hirdetés
hirdetés

Bérek

Gerjeszti a mérnöki fizetések növekedését az ipar 4.0

Korábban írtunk már, a világ különböző országaiban élő és dolgozó gépészmérnökök jövedelméről, most a MPS felmérését mutatjuk be a hazai mérnökök béreivel.

hirdetés

A magas hozzáadott értéket képviselő pozíciókat vizsgált elemzésében az MP Solutions Kft. (MPS), hogy képet adjanak a COVID-19 előtti állapotról a mérnöki jövedelmek kapcsán. Az MPS elsődlegesen informatikai, mérnöki, sales, banki, pénzintézeti, pénzügyi és marketing szektorba közvetít munkaerőt, egyedi bérpiaci felmérésik bemutatják a retail, a gyártás és IT-pozíciók jövedelmeit. „A negyedik ipari forradalom hatalmas kihívások elé állította a munkaerőpiacot. Felértékelődött az innovációt támogató, magasan képzett, ipari automatizációt, folyamatos fejlődést/fejlesztést elősegítő szakemberek szerepe. Hatalmas harc indult azért, hogy Európa megőrizze iparát, sőt tovább erősítse azt szemben az alacsony munkabérekkel versenybe szálló országokkal." – idézi Majer Balázst, az MP Solutions Kft. CEO-ját a tanulmány.

Forrás: MP Solutions
Forrás: MP Solutions

Korábban bemutattott cikkünk alapján is látható, hogy a magyarországi bérek, még az ilyen magas pozíciókban is jóval elmaradnak a nemzetközi átlagtól. Egy robottechnikai mérnök évente 30 millió forintot is megkeres, míg itthon a legmagasabb bért, amit egy automatizálási mérnök kap, nagyjából évi 10 millió forint – a felmérés adatai szerint. 
Az országos iparági átlag béremelkedés 5-8 százalék volt 2017-2019 között, az ipar 4.0 által gerjesztett keresletnövekedés bizonyos pozíciók esetén kiugró bérnövekedést eredményezett.

Nemrégiben az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) is arra hívta fel a figyelmet, hogy kiugróan megemelkedtek az elmúlt években a keresetek a műszaki pályákon. Alig öt esztendő alatt szinte megduplázódtak a fizetések többek között a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, illetve a mechatronikai mérnökök körében. Egy kezdő mechatronikai mérnök 2012-ben átlagosan 337 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel rendelkezett, 2017-ben már közel 700 ezer forintot kereshetett és ez tavaly már felment 1 millió forintig is.

A táblázatban feltüntetett adatok a 2017-es és a 2019-es munkaerőpiaci átlagbérek összehasonlításának eredményei. Forrás: MP Solutions
A táblázatban feltüntetett adatok a 2017-es és a 2019-es munkaerőpiaci átlagbérek összehasonlításának eredményei. Forrás: MP Solutions

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: MP Solutions)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés