hirdetés
hirdetés

Hatan a legjobbak között

A magyar kis- és középvállalkozásoknak 2010-ben is lehetőségük nyílt megmérettetni magukat az év legjobb innovatív vállalkozása címért, melyet a European Venture Contest budapesti fordulóján. Hatan továbbjutottak az európai döntőbe.

hirdetés

Az idén az Europe Unlimited által szervezett versenyben 44 vállalat (ebből 25 magyar) vett részt az eseményen. A program másik idei különlegessége, hogy a versenyen kívül egy úgynevezett Venture Academy nevű képzést is szerveztek, amelynek során cégre szabott tanácsadást nyújtottak a jelentkezőknek.

Az Európai Vállalkozási Versenyt minden évben megrendezik. Az idei hazai fordulót a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatta, a magyar cégek kiválasztását pedig az ITD Hungary koordinálta.

A versenyen részt vevő vállalkozások legnagyobb része az információtechnológiai területről érkezett; rajtuk kívül még tiszta technológiákkal, illetve élettudományokkal foglalkozó cégek mutatták be legújabb projektjeiket a nemzetközi kockázati tőke szakértőkből álló zsűrinek.

Dr. Csopaki Gyula, az NKTH elnöke a magyar K+F és innovációs stratégiai célokat mutatta be röviden, illetve hangsúlyozta a vállalati szféra egyre nagyobb fontosságát a magyar kutatás-fejlesztési tevékenységek finanszírozásában, a kutatások irányának kijelölésében. 

Az innovatív vállalkozásokat az NKTH is kiemelten kezeli: a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból finanszírozott programokból jelentős források jutnak a fiatal innovatív és a kis- és középvállalkozások támogatására, csúcstechnológiával létrehozott termékek kifejlesztésére, vállalkozások és non-profit kutatóhelyek közötti együttműködések támogatására.

Kilián Csaba, az ITD Hungary vezérigazgatója elmondta, hogy a válság alatt különösen fontos, hogy a hazai vállalkozások számára még több szakmai támogatást biztosítsanak, mind fennmaradási, mind pedig fejlesztési célokra. A programot több európai helyszínen, többek között Londonban, Bécsben, Pamplonában, és Koppenhágában is megtartják. Arról, hogy ki jut tovább az egyes fordulókon, szakmai, nemzetközi zsűri dönt. A helyszínekről továbbjutó cégek a 2010 decemberében Düsseldorfban megrendezett Európai Vállalkozások Találkozóján vívhatnak meg egymással. Innen 25 döntős jut tovább, majd Barcelonában választják ki 2010 legjobb innovatív vállalkozását.

Magyar szempontból sikernek tekinthető, hogy összesen hat hazai vállalkozás került be a legjobb tíz közé. Ezek a városi közlekedésre optimalizált hibrid autót fejlesztő Antro Group, a genomok szekvenálásához egy újfajta szoftvert kidolgozó, már a tavalyi versenyen is igen eredményesen szereplő Chemistry Logic Kft., az AIDS elleni védekezéshez nanotechnológiás módszereket kereső Genetic Immunity Kft., a biztonsági videófelvételek analizálására képes szoftvert készítő Intellio Kft., a gyógyszerkutatásokat segítő, újfajta módszereket kínáló Solvo Biotechnology és a kamerára épülő, gyökeresen újfajta oktatási demonstrációs szoftverekben gondolkodó WebCam Laboratory.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés