hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Merre tovább Németország?

Interjú Georg Paul Heftyvel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető újságírójával

Az euróválság okozta nehézségek és a növekedés várható lelassulása ellenére biztatónak nevezte a német gazdaság jövőjét Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung magyar származású, vezető újságírója.

hirdetés

A konzervatív német napilap külföldön is elismert publicistája szerint a német gazdaság továbbra is az európai gazdaság motorja marad. Az ország gazdasági teljesítménye semmiképp nem hanyatlik olyan mértékben, hogy másokat magával rántana - vélekedett Hefty, kiemelve az innovációs, valamint az invesztíciós képességet, továbbá a munkavállalók megbízhatóságát és szorgalmát. Ami a külpolitikát illeti, a tekintélyes konzervatív újság szemleírója annak a nézetnek adott hangot, hogy a líbiai intervencióban való közreműködés elutasításával Berlin bizonyította: saját megfontolásai vannak, és nem kizárólag a partnerségi keretek között kíván mozogni.

Azaz létezik egy önálló német külpolitika - jelentette ki. Hefty emlékeztetett ugyanakkor arra: tavaly márciusban a Bundestagban Angela Merkel kancellár vetette fel először annak lehetőségét, hogy egy rosszul gazdálkodó és ezáltal a többi euróövezeti tagállamot veszélyeztető országot ki lehessen zárni az eurórégióból. Ezzel az ötlettel megijesztette a többi uniós tagállamot, amelyek - a történelmi múlt miatt - elutasítják, hogy a németek szabjanak mércét az euróövezeti tagsággal kapcsolatban. Az elkövetkező időszak legnagyobb kérdésének a magyar származású német újságíró azt nevezte, hogy az euró, az euróövezet és egyidejűleg az Európai Unió meddig képes kitartani a külső erők támadásaival szemben.

Támadás a pénzvilágból

Megítélése szerint a demokratikus, illetve parlamentáris rendszerek ellen olyan erők indítottak támadást, amelyek semmilyen demokratikus kontrollnak nincsenek alávetve. Ezek az erők a nemzetközi pénzvilágban tevékenykednek, és hátországaik között van a többi között az Egyesült Államok, Kína, Japán vagy épp Brazília, s nem utolsósorban Nagy-Britannia. Ugyanakkor nem egyfajta "földön kívüli űremberkékről" van szó, hanem olyan személyekről, akik az európai polgárok befektetett pénzeivel is uzsoráskodnak. Hefty a német-francia dominanciát meggyőzőnek, ugyanakkor Európa számára egyben elrettentőnek is nevezte.

A német gazdaság továbbra is az európai gazdaság motorja marad
A német gazdaság továbbra is az európai gazdaság motorja marad

A konzervatív napilap publicistája Angela Merkelt és Nicolas Sarkozyt "kooperáló vetélytársakként" jellemezte, ugyanakkor felvetette a kérdést: mi lesz akkor, ha a francia elnök a jövő évben nem Sarkozy, hanem szocialista ellenfele, Francois Hollande lesz. Akkor Merkel elveszíti valamennyi szövetségesét, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Parlament jelentős része ugyanis ma már más politikai célokat követ. Ez vonatkozik a többi között az eurókötvény Merkel által történő elutasítására és az európai szerződések esetleges módosítására is. Az euróválság egyetlen lehetséges megoldása ugyanakkor csakis a több Európa, azaz az európai integráció elmélyítése lehet - vélte a német konzervatív publicista.

A közelmúltban feltárt németországi neonáci gyilkosságsorozat Hefty szerint majd egy évtizedes felderítési késlekedéssel mutatta ki, hogy az állam az összes biztonsági szerv segítségével sem ura a belpolitikai helyzetnek. A konzervatív lap publicistája párhuzamot vont az idegen származású, ártatlan polgárok németországi meggyilkolása, valamint a magyarországi romák ellen elkövetett gyilkosságok között. Hefty szerint a magyar kormányra hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett volna, ha a gyilkosságokat nem derítik fel. A német állami intézmények még nem is sejtik, hogy milyen politikai és tekintélyt romboló hatása lesz helyenként felületes munkájuknak - tette hozzá, utalva arra: a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt esetleges betiltása még nehezebbé tenné a szélsőjobboldal újjászerveződésének megakadályozását.

Kudarcot vallott a koalíció

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető újságírója ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy valamennyi szélsőséges irányzat fenyegetését komolyan kell venni. A szélsőjobboldal mellett ez vonatkozik a szélsőbaloldalra, valamint a szélsőséges iszlámra is. Mind a három irányzat egyformán veszélyes - jelentette ki. A Németországban kormányzó keresztény-liberális koalíció Hefty szerint kudarcot vallott. Tekintélye rohamosan csökkent, az ellenzék ugyanakkor jelentősen megerősödött. Az okok között a német konzervatív napilap publicistája egyebek között az atompolitika csődjét, a hadsereg meglepetésszerű átszervezését, az évtizedes, három fokozatú iskolarendszer feladását, a volt védelmi miniszter plágiumbotrányát, valamint a beígért adócsökkentések elmaradását említette.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozyt: kooperáló vetélytársak
Angela Merkel és Nicolas Sarkozy: kooperáló vetélytársak
Mindezt pedig tetézte az euróválság, amely bizonyította, hogy Németország nem képes csodákra a nemzetközi porondon. Továbbá az említett neonáci gyilkosságsorozat, amely a koalíció gyengeségét belpolitikai téren húzta alá. Ennek alapján a lap újságírója úgy értékelte: rendkívül nehéz megjósolni, hogy 2013-ban ki nyeri a német parlamenti választásokat. Azt pedig még nehezebb megjövendölni, hogy a választások nyomán milyen koalíció alakul majd. Mindettől függetlenül a politikai kultúra területén Németország továbbra is példát mutat Európának - értékelte Hefty, aki az egész német demokratikus rendszert általánosságban példamutatónak nevezte.

A német-magyar viszony jövőjével kapcsolatban a konzervatív újság vezető publicistája úgy vélekedett: nem biztos, hogy ma még mindig a két ország "rendíthetetlen barátságáról" lehet beszélni. Nézete szerint Magyarország ma már nem igen érdekli a német közvéleményt. Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel kancellár partnere, a német-magyar barátság azonban olyan helyzetben van, hogy azon nemcsak javítani lehetne, hanem a két ország érdekében javítani is kellene - jelentette ki Georg Paul Hefty.

Pietsch Lajos, MTI
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[100449] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés