hirdetés
hirdetés

Akkumulátorgyár

Idilli nyaraló övezetből ipari komplexum

Gigászi beruházásra készül a Samsung SDI Gödön, bővíti akkumulátorgyártó üzemét, mintegy 390 milliárd forintból. A vállalatnak világszerte három üzeme van, kettő Ázsiában és egy Gödön.

hirdetés

18 éve van Samsung gyár Gödön, eleinte katódsugárcsöveket gyártottak televíziókhoz, ám a technológiai fejlődés és a profilváltás miatt 2014-2017 között nem működött az üzem. Akkor az elektromos autók egyre nagyobb térhódítása miatt akkumulátorgyártásba fogott a vállalat magyarországi gyárában, de már a 2017-es tesztüzem során kinőtte az előállításhoz szükséges elektrolittárolót, így egy újabb tároló kiépítésére volt szükség. A jelenlegi beruházás 1200 új munkahelyet tremet, emelett viszont még több elektrolit, tehát veszélyes anyag tárolását is előrevetíti. Több mint egymilliárd eurót fektet be a Samsung Magyarországon, a magyar üzem várhatóan a világ egyik legnagyobb akkumulátor üzeme lesz.

Vu Csan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetője a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón
Vu Csan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetője a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón

Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz, ennek mértékét azonban még nem lehet közölni, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia. Az összeg összhangban van a beruházás méretével és jelentős – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Több mint egymilliárd eurót fektetnek be Magyarországon, a magyar üzem a várhatóan a világ egyik legnagyobbja lesz.
Markó József, Göd polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városban csaknem 20 éve van jelen a Samsung, az együttműködés a céggel kiemelkedően jó. A gödiek azonban félnek a veszélyes üzemtől.

Az elektrolittároló biztonsági elemzését a Generisk Kft. készítette, a korábbi lakossági fórumon Korda Eszter szakértő igyekezett eloszlatni a lakosság aggodalmát, kevés sikerrel. A szakértő elmagyarázta, hogy az akkumulátorgyártás egyik alapanyaga az elektrolit, amelyből robbanás, illetve égés hatására mérgező hidrogén-fluorid gáz képződik, ami belélegezve halálos is lehet.

 

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés