hirdetés
hirdetés

Jelentősen csökkent itthon a nemteljesítő hitelállomány

Ezt a hazánkban is jelenlévő nemzeközi szintű, kintlévőségeket kezelő pénzügyi szolgáltatótól, az EOS Csoport vezetőségétől hallottuk egy szerdai szakmai tájékoztató alkalmával.

hirdetés

Jellemzően fogyasztásra költött és törlesztett a lakosság a járvány hatására: a vírushelyzet előtti időszakhoz képest 35,6%-kal kevesebb hazánkban a nemteljesítő hitelek száma, derült ki idei, fizetési szokásokat vizsgáló elemzésükből

Csökkenő tendencia

Mint megállapították, a pandémia, és az azt követő kormányzati intézkedések teljesen átformálták a lakosság és a vállalatok törlesztési szokásait. Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportjaként idén is megvizsgálták az egyes országokban keletkező nemteljesítő hitelállomány alakulását. Bár a különböző piacok eltérően reagáltak az egészségügyi válságra, az elmondható, hogy többek között a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, szinte minden országban csökkent a nemteljesítő hitelek száma és aránya egyaránt.

A legnagyobb csökkenést a 2020-as egész évet vizsgálva Albánia (65%), Ukrajna (-38%), Lettország (-31%) és Magyarország (-35,6%) produkálta. Amennyiben 5 éves távlatot nézünk, míg 2015-ben a tartozások közel 23%-a volt valamilyen formában késedelmes – beleértve a késedelmes, de nem teljesítő állományt is -, addig 2020 utolsó negyedévében ez az arány mindössze 5%-ra esett vissza, majd 2021 szeptemberére elérte a 3,4%-ot. Ezt a nagy változást egyértelműen támogatták az olyan intézkedések, mint a törlesztési moratórium és a hitelintézetek aktív portfóliótisztítási törekvései.

Lencsés Tamás ügyvezető igazgató
Lencsés Tamás ügyvezető igazgató

Mit hoz a jövő?

„Bár a nemteljesítő hitelek piaca a kintlévőség-kezelő vállalatok szemszögéből jelentősen csökkent, egy elhúzódó pandémia esetén bekövetkező sokk növelheti a jelenlegi várakozásokat a nemteljesítő hitel-állomány tekintetében", mondta Lencsés Tamás, az cégcsoport hazai tagjának ügyvezető igazgatója. „A megtakarításokat szemlélve azt láthatjuk, hogy a legalább 3 hónap megtakarítással rendelkező lakosság aránya csökkent 2020 augusztusa és 2021 márciusa között, függetlenül a moratórium igénybevételétől.”

Nem kell hitelt fizetni? Akkor éljük fel!

Az általuk készített elemzés arra is kitér, hogy a törlesztési moratóriumban résztvevő lakosság mire használta fel a be nem fizetett törlesztőrészleteket. „Azt látjuk, hogy a 2021 júniusi adatok alapján döntő többségben (63%) lakosság beépítette az alapvető megélhetési büdzsébe a törlesztési moratórium következtében megmaradt pénzt, amiből arra következtethetünk, hogy a moratórium lejártát követően növekedés várható a nemteljesítő hitelek piacán. Amennyiben egy család így kezeli a havi büdzsét, vagy éppen többletfogyasztási kiadásokra (19%), vagy nagyobb értékű kiadásokra (például nyaralás vagy nagy házartási gép vásárlása) használja (5%) a megmaradt pénzt, úgy a moratóriumot követően a családi kassza megérzi majd a kieső „bevételt”.

Ugyan a már kintlévőség-kezelőkhöz került tartozások esetében nem volt és most sem érvényes az állami törlesztési moratórium, cégünk mégis önkéntesen biztosította egy moratórium lehetőségét, amellyel a járvány hatásai miatt legnehezebb helyzetbe került háztartásoknak segítséget nyújtott – ezzel azonban mindössze adós ügyfeleink 0.04%-a élt”, mondta ezzel kapcsolatban az ügyvezető igazgató.

És ami még a tájékoztató alkalmával elhangzott...

Többek közt az ügyvezető azt is elmondta, hogy a magyarországi piac meglehetősen kitisztult, és korántsincs annyi potenciális érdeklődés a befeketetések iránt a határon túlról, mint például az olaszoknál, görögöknél, vagy a lengyel piacon jelenleg tapasztalható.

Érthető módon a covid kellős közepén, 2020-ban nem voltak jelentős tranzakciók, a piac most kezd magához térni abból az óriási visszaesésből, amelynek méretét jól érzékelteti, hogy a 2020-ban mért adatok a 2013-ban mérteknek felelnek meg.

Azt is megtudtuk, hogy a moratórium lejártával először a vállalati szektor, majd ezt követően a lakossági szektor nem teljesíthető hiteleinek száma fog nőni, hiszen a bankok nyilván azon lesznek, hogy ne végrehajtásokat indítsanak el az ügyfeleikkel szemben, hanem először megpróbálnak valamiféle közös megoldást eszközölni.

Szintén érdekes info volt még, hogy az önkéntes moratórium eszközével az adósoknak mintegy 0,04%a- élt a cégcsoportnál, ami esetükben több mint 200 ügyfelet (pontosabban szólva 222-őt) jelent a 700 ezres ügyfélkörre kivetítve.

Végezetül igazi nóvumként emelte ki az ügyvezető az ingatlanfedezet lehetőségét, amelyet most vezettek be a piacon, ezzel bővítve szolgáltatásaik körét.

(forrás: clue Pr / Turizmus Online, [1] Forrás: IMF adatbázis - Financials Soundness Indicators; European Banking Authority 2020 [2] Forrás: IMF adatbázis - Financials Soundness Indicators; European Banking Authority 2020 [3] Forrás: MNB Stabilitási jelentés 2021. június [4] Forrás: )

(forrás: clue Pr / Turizmus Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés