hirdetés
hirdetés

CAM

Edgecam: élvonalban 30 éve

Az Edgecam számítógéppel támogatott szerszámpálya-tervező (CAM) rendszer idén ünnepli 30. születésnapját. A szoftver ma is éppúgy az élvonalba tartozik, mint az 1980-as évek elején, amikor együttműködve a Surrey Egyetemmel az eredeti CAD/CAM rendszert bejelentették, valamint amikor Edgecamre keresztelték a Windows 95 megjelenésével egy napon.

hirdetés

Az 1983-ban megalapított Pathtrace először PMS (Pathtrace Manufacturing System), majd PAMS (Patchtrace Advanced Manufacturing System) néven jelentette meg CAM rendszerét, amely DOS operációs rendszeren futott, majd a ma már jól ismert és népszerű szoftver megkapta a jelenleg is használt Edgecam nevet. Az új brandnév támogatásával a CAM rendszer széles szakmai körben vált elismertté.

Az Edgecam első kiadása 1995-ben jelent meg. Egy DOS operációs rendszeren futó, parancssoros rendszert váltott le a windowsos megjelenésű és működésű rendszer, amelyben grafikus ikonok helyettesítették a korábbi szöveges menüket.

Egyedülálló megoldást választottak

Abban az időben ez egy hagyományos drótvázon és felületen alapuló CAD/CAM rendszer volt, azonban a ma jól ismert és széleskörűen alkalmazott tervező- és modellezőszoftverek kifejlesztésével a középkategóriás CAD rendszerek is megjelentek. Ezért ahelyett, hogy a fejlesztő az új szoftvermegoldást egy adott modellezőmagra építette volna rá, az Edgecam 1999-ben inkább egyedülálló megoldást választott a legjelentősebb testmodellező magok támogatására. Így ma már az Edgecam valamennyi forgalomban lévő és népszerű CAD rendszerrel hatékonyan együtt tud működni. Számos más CAM rendszernek a mai napig problémát okoz az adatok átvétele olyan független formátumokon keresztül, mint például az iges. Ezzel szemben az Edgecam bármilyen formátumot adatvesztés nélkül képes azonnal felhasználható formában beolvasni, ami azt jelenti, hogy nem kell átfordítanunk a CAD adatokat.

Hullám formájú pálya Edgecamben
Hullám formájú pálya Edgecamben

 – Az Edgecam bevezette a testalapú technológiát, mivel hittünk benne, hogy a CAD rendszerek ebbe az irányba fognak továbbfejlődni. Továbbá számítottunk rá, hogy a gépészeti cégek a drótváz- és felületalapú CAD rendszerekről folyamatosan átállnak testalapú rendszerekre, amelyek biztosítják az adatintegritást, és lehetővé teszik a CAD modellek gyorsabb és pontosabb felhasználását számos különféle célra, mint például a látványterv-készítés, az összeszerelés vagy a megmunkálás – magyarázza Raf Lobato, az Edgecam általános igazgatója.

A napjainkban használt Edgecam tartalmazza a programozást forradalmasító stratégiakezelőt és a nagyolómarást megújító hullámstratégiát. Továbbá a következő, 2013R2 verzióban Workflow néven megjelenik egy új böngészőalkalmazás, amely a nullpontot beállítva, automatikusan betölti az alkatrészeket a megfelelő megmunkálási környezetbe. A stratégiakezelő volt az első rugalmas tudásbázison alapuló megmunkálásprogramozó megoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára saját megmunkálási folyamataik egyszerű definiálását és eltárolását. A hullám formájú nagyolást – amely maximalizálja az anyagleválasztási sebességet, miközben megnöveli mind a szerszám, mind a szerszámgép élettartamát – a gyártócégek úgy emlegetik, mint ami kiterjeszti a hagyományos marás határait.

Arccal a PC-k felé

1995-ben az új Edgecam név mögött az a filozófia állt, hogy tükrözze a szoftver vezető szerepét („leading edge”), ahogyan az a DOS operációs rendszerről átállt a Windowsra. Az eredeti fejlesztő Pathtrace vállalatnak a kezdetektől vezető szerepe volt. Azokban az időkben a legtöbb CAM szoftvert nagyszámítógépi környezetre fejlesztették, de amikor megjelentek az első generációs személyi számítógépek (PC-k), a Pathtrace felkarolta ezeket a kis gépeket, mivel – nagyon helyesen – hittek abban, hogy ezeké a jövő, és kifejlesztették a PMS-t a népszerű Commodore Pet számítógépekre.

1988-ban a Pathtrace kifejlesztette a PAMS-t a kialakulóban lévő IBM PC piac számára. A kezdeti PMS egy parancssorvezérelt rendszer volt, ahol a felhasználóknak ismernie kellett az utasításokat és futtatnia kellett azokat. Ezzel szemben a PAMS már lehetővé tette a képernyőmenükből történő választást.

Több százan használják itthon is

Az Edgecamet jelenleg 26 országban alkalmazzák, 100 alkalmazott és 52 viszonteladó foglalkozik értékesítésével világszerte. A márka 2006-ban bekerült a Planit csoportba, amelyet 2011-ben a Vero Software megvásárolt. Az Edgecam a 30. évforduló mérföldkövét egy viszonteladói konferenciával ünnepelte meg Prágában, Phoenixben és Bangkokban.

– Magyarországon az Edgecam szoftver értékesítése elsősorban a most 20 éves Solid Edge rendszerrel együtt történik, de valamennyi más elterjedt CAD rendszerrel együtt is vannak felhasználóink. Az Edgecamet Magyarországon több száz ipari felhasználó alkalmazza, és oktatják a legjelentősebb felső- és középfokú műszaki képzőintézményekben is – mondta Gyönyörű Attila, az Enterprise Group CAM termékvonalért felelős vezetője. Magyarországon az Enterprise Groupnál érhető el a 30 éve méltán sikeres és vezető szerepet betöltő CAM rendszer. A nagy felhasználószámnak megfelelően a szoftver értékesítését és támogatását hazánkban folyamatosan bővülő CAM szakértő csapat végzi.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés