hirdetés
hirdetés

Ipari ingatlanok

Erős marad a kereslet a logisztikai ingatlanok piacán

A Prologis szerint erős marad a bérlői érdeklődés a hazai logisztikai ingatlanok piacán. Mivel a jelenlegi állomány telített, várhatóak új fejlesztések ebben az évben is.

hirdetés

A nemzetközi logisztikai ingatlanvállalat saját piackutatása, illetve több mint 150 nemzetközi iparági résztvevő megkérdezése alapján készült felmérést ismertetve az ügyvezető kifejtette: az ágazat idei kilátásai pozitívak a fejlesztést, a bérbeadást, az üzemeltetést, illetve a befektetést tekintve is.

Magyarországon az elmúlt tíz évben megduplázódott, 1,9 millió négyzetméterre nőtt a logisztikai ingatlanok állománya. Tavaly az üresedési ráta 7,6 százalék volt, a bérleti díj évi 37,2 euró négyzetméterenként, 38 százalékkal több a magyar mélypontnál. A magas kereslet miatt a magyarországi bérleti díjak folyamatosan emelkednek – tette hozzá Kemenes László.

Elmondta azt is: nő a befektetői érdeklődés, Magyarországon tavaly rekord volumenű, 225 millió euró értékű beruházás történt ebben a szegmensben. Az ügyvezető szerint idén várhatóan tovább erősödik a befektetői érdeklődés.

A Prologis a világ 20 országában mintegy 63 millió négyzetméternyi ipari-logisztikai létesítmény tulajdonosa, Magyarországon 650 ezer négyzetméternyi létesítménnyel rendelkeznek, amelyet több mint 60 cégnak adnak bérbe. Tavaly év végén a kihasználtság 98,1 százalékon állt, meghaladva a kelet-közép-európai 96,4 százalékos átlagértéket – jelezte Kemenes László.

A Prologis Magyarországon tavaly három fejlesztést indított el, összesen 43 ezer négyzetméteren, közülük egy projektet az év végéig be is fejezett, mindhárom épület kihasználtsága 100 százalékos.

Prologis Park Budapest-Sziget, Szigetszentmiklós
Prologis Park Budapest-Sziget, Szigetszentmiklós

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés