hirdetés
hirdetés

Szakkiállítás

Intelligens termelés

Szeptember 16–21. között rendezik meg a fémmegmunkálás világelső szakvásárát, a napjaink gyártásának kihívásaira válaszokat adó EMO Hannover 2013-at. Az idei rendezvény az intelligens termelést állítja a fókuszba.

hirdetés

Az évente megrendezett, két egymás utáni alkalommal Hannoverben, majd a harmadik évben ciklikusan Milánóban tartott EMO az 1975. évi első rendezvény óta folyamatosan vívta ki magának az elismerést a fémmegmunkálás világviszonylatban is legnagyobb és legfontosabb innovációs fórumaként. A EMO Hannover 2013 szakvásárt a német szerszámgépgyártókat tömörítő VDW az Európai Szerszámgépipari Szövetség, a brüsszeli székhelyű CECIMO megbízásából a hannoveri vásárközpont „gazdájával“, a Deutsche Messe AG-val együttműködésben szervezi.

A korszerű fémmegmunkálás teljes palettáját felvonultató seregszemlére a világ minden részéről érkeznek kiállítók és látogatók. A szervezők reményei szerint elérik majd a két évvel ezelőtti megelőző hannoveri EMO kétezret meghaladó kiállítói számát, illetve a látogatóknál is megdőlhet a közel 140 ezres 2011-es rekord (akkor egyébként Magyarországról mintegy 650 látogatót regisztráltak).

Mottó: Intelligence in Production

A globalizált gazdaságban a gyártásba vitt intelligencia nyújtja a lehetőséget arra, hogy a legkülönbözőbb vevői igényeknek a legkülönbözőbb gyártási helyeken eleget tudjanak tenni. A gyártástechnológia legfontosabb platformja, az EMO Hannover ezért állítja központjába idén az intelligens megoldásokat.

A fémmegmunkálás világelső szakvására
A fémmegmunkálás világelső szakvására

– A gyártástechnológiák valamennyi felhasználója világszerte igen komoly kihívások előtt áll – mondta Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezetője az EMO Hannover május 30-án Budapesten rendezett sajtótájékoztatóján. Hatalmas költségcsökkentési nyomás, szigorú hatékonysági és környezetvédelmi követelmények mellett a termelést a jövőben jobban kell megtervezni. A szakemberek világszerte keresik a válaszokat erre a kihívásra, amelyhez kulcs az Intelligence in Production.

Az EMO Hannover 2013 kiemelt témája megmutatja, hogy a gépeknél bevezetett technikai innovációk mellett a komponensek, a gyártási folyamat és a szolgáltatások intelligenciája milyen fontos szerepet játszik az elvárásoknak való megfelelésben.

Globális megatrendek

– Globális megatrendek sürgetik a technikai fejlesztéseket – ehhez pedig a szerszámgépeknek kulcstechnológiaként kell hozzájárulniuk – szögezte le Wilfried Schäfer.

Világszerte több ember él városokban, és ez a tendencia tovább növekszik. Modern infrastruktúra, köz- és orvosi ellátás, fejlett kommunikációs hálózat, újabban személyes mobilitás szükséges ahhoz, hogy az életminőség szintje tartható legyen. A folyamatosan növekvő városok olyan új építési technológiákat igényelnek, amelyekhez több nyersanyagra és előgyártott, kész részegységekre van szükség. Modern termelővárosok épülnek a szükségszerűen egyre sűrűbben lakott területekhez. Ezeknek sajátos követelményeknek kell megfelelniük, tekintettel a légszennyezésre, az erőforrásokra és az elfoglalható terület nagyságára.

A teljes fémmegmunkálási palettát felvonultatja
A teljes fémmegmunkálási palettát felvonultatja

A legnagyobb elvárások egyike az állandóan növekvő energiaszükséglet környezettudatos és megfizethető fedezése. Mindehhez intelligensebb és nagyobb teljesítményű környezettechnikára van szükség. Csakis modern, nagy precizitással véghezvitt gyártási folyamatokkal lehetséges a hatásfok optimalizálása és a megfelelő technika előtérbe helyezése. Az energiafelhasználás csökkentéséhez újrahasznosítható energiahordozókat kell bevetni. Az európai szerszámgépgyártás Blue Competence (kék szakértelem) elnevezésű fenntarthatósági kezdeményezése számos energiahatékony megoldással szolgál az ipari termelés számára. Az EMO Hannover 2013 alkalmából megrendezett Intelligenter produzieren (Intelligensebben gyártani) elnevezésű kongresszus keretén belül kimerítően fognak erről a témáról a szakemberek vitatkozni.

A világ legnagyobb vására

A hatalmas vásárterület ellenére tökéletes áttekintést, szolgáltatásaival jól szervezett és kényelmes vásárlátogatást ígér a világ legnagyobb vásárterületét birtokló Deutsche Messe AG vezérigazgatója. Wolfram von Fritsch a budapesti sajtótájékoztató alkalmából elmondta, hogy a világ minden táján évente több mint száz vásárt szervező és mintegy hárommillió látogatók megmozgató vásártársaság számos szolgáltatásával segíti az ez évi EMO sikerét.

Naponta tartanak vásári vezetéseket többek között az energiahatékonyság, a kompozitok vagy az intelligens termelés témájában, utazási csomagokat kínálnak, gondoskodnak a delegációk ellátásáról, illetve EMO2go elnevezéssel a vásárlátogatás megszervezését nagyban könnyítő mobil applikációt tettek elérhetővé.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[131228] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés