hirdetés
hirdetés

Innováció a rákgyógyászatban

Elismerés a hőterápiás kutatásokért

Az idei Innovációs Nagydíj odaítélésekor az orvostudomány területén egyedüliként részesítették kiemelt elismerésben az OncoTherm Innovációs és Kereskedelmi Kft.-t. A bizottság elismerését a vállalatnak az oncotermia fejlődésével a rákgyógyászatban, és új készülékek kifejlesztésével vívta ki. Az elismerésről és a vállalat innovációs terveiről dr. Szász Olivérrel, az OncoTherm Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

hirdetés

Bemutatná néhány mondatban a vállalatot?

A céget 1988-ban édesapám, Szász András professzor alapította, azóta a hőterápia a kutatási területünk. Pontosabban nem közvetlenül a hőterápiával, hanem annak egyik változatával, az oncothermiával foglalkozunk. Jelenleg több mint 15 országban vagyunk jelen, Magyarországon sajnos még kevésbé. Fő piacunk Németország, de Európa több államában képviseltetjük magunkat, ugyanakkor ott vagyunk Koreában, Oroszországban, Izraelben is, és most terjeszkedünk Kanadában. Kevés készüléket gyártunk – az elmúlt 20 év során közel 300 darabot -, ugyanis vállalatunk esetében speciális, nem nagyszériás készülékekben kell gondolkodni. Közismert, hogy a daganatos betegségek kezelésére jelenleg három fő módszert alkalmaznak: a kemoterápiát, a radioterápiát és a műtéti megoldásokat.

A hőterápia – mellyel mi is foglalkozunk - egy negyedik módszer, amit oktatási szinten ugyan már ismernek az egyetemeken, de az orvosi gyakorlatban még kevéssé alkalmaznak. Pedig a hipertermia már több mint kétezer éves múltra tekint vissza, Hippokratész alkalmazta először. A terápiás eredmények egyszer nagyon jók, olykor viszont nagyon rosszak voltak. A paraméterek nem voltak jól kézben tarthatóak, így az eredményeket nem tudták stabilizálni. Fejlesztéseink eredményeként úgy tűnik, hogy nekünk ez most sikerült; folyamatosan jó értékeket érünk el. Az oncothermiára nem önálló, hanem kombinációs terápiaként gondolunk. A kemoterápia, a radioterápia és a műtét is kombinálható ezekkel a kezelésekkel: igy együtt pedig sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint külön-külön.

Milyen szerepet tölt be az OncoTherm Kft. életében az innováció?

Éppen azért, mert kevés készüléket gyártunk, fontos, hogy állandóan nyomon kövessük, mit kíván a vevői körünk. Készülékeinket folyamatosan módosítjuk, évente 10-15 készüléket gyártunk. A hivatalosan dokumentált módosításaink száma pedig 20. Gyakorlatilag nincs két azonos készülékünk. Ennek köszönhetően tudunk mindig előre haladni, bemutatni a betegeknek és az orvosoknak, hogy a kor technikai eredményeit felhasználva fejlesztünk. Így vevőink megbíznak bennünk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy vállalat a piacon életben tudjon maradni. Számunkra nagyon fontos tényező, hogy a vállalat nem folyamatos gyártásra állt be, hanem elsősorban újításra.

Ez az eredményeinkben is megmutatkozik. Olykor csak apró változtatásokat végzünk, gyakran viszont komplett, új készülékek jönnek létre. Nemrég kifejlesztettünk egy olyan berendezést, amely technológiáját tekintve újdonság Magyarországon, a hasonló típusú készülékekhez képest tízszeres hatást érünk el. Ezek a fejlesztések a pályázatoknak és az Innovációs Nagydíjnak köszönhetőek. Magyarországon jelenleg sajnos nem túl nagy a mozgásterünk, mindössze hat klinika használhatja készülékeinket. Hazánkban ugyanis ezek a készülékek nem tb-finanszírozottak, emiatt gazdasági akadályokba ütközünk. Németországban és más európai országokban ezek finanszírozott készülékek, így ott nagyobb léptekkel tudunk haladni.

Mekkora összeget fordítanak innovációra, kutatás-fejlesztésre?

Ezt nehéz megmondani, mert nem veszünk ki nyereséget a cégből, minden pénzt visszaforgatunk. Gyakran lehetetlen szétválasztani a fejlesztést, a gyártást és a kísérleteket. Kis cég lévén próbálunk mindent kihasználni, nagyjából éves szinten a 100 millió forintot is eléri, amit innovációra fordítunk. A szakemberállomány a legnagyobb értékünk, a cégnek több mint 50 százaléka a kutatás-fejlesztésben és az ehhez kapcsolódó területeken tevékenykedik.

Milyen további terveik vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk a folyamatban lévő fejlesztéseink mellett továbbiakat is folytatni. Tehát az innovációt nem állítjuk le, hanem továbbfejlesztjük termékeinket, figyelembe véve a régi és az új piacok igényeit. Folyamatosan teszteljük, hogy milyen módosításokat szükséges elvégezni a készülékekben, illetve melyek azok a lokalizációk, amelyekre specializált készülékeket lehet gyártani. Célunk, hogy a gyógyítás eredményes legyen, és ne egy általános kezelést, hanem specifikus, az adott betegségre készített hatásosabb készüléket használjanak az orvosok.

Kelemen Szilvia
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Innováció a rákgyógyászatban
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés