hirdetés
hirdetés

Jó, ha tudjuk

Merre tart a német gazdaság?

Az export idén meghaladja az 1 billió eurót

A magyarországi ipar német gazdaságtól való függősége, többek között az intenzív beszállítói kapcsolatok folytán meghatározó jelentősége van annak, hogyan alakul a belátható jövőben Európa vezető gazdasági hatalma vállalatainak exportja, illetve nemzetközi aktivitása.

hirdetés

A Német Nagy- és Külkereskedők Szövetsége (BGA) várakozásai szerint 2011 átlag feletti növekedéssel járó, de semmiképp sem gondtalan évnek ígérkezik az ország külkereskedelmében. Anton F. Börner, a szövetség elnöke szerint a német kivitel az idén várhatóan 9 százalékkal haladja meg az elmúlt évit, s megközelíti 1.050 milliárd eurót. Ez azt jelentené, hogy az éves forgalom nem csak a 2008-ban elért 984 milliárd eurós éves rekordot, hanem az ezermilliárd eurós történelmi határt is meghaladja, emellett nyilvánvaló, hogy a behozatal is több lesz a még a válság előtt, 2008-ban elért 804 milliárd eurónál.

Az import is bővül

2011-ben várhatóan folytatódik az EU-n kívüli országokba irányuló német kivitel átlagot meghaladó ütemű emelkedése. Ez praktikusan mintegy 13 százalékos forgalombővülést jelentene, miközben az EU-országokba irányuló kivitel alig 7 százalékkal növekszik. A német behozatal az exportnál dinamikusabban emelkedik, meghaladja a 900 milliárd eurót úgy, hogy az EU-országokból származó behozatal 10, míg az EU-n kívüli országokból származó import 15 százalékkal emelkedik.

Ismét az első helyre pályáznak
Ismét a világ elsőszámú exportőrének helyére pályáznak
A BGA előrejelzése szerint az import dinamikája meghaladja az exportét. Különösen dinamikusan bővül az EU-országokból származó előgyártmány-behozatal, amely tovább-feldolgozott állapotban, ipari késztermék formájában kerül exportra, hozzájárulva Németországnak az európai konjunktúra lokomotívjaként betöltött szerepéhez. Mindezek eredményeként a német exporttöbblet nem lenne több 143 milliárd eurónál, ami alacsonyabb a korábbi évekénél, (kivéve a 2009-es válságévet). A 2011. évi német exportkilátásokat bizonytalansági tényezők egész sora árnyékolja be.

Ilyen – többek között – a líbiai, s általában észak-afrikai/közép-keleti országok helyzetében meglévő politikai bizonytalanságok destabilizáló hatása. Továbbá a még éppen csak elmúlt újabb amerikai recesszió veszélye, egyes, az euró-övezethez tartozó országok esetében az adósság- és az abból fakadó bizalmi válság élesebbé válásának veszélye, (nem csak a kontinens perifériáján, hanem egyes, a „mag-Európához” sorolt országok esetében is), nem beszélve a japán természeti és atomkatasztrófa e sorok írásakor még aligha belátható hatásáról.

Rizikófaktor

A német exportőröknek növekvő mértékben okoz gondot a kínai gazdaság stabilitásának kérdésessé válása. A részvény- és az ingatlanpiac körüli bizonytalanságok, kiegészülve az árak robbanásszerű emelkedésével és a jólét aránytalan elosztásával, a kockázatok olyan elegyét adják, amelyek rendkívül rövid idő alatt felboríthatják a világkereskedelem növekedésével kapcsolatos korábbi várakozásokat és előrejelzéseket.

További bizonytalansági tényezőt jelentenek az emelkedő importárak, s az abból fakadó inflációs veszély, különösen a külföldön vásárolt energiahordozók, az acél és egyes más nyersanyagok vonatkozásában. Ezek oka a BGA elemzése szerint többek között a felzárkózó országokban tapasztalható erőteljes konjunktúrában, illetve az ebből fakadó magas keresletben, továbbá az exportrestrikciók révén kiváltott mesterséges piacszűkítésben keresendő.

Jó lehetőségek

Számos bizonytalansági tényező uralja a piacot
Számos bizonytalansági tényező uralja a piacot
Az átlagot meghaladó keresleti impulzusok valószínűsíthetőek olyan nyersanyagban gazdag országokból, mint Oroszország, egyes Perzsa-öböl menti államok, valamint latin-amerikai és afrikai felzárkózó országok egész sora. Ezek az országok jó állapotban vészelték át a világgazdasági válságot és rendelkezve az ahhoz szükséges pénzügyi forrásokkal kecsegtetőek lehetnek az oda exportálni szándékozó német vállalatok számára. A német külkereskedők szövetsége különös figyelemmel kíséri az arab országokban történteket.

Az aktuális politikai változások tükrében rövidtávon számolni kell a kereskedelem és a térségbe irányuló turizmus bizonyos visszaesésével, de ez nyilvánvalóan átmeneti jelenség; hosszú távon nem szabad elfelejteni, milyen gazdasági potenciált jelent az a tény, hogy a térségben található a világ ismert kőolajkészletének több mint két harmada. Az arab világ országaiban lezajló változások hosszabb távon számottevő esélyeket teremtenek a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tartós fellendüléséhez, az építési és infrastruktúra-projektektől kezdve az energiatermelésen és a gép- és berendezésen keresztül a távközlésig bezárólag.

„Ha pedig a német exportőrök a felzárkózó országokban törekednek gazdasági-kereskedelmi kapcsolataik bővítésére, nem csak a stagnálással, rezignációval és erőszakkal szemben kínálnak alternatívát, hanem az adott országok politikai stabilitásához is nagyban hozzájárulnak”, véli a BGA elnöke.

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[89075] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés