hirdetés
hirdetés

Olaj

Kiapadó szükségletek

Új bevételi forrást keresnek az olajtermelők

Amellett, hogy a világ tartalékai az újabbnál újabb kőolajmezők feltárása ellenére is végesek, a nagy ipari nemzetek egyre jobban igyekeznek mérsékelni termelésük olajtól való függését, ami gazdaságpolitikájuk átgondolására kényszerítheti az olajnagyhatalmakat.

hirdetés

A fekete arany értékesítéséből származó bevétel a OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) egyes tagállamaiban meghaladhatja az ország teljes exportbevételének a kilenctizedét. Az Észak-Afrikában végbemenő politikai fordulat kirobbanása óta a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 90-ről 120 dollár fölé emelkedett. Az efféle ármozgások jelentősen megnehezítik az olajtól, illetve annak árától függő országok életét. A világ legnagyobb kőolajimportőrei a fejlett ipari országok, valamint a feltörekvő gazdaságú nemzetek, például Kína és India.

Az előrelátóbb OPEC-tagállamok között vannak olyanok, amelyek aktívan készülnek az olajkitermelés csökkenése, illetve esetleges megszűnése utáni időszakra
Az előrelátóbb OPEC-tagállamok között vannak olyanok, amelyek aktívan készülnek az olajkitermelés megszűnése utáni időszakra

A fekete arany legjelentősebb felvásárlóit egyesíti az OPEC-tagállamoktól való függőség csökkentésének a szándéka. Egyre több nemzet igyekszik energiatermelésében saját nyersanyagforrásaira támaszkodni. Nemcsak javítják az energiafelhasználás hatékonyságát, hanem egyre több pénzt fektetnek az alternatív energiaforrásokba, például a szél- és a napenergia kiaknázásába. Utóbbi törekvések nem voltak hiábavalók: a legnagyobb olajimportőrök áramtermelésében a kőolaj részaránya 1973 óta az akkori 25 százalékról kevesebb mint 6 százalékra csökkent.

Ha elfogy az olaj…

Az olajtermelők ennek aligha örülnek, különösen azok – például Líbia, Angola, illetve Kuvait – lehetnek bajban, ahol az exportbevételek mintegy 90 százaléka származik a fekete arany értékesítéséből. Utóbbi országokban a bruttó hazai termék felét biztosítja az olajipar, márpedig az ágazat eladásból származó bevételei nélkül aligha lennének képesek fogyasztásuk fedezetének előteremtésére.

További kihívást jelent, hogy az olajtartalékok fogytán vannak. Angolában például közel másfél évtizede nem sikerült új olajlelőhelyet találni, de a politikailag meglehetősen instabil Líbia majdani kormányának is hamarosan új bevételi források után kellene néznie. Az előrelátóbb OPEC-tagállamok között vannak olyanok, amelyek aktívan készülnek az olajkitermelés csökkenése, illetve esetleges megszűnése utáni időszakra.

Az Egyesült Arab Emirátusok és Katar például infrastruktúra-fejlesztésre fordítja kőolajbevétele jelentős hányadát. Jólétük megőrzését a távolabbi jövőben idegenforgalomból, kereskedelemből és pénzügyi szolgáltatásokból készülnek fedezni. Algériában sokan már az alternatív energiaforrásokból kívánnak pénzt csinálni: a napenergia erőművekkel történő hasznosításához szükséges berendezéseket gyártanak.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[99333] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés