hirdetés
hirdetés

BAU 2013

Építőipari vásár a bajor fővárosban

Január derekán rekordszámú kiállítót és látogatót várnak Münchenbe a BAU 2013 építőipari szakkiállítás rendezői.

hirdetés

A rendezvény előkészületeiről egy, a Promo Kft., a müncheni vásárigazgatóság magyarországi képviselője által október második hetében rendezett prezentáción Nina Nowatius, a BAU vásárok projektreferense tájékoztatta a szakma, valamint a sajtó képviselőit. A BAU kiállításon 2005 óta minden terület folyamatosan foglalt, s feltételezhető, hogy a rendelkezésre álló 180 ezer négyzetméter fedett, továbbá a 3,5 ezer négyzetméter szabadtéri kiállítóterület 2013-ban sem lesz elegendő a kiállítói igények maradéktalan kielégítésére.

Már két éve is rekordról beszéltek

A két évvel ezelőtti BAU kiállításon minden tekintetben rekord született: akkor 46 ország 2058 kiállítóval képviseltette magát. A külföldi kiállítók aránya elérte a 26 százalékot, már pedig ilyen magas külföldi részvételre korábban sosem volt még példa. A 238,2 ezer látogató egy negyede, mintegy 60 ezer fő külföldről érkezett. Az idei cél: a 250 ezres szakmai látogatói létszám elérése, s közben a külföldi látogatók arányának további növelése. 2011-ben a legtöbb látogató Ausztriából, Svájcból és Olaszországból érkezett, Magyarország közel ezer szakmai látogatóval a 16. helyet „szerezte meg” a látogatók létszáma tekintetében. Európán kívülről 8,5 ezren, ezen belül Ázsiából 3,5 ezren keresték fel Európa vezető építőipari szakkiállítását.

A BAU rendezői a vásár profiljának megválasztásában törekszenek alkalmazkodni a kor követelményeihez. A kiállítás idei négy központi témája a fenntarthatóság, a többgenerációs építkezés, az energia-hatékonyság javítása, (különös tekintettel az épületek fűtésénél elérhető takarékosságra), valamint a XXI. századi városfejlesztés, (választ keresve arra a kihívásra, hogy 2020-ben a Föld akkori 9,3 milliárd lakosának három negyede városlakó lesz).

A müncheni vásár 17 kiállítási csarnoka ezúttal is építési anyagok, termékek és témakörök szerint kerültek felosztásra
A müncheni vásár 17 kiállítási csarnoka ezúttal is építési anyagok, termékek és témakörök szerint kerültek felosztásra

A kiállító nemzetek sorát – a hazai kiállítók mellett – ezúttal is Ausztria, Olaszország és Svájc fogja vezetni. Az első tíz ország sorában - egyetlen Európán kívüli országként - ma már Kína is stabil helyet foglal el, jelezve, hogy a világ legnépesebb országa az építőiparban is komolyan megcélozta az európai piacot. Ugyanakkor feltűnő, hogy az euró-válság által különösen erősen sújtott országokból, nevezetesen Spanyolországból, Görögországból és Portugáliából, 2013-ra is nagyszámú kiállító jelentkezett be a BAU kiállításra.

A müncheni vásár 17 kiállítási csarnoka ezúttal is építési anyagok, termékek és témakörök szerint kerültek felosztásra úgy, hogy a kiállításon a tervezéshez és építéshez használt valamennyi technológiát, terméket és anyagot meg lehet tekinteni. A projektfelelős hangsúlyozta, hogy a kiállítás nélkülözhetetlen információforrásul szolgál mindazok számára, akik tervezéssel vagy építéssel foglalkoznak, a befektetőktől kezdve a tervezőkön és építészeken, a szakiparosokon és az épületek üzemeltetőin keresztül az építőanyag- és barkácsáruházi kereskedőkig, valamint a felső- és középfokú szakoktatókig bezárólag. A két évvel ezelőtti BAU kiállításra több, mint 50 ezer látogató érkezett építészeti és tervezőirodákból.

Megfigyelhető, hogy a kiállító cégek új termékeik bemutatását is a BAU ciklusához igazítják, a termékújdonságaikat - legyen szó ablakokról, ajtókról, padlóburkolatokról, vagy új homlokzati elemekről -, sokan a BAU kiállításon mutatják be először a szakmai közönségnek.

Kísérőrendezvények a kiállítás keretében, s azon kívül

A BAU kiállítás abszolút fénypontjának a január 18-ára, péntekre tervezett „az építészet hosszú éjszakája” ígérkezik. Ezen a napon a kiállítás látogatói és az „egyszerű városlakók” egyaránt a város legszebb és legjelentősebb építményeibe nyernek szabad bebocsátást, este fél héttől éjfélig. Az egyes épületek között különbuszok járnak, igénybe vételük ingyenes, a buszokra bármikor fel és le lehet szállni, s már útközben építészhallgatók tájékoztatják a látogatókat a megközelítendő épületekről.

A vásárterületen megrendezésre kerülő konferenciák és prezentációk közül nagy érdeklődésre számíthat az „intelligens építkezés a város jövőjéért” mottó jegyében tervezett „A holnap városa” című rendezvény, melynek középpontjában az olyan globális kihívásokkal való szembe nézés áll, mint a fokozódó városiasodás, a növekvő éghajlati változékonyság, az energiafordulat, a növekvő erőforrás-felhasználás és a demográfiai változások. A rendezvény rendezője a Fraunhofer-Allianz Bau, a Fraunhofer Társaság 17 kutatóintézetét felölelő szövetség termék- és rendszermegoldásokat mutat be, melyek alkalmasak a "holnap városai", azaz élhető és fenntartható, jövőképes városok építésére.

A BAU kiállítás abszolút fénypontjának a január 18-ára, péntekre tervezett „az építészet hosszú éjszakája” ígérkezik
A BAU kiállítás abszolút fénypontjának a január 18-ára, péntekre tervezett „az építészet hosszú éjszakája” ígérkezik

A BAU kiállításon az ift Rosenheim kutató- és vizsgálóintézettel együttműködésben különbemutatóra kerül sor "Egyetemes tervezés" címmel. Az egyetemes tervezés koncepciójának lényege olyan termékek létrehozása, amelyek az emberek lehető legnagyobb csoportja számára könnyen alkalmazhatóak és kezelhetőek.

Az A4-es csarnokban megtekinthető lesz, hogyan néz ki a valóságban a többgenerációs építkezés, illetve milyen tervezés, milyen termékek és építőanyagok szükségesek ehhez. Az ezúttal is a GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik® (GGT Német Gerontotechnikai Társaság) közreműködésével megrendezésre kerülő prezentáción olyan moduláris össz-koncepciókat fognak bemutatni, melyek alkalmasak - többek között - apartmanok, kollégiumok, szállodai lakosztályok, nyugdíjasházak és nyugdíjas-otthonok építésére egyaránt.

A Fenntartható Építés Németországi Egyesülete (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - DGNB) a "Fenntartható építés - nagyobb átláthatóság a jó döntéshez" című külön-bemutatóján hasznos információkat és segédleteket kínál az építészeknek és a tervezőknek a fenntartható építési termékek kiválasztásához. A tematikus kiállítás konkrét megoldásokat mutat be annak szemléltetésére, hogy hogyan hatnak az építési termékek az épület teljesítményére és a tanúsítás eredményére.

A magyar vállalatok közül a komoly, több országra kiterjedő termelési és kereskedelmi hálózattal rendelkező Masterplast a müncheni építőipari vásár hagyományos kiállítója. Rajta kívül egyelőre egyetlen magyar kiállító jelentkezett be úgy, hogy németországi anyavállalatával közös standon mutatkozik be. A müncheni vásárigazgatóság projekt-menedzsere kifejezte reményét, hogy talán még lesznek mások is, akik meggondolják magukat, s kiállítóként jelentkeznek be a BAU 2013-ra.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117158] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés