hirdetés
hirdetés

Vállalatirányítás

Gyártási terv a valóság tükrében

Korszerű vállalatirányítás szoftveres támogatással

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a termelési terv szinte azonnal elavul, mert bekövetkezik egy nem várt esemény, vagy éppen a termelés üteme tér el a tervezettől a külső körülmények hatására. Hogyan tudjuk ezt a problémát a legjobban kezelni? A dSuite vállalatirányítási rendszert bemutató sorozatunk második részében a gyártási terv és a valóság viszonyával foglakozunk.

hirdetés

A DanubiSoft dSuite vállalatirányítási rendszere a bevezetőben említett problémára is kitűnő megoldást kínál: termeléstervező és -optimalizáló modulja folyamatos kapcsolatban van a dSuite adatgyűjtő és -szolgáltató moduljával. A termelés során számtalan olyan, nem közvetlenül termelő feladata van a gyártásnak, amelyekkel számolni kell, és azokra is időt kell biztosítani a termelési tervben. Ilyen feladatok lehetnek például az anyagváltás, a szerszámcsere, a CNC vagy más program beállítása.

E műveletek elvégzéséhez más-más képesítésű kezelő szükséges, de lehetséges, hogy egyes feladatokat csak meghatározott időben lehet végezni. Ezekkel a paraméterekkel mind számolni kell a tervezést végző modulnak, hogy a termelés a lehető leghatékonyabb legyen. A fellépő változások hatására a dSutie tervezőmodulja aktualizálja a termelési tervet, így alkalmazkodva egy nem várt esemény hatásaihoz.

Kétirányú kommunikáció

A terv és a gyártás folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással, azaz mindkét modul működése hatással van a másikra. Ha a gyártás nem pontosan a terv szerint zajlik, akkor a terv elveszti az aktualitását, ami akár később más gépek leálláshoz és határidőcsúszáshoz is vezethet, mert például nem érkezik meg időben a munka a következő folyamathoz, vagy nem szabadulnak fel időben a használt erőforrások. Ahhoz, hogy ezekre az eseményekre pontosan reagálni lehessen, szükség van a lehető legfrissebb gyártási adatokra, amelyek biztosítása a dSuite adatgyűjtő moduljának feladata.

A dSuite adatgyűjtő modul működés közben
A dSuite adatgyűjtő modul működés közben
Ezzel az eszközzel nemcsak adatokat lehet a gyártástervezés számára szolgáltatni, hanem a termelési terv is ezen keresztül jut el a dolgozókhoz, tehát a kommunikáció kétirányú. A fellépő változások hatására a dSuite tervezőmodulja a termelési tervet aktualizálja, ami jelentheti azt, hogy egy munka másik gépre kerül, vagy éppen a darabszám változik. De az aktualizálás változtathat tulajdonképpen valamennyi paraméteren, amellyel a tervezőmodul dolgozik. Így elérhető, hogy a terv minden pillanatban a lehetőségek szerint optimális legyen. A két modul egymást erősítve dolgozik együtt a legjobb eredményért.

Ezzel minimalizálhatók egy nem várt esemény negatív hatásai, mégpedig a cég számára a lehető legköltséghatékonyabb módon. Az adatgyűjtő program használható ipari kivitelű számítógépen, úgynevezett terminálon vagy akár egy kézi számítógépen is (PDA), amely egyszerű hordozható eszközt kínál kimondottan a mobil munkahelyek számára, amilyen például a minőség-ellenőrzés vagy a targoncakezelés.

A paraméterek azonnal hatnak a folyamatokra

Mivel a gyártási adatok frissessége befolyásolja a termelési terv pontosságát a fennálló kölcsönhatások miatt, ezért egy kiélezett, a munkafolyamatok gyakori változásával jellemezhető termelési környezetben szükségessé válhat az automatikus adatgyűjtés bevezetése. Ez jelentheti például az adatok közvetlen kinyerését a termelést végző gépek PLC vezérléséből egy OPC szerveren keresztül.

Ekkor lehetőség nyílik nemcsak termelési adatok kinyerésére (ciklusidő, darabszám, selejtszám stb.), hanem akár a gép hibakódjainak és állapotainak tárolására is, amelyek a későbbiekben felhasználhatók a döntéssegítő modulban. Bizonyos esetekben a termelőgép mérete vagy kihasználtsága nem indokolja a kommunikáció kiépítését a PLC-vel. Ekkor segít az I/O kontroller, amely olcsó eszközzel valósítja meg az automatikus adatgyűjtést, és biztosítja az alapvető adatokat a rendszer számára.

További funkciók és modulok

A csarnoknézet valós időben tájékoztat az aktuális állapotokról
A csarnoknézet valós időben tájékoztat az aktuális állapotokról
Csarnoknézet Mivel a rendszer pontosan tisztában van a termelés pillanatnyi állapotával, illetve a tervvel, lehetőség nyílik ezen információk valós idejű megjelenítésére, akár az üzem területén kivetítő vagy nagyméretű kijelző használatával, akár irodai környezetben. A megjelenítendő adatokat a felhasználó szabadon választhatja ki, illetve konfigurálhatja, és azokat a dSuite a csarnoknézet modul használatával ábrázolja. A gyártáshoz kapcsolódóan ilyen adatok lehetnek az OEE, TEEP, TPM vagy akár a norma és az attól való eltérés, illetve más technológiai jellemzők.

Vonalkód-azonosítás A dSuite rendszerben a termelési folyamat bármely szintjén használható vagy létrehozható vonalkód, legyen az külső beszállítótól származó vagy általunk gyártott termék. Így egyszerűen elérhető, hogy minden pillanatban valamennyi alkatrész, termék pontosan azonosíthatóvá és követhetővé váljon.

Kikészítés és gyártástámogatás A raktározás számára nagy könnyebbséget jelent, ha ismert, hogy pontosan mikor, milyen és mennyi anyagra van szüksége a gyártásnak. Ez nagyon nehezen tervezhető, hiszen a termelés néha nem pontosan a terv szerint zajlik. E problémára is megoldást ad a dSuite rendszer, amely mindig naprakészen felsorolja a termelés anyagigényeit a raktárak részére. A program a logisztika számára is segítséget nyújt a termelés területén szükséges szállítási vagy anyagmozgatási feladatokban, valamint a kiszállítások során a komissiózásban.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[106510] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés