hirdetés
hirdetés

Pályázat

Kkv-ból multi

Indul a második Magyar Multi Program, amely a  nagy növekedési potenciállal bíró, innovatív és exportképes termékeket, illetve szolgáltatásokat előállító kkv-k megerősítését tűzte ki célul.

hirdetés

Kezdetben – 150, 100, 50 éve – a mai multinacionális vállalatok még hasonló kkv-k voltak, mint ma a magyar vállalkozások nagy része. Napjainkban a globális világgazdaságot körülbelül 600 ilyen régi kkv, ma már multi uralaja. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Multi Programmal kapcsolatban, január 15-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar kormány gazdasági stratégiájának szerves részét képezi a magyar kkv-k erősíte, ennek egyik része a Magyar Multi Program (MMP). 

Mit ad az MMP?

Az MMP jelentős pénzügyi erőforrások és testre szabott szakmai támogatás biztosításával járul hozzá a vállalatok egyedi fejlődéséhez, megerősítéséhez annak érdekében, hogy nemzetközi összehasonlításban is versenyképessé váljanak. A tavaly indult kezdeményezésben eddig 56 hazai kis- és középvállalkozás vett részt.

2020-ban, március 5-től lehet jelentkezni a MMP-ra azoknak a kkv-nak, amelyek a 2016-2017-2018-as években, minimum 20 százalékos bevétel-növekedést, vagy 50 százalékos export-növekedést értek el. A Magyar Multi Programban résztvevő kkv-k a szolgáltató-tanácsadó vállalkozásoknak köszönhetően technológiai adaptációt, humán erőforrás fejlesztést, termék- és szolgáltatásfejlesztést, hatékonyabb pénzügyi és stratégiai tervezést, illetve márka- és arculatépítést is megvalósíthatnak.

Tudásátadás, eszközfejlesztés és exporta lépés 

A sikeresen pályázó cégeknél első körben egy menedzser-interjút készítenek, amely során feltárják azokat az egyedi kihívásokat és lehetőségeket, amelyeket fejlesztve növekedési ugrást képes tenni a vállalkozás. A fejlesztési terv részét képezi az eszközfejlesztés és a know how átadás, olyan szakértők bevonásával, akik vagy multinacionális vállalatoknál voltak tanácsadók, vagy maguk is részt vettek olyan mértékű vállalatfejlesztésben, ami szakmailag feljogosítja őket a pályázó kkv-k szakmai támogatására.

A programban való részvételre kiválasztott vállalatok egyedi, kifejezetten a számukra kialakított, magas színvonalú fejlesztési segítséget kapnak. Ezáltal hatékonyan növelhetik nemzetközi versenyképességüket és építhetik márkájukat. Legyen szó szervezetfejlesztésről, folyamatfejlesztésről, üzleti tervezésről vagy szolgáltatások, termékek fejlesztéséről, szoros partneri együttműködésben megkapnak minden szakmai támogatást, amire szükségük van. A feldolgozóipari cégek komplex projektjeik megvalósításához is igénybe vehetnek forrásokat, a tudásátadáson túlmenően eszközfejlesztést is végrehajtva.

A multi programra való jelentkezés díjmentes, de a fejlesztések, tanácsadások díjának az 55 százalékát a pályázóknak kell állnia, a kormány 45 százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyújt a programban résztvevőknek – eszközfejlesztésre, tanácsadásra, fejlesztési szolgáltatások igénybevételére.

Bővebb információ és a jelentkezés az IFKA és a MMP weboldalán érhető el.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés