hirdetés
hirdetés

Nem csak egy ODOO!

Nemzetközi versenyen indul a magyar egyetemi csapat szolárháza

Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyére.

hirdetés

Hatvan diák közel két évig dolgozott a szolárházon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt. 19 egyetemi csapattal veszik fel a versenyt szeptember elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem hallgatói, akik az elmúlt két évben megterveztek és megépítettek egy tisztán napenergia hasznosításával üzemeltethető kétszemélyes családi házat.

A ház ünnepélyes bemutatóján Aszódi Attila, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettese elmondta: Egyetemünk diákjai nemcsak Magyarországról, hanem a régióból is elsőként feleltek meg a verseny szigorú feltételeinek és vívták ki az indulás jogát. Az egyetem csaknem valamennyi karát, diákot és tanárt egyaránt megmozgató kezdeményezés olyan tudományos munka, amelynek kézzelfogható gyakorlati eredménye van – és amelyet a következő hetekben szigorú mérésekkel értékel zsűri.

A főtámogató Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ODOO Projectje bemutatta azt a szolárházat, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indul a magyar csapat
A főtámogató Siemens Zrt. és a Műegyetem ODOO Projectje bemutatta azt a szolárházat, amellyel a madridi Solar Decathlon Europe versenyen indul a magyar csapat

Az ODOO Project főszponzora, a Siemens Zrt. képviseletében Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte: A Budapesti Műszaki Egyetem diákjai megtanulták, hogyan alkalmazhatják a jelen modern technológiáit, de nem elégedtek meg ezzel – a jövő házát tervezték meg. A napenergia felhasználására, tárolására, hétköznapi hasznosítására adnak megoldást egy olyan épülettel, amely nemcsak funkcionálisan – kényelmi szempontból is lakható. A Siemens munkanaponta 40 szabadalmat benyújtó szakemberei hasonló kihívásokkal szembesülnek: termékeink és szolgáltatásaink a jövő kérdéseire adnak gyakorlati válaszokat.

A projekt megvalósulásához a Siemens az anyagi támogatás mellett kedvezményesen biztosított számos terméket, amelyek többek között az energiahatékonyságot maximalizáló épület-automatizálásban voltak nélkülözhetetlenek. A világítás és az egyéb áramfogyasztók vezérlésért felelős Siemens rendszer a „hagyományos körülmények” között is akár 20-40%-os hő- és 10-15%-os villamosenergia megtakarítást eredményez, így nagyban hozzájárulnak az épület fenntarthatóságához. A támogatás részeként a Siemens a tervezési fázistól szakmai konzultációkkal, mérnöki know-how-val is segítette a BME csapatát. 

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113398] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés