hirdetés
hirdetés

Atomenergia

Hosszabb üzemanyag-ciklus jöhet Pakson

Új üzemanyag-kazettával növelnék a Paksi Atomerőmű kapacitás-kihasználását, a paksi reaktorok számára kifejlesztett, 12 hónap helyett 15 hónapig használható fűtőelem magyar innováció.

hirdetés

Hamvas István vezérigazgató a technológia működsét ismertetve hangsúlyozta, hogy az atomerőmű szakemberei több opciót megvizsgálva dolgozták ki az üzemeltetési ciklus növelésének programját. Az orosz üzemanyaggyártó cég az ottani és a magyar tudományos háttér bevonásával fejlesztette ki az új fűtőelemeket, amelyek használatával a termelési idő növelhető.

Az új kazettákat már tesztelik. A vezérigazgató rámutatott: a meghosszabbított üzemanyag-ciklusnak köszönhetően ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyag-cserére, illetve kevesebb kiégett fűtőelem keletkezik. Számos lehetőséget megvizsgálva és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntöttek úgy, hogy eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát vezetik be.

A fejlesztésnek köszönhetően csökken a környező terhelés, emellett több energiát tudnak előállítani a biztonsági szempontok elsődlegességének figyelembevételével - húzta alá Hamvas István. Az atomerőmű közlése szerint az új típusú üzemanyag segítségével éves szinten 2 százalékkal növelhető az erőműben megtermelt villamos energia mennyisége, ez önmagában 80 ezer háztartás, azaz közel negyedmillió ember éves, átlagos fogyasztásának felel meg.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a blokkok üzembe helyezése után szinte azonnal elkezdődtek azok a fejlesztések az atomerőműben, amelyek a biztonság szintéjének folyamatos növelését szolgálták, a hatékonyságot, a versenyképességet javították, illetve azt célozták, hogy az erőmű berendezésének állapotát szinten tartva garantálják, hogy azok megbízhatóan működjenek akár a tervezett időn túl is.

Az üzemeltetés és karbantartás jó gyakorlata, illetve ezek a fejlesztések eredményezték azt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal immár a kettes blokk esetében is engedélyezte az üzemidő- hosszabbítást – emelte ki Baji Csaba, a tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy az ország energiaellátásának biztonsága és függőségének csökkentése miatt nagy jelentőséggel bír, hogy az atomerőmű két blokkja is megkapta a szükséges engedélyt a továbbüzemeléshez. Ha ez nem történt volna meg a hazai termelési kapacitás több mint húsz százalékát kellene pótolni importból – tette hozzá.

Emlékeztetett arra: több nemzetközi vizsgálat, köztük a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kezdeményezett célzott biztonsági felülvizsgálat is igazolta, hogy a paksi atomerőmű kitűnő biztonsági színvonalat képvisel. Hamvas István kérdésre válaszolva elmondta, hogy a műszaki mellett gazdasági indokok is alátámasztják az üzemidő meghosszabbítását.

Rámutatott: a működő blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, az üzemidő hosszabbításra fordított összegből semmilyen más megoldással nem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni. Hozzáfűzte, mint minden fejlesztést, az üzemidő-hosszabbítást és az új üzemanyag kifejlesztését is saját forrásból finanszírozza az atomerőmű, ezek egyikéhez sem volt szükség költségvetési forrásra.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[160490] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés