hirdetés
hirdetés

Autóipar

Elindult a thyssenkrupp-projekt Pécsett

A thyssenkrupp zöldmezős beruházással, a magyar kormány 5,57 milliárd forintos támogatásával megvalósuló üzemében nagyhatékonyságú vezérműtengely- és elektromotor-alkatrészeket állítanak majd elő Pécsett. A mintegy 200 új közvetlen munkahelyet teremtő épület már jövőre elkészül, és várhatóan a sorozatgyártás is elindul 2020-ban, 2022-ben pedig már teljes kapacitással termelhet a létesítmény.

hirdetés

17,4 milliárd forintból megvalósuló beruházást elindító jelképes kapavágás előtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kitért arra, hogy a magyar és a német kormány között jól haladnak azok az egy esztendeje indult tárgyalások, amelyek eredményeként a gyártáson és a technológián túl magasabb szintre fogják emelni az együttműködést a két ország között, s a kutatás-fejlesztést és az innovációt erősítik meg. 

Az európai autóipar következő időszakát érintően úgy fogalmazott, az ágazat lassan meghozza a hajtáslánc jövőjét érintő döntéseket, de a mostani beruházásnál is jól látszik, hogy egyelőre mind az elektromos, mind a belső égésű motorok fejlesztése is zajlik. A thyssenkruppról szólva kiemelte, hogy a vállalat a magyar autóipari környezet egyik legfontosabb szereplője mind a gyártás, mind a kutatás-fejlesztés területén. Kitért rá: a zalaegerszegi autonóm jármű tesztpálya specifikációinak alkalmazásában a cég erőteljesen vesz részt.

Munkagépek a Thyssenkrupp új gyárának építkezésén a pécsi ipari parkban 2019. október 2-án. MTI/Sóki Tamás
Munkagépek a Thyssenkrupp új gyárának építkezésén a pécsi ipari parkban 2019. október 2-án. MTI/Sóki Tamás

Marc de Bastos Ecktein, a thyssenkrupp Hungary Components Technology Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt években jelentős fejlődést ért el a vállalat Magyarországon, több mint 50 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A mai kor legmodernebbjeinek számító gyáraikban nem csak a termék, hanem az előállítás módja is világszínvonalú, tette hozzá. A thyssenkrupp egésze felkészült az autóipar változásaira, mint amilyen például az elektromos járművek előretörése, így "gyorsan, rugalmasan képesek reagálni a piaci folyamatokra"  fogalmazott. Azt mondta, a pécsi gyár a jövő technológiáját képviseli mind a gyártást, mind a termékeket érintően.

A thyssenkrupp az autóipar és az erőgépipar számára világszerte mintegy 34 000 munkatárssal készít hightech komponenseket. Az autóiparban a termékpaletta a vezérműtengelyektől, hengerfejelemektől az integrált vezérműtengelyeken, kormány- és lengéscsillapító rendszereken át a rugókig és stabilizátorokig, valamint a futómű-összeszerelésig terjed. Ipari területen a thyssenkrupp erőgépekhez és szélerőművekhez szállít komponenseket, valamint számos alkalmazást biztosít általános gépgyártáshoz. A Components Technology üzleti terület a 2018-2019 üzleti évben mintegy 2500 milliárd forint árbevételt ért el. A thyssenkrupp Components Technology budapesti leányvállalata 1999 óta foglalkozik személyautók elektromos kormányrendszerének fejlesztésével, mint a cégcsoport egyetlen elektronikai és szoftverfejlesztési központja. Győrben a thyssenkrupp Automotive Systems alváz-specialistái 2013 óta komplett futóműveket állítanak össze az Audi Hungária Motor Kft. részére. 2016-ban Jászfényszarun két üzemben kormányművek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek gyártását indították el 2018-ban, Debrecenben pedig csavarrugó- és stabilizátorgyárat működtetnek.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés