés után az ipari termelés újra lendületet vett

A jelentés másik, a szövetségi kormánynak címzett fő üzenete Németország több állami kiadásra való biztatása, mert az IMF szerint azoknak az államoknak, amelyek képesek arra, hogy bővítsék beruházásokra fordított kiadásaikat, fölösleges takarékossági programokkal fékezniük a növekedést; márpedig a világ-, s ezen belül az európai gazdaság fejlődésében különleges felelősséggel rendelkező Németország a kiadások növelésével saját belső keresletét is élénkíthetné. Arra a kérdésre, mi lehet az oka a német visszafogottságnak, Oliver Blanchard, az IMF vezető közgazdásza a szervezet washingtoni sajtókonferenciáján azt válaszolta, hogy az szerinte „a jövő iránti bizalom hiányával” magyarázható.

A Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium (BMWi) – a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt kétségkívül szerény első negyedévi fejlődés után – a második negyedév erőteljesebb gazdasági tevékenységére hivatkozva vitatja a növekedési kilátásoknak az IMF által jelzett romlását. Az év eleji gyöngülés után az ipari termelés újra lendületet vett, s a rendelésállomány tekintetében is maguk mögött hagyták a mélypontot a német gazdaság szereplői.

– Tekintettel a vállalatok és a fogyasztók ez idő szerint pozitív hangulatára az év hátralévő részében a konjunktúra élénkülésével számolunk Németországban – , olvasható a minisztérium nyári gazdasági helyzetértékelésében. Ezt még akkor is fenntartja, ha a kínai gazdaság korábbi erőteljesebb növekedése megtört, s „ezzel az ún. küszöbországok irányából összességében gyöngébb konjunkturális impulzusok” valószínűsíthetőek.

A minisztériumi derűlátást alá látszik támasztani, hogy a feldolgozóipari vállalatok hangulatát jelző Ifo-üzleti index három egymást követő hónapban folyamatosan növekedett, ezen belül júliusban 0,3 százalékponttal 106,2 pontra emelkedett. Az index nyilvánosságra hozatalát követően Philipp Rösler, az alkancellári tisztséget is betöltő liberális párti gazdasági miniszter megerősítette, hogy „a német gazdaság újból növekedési pályán van… Egy továbbra is nehéz gazdasági környezetben Európa stabilizáló tényezői és növekedési motorja maradunk.

Ezzel megerősítést nyertek azok a feltételezések, melyeket a szövetségi kormány Németország további gazdasági fejlődéséről a tavasszal tettünk. Ezek pedig jó hírek Németország számára. Mind a polgárok, mind a vállalatok továbbra is derűlátóan tekinthetnek a jövőbe” – fejeződik be a szövetségi gazdasági és technológiai miniszter nyilatkozata. 

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[135497] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés