hirdetés
hirdetés

Szakkiállítás

Bronzkor, vaskor, polimerkor

Október 16–23. között ismét a Düsseldorfi Vásárváros lesz a helyszíne a világ műanyag- és gumiipara világszerte legjelentősebb találkozójának, a K szakvásárnak, amelynek idei rendezvénye átfogó képet nyújt majd az átalakuló világpiacról, valamint az újdonságok széles skáláját kínálja az érdeklődőknek.

hirdetés

Makes the difference mottóval rendezik meg a világ legfontosabb innovációs platformjának tartott K műagyag- és gumiipari nemzetközi szakvásár idei seregszemléjét. A szlogennel összhangban a Messe Düsseldorf vásártársaság meghatározó jegyeiben különbözteti meg a K-Düsseldorfot az iparág más, szerte a világban látogatható rendezvényeitől.

A düsseldorfi K egyértelmű és egyedülálló előnyöket kínál kiállítóknak és látogatóknak egyaránt, amely előnyök öt fő irányvonal köré csoportosulnak: a kínálat, a teljesség, a tagolódás, a kísérőrendezvények és a szolgáltatások azok a területek, amelyeken a szakvásár minden résztvevője profitálhat a rendezvényből – tudtuk meg a K 2013 napokban megtartott budapesti sajtótájékoztatóján Petra Culmanntól, a K-Düsseldorf projektigazgatójától.

Hatvanéves sikertörténet

A projektigazgató arról is beszámolt, hogy hatvanéves története alatt még soha nem volt ekkora az érdeklődés a háromévente megtartott és ezzel a műanyag- és gumiipar természetes innovációs ciklusait követő K iránt, mint ebben az évben. Az eddig jelentkezett mintegy 3000 kiállító – amelyek több mint 60 országot képviselnek az egész világból – a Düsseldorfi Vásárváros mind a 19 pavilonjának teljes, közel 170 ezer négyzetméteres nettó kiállítási területét már lefoglalta. Újabb jelentkezőket csak várólistára tudnak felvenni. A rendezők a három évvel ezelőtti megelőző rendezvényhez hasonlóan 200 ezernél is több látogatóra számítanak, valamennyi földrészről.

Innovációk, információk és invesztíciók vezető piaci platformja
Innovációk, információk és invesztíciók vezető piaci platformja

A világpiaci változások világosan tükröződnek a K-Düsseldorfon: az ázsiai vállalatok száma és bemutatkozási területe jelentősen nőtt a megelőző, 2010-es szakvásár óta. Az öt legnagyobb ázsiai kiállító ország, Kína, Tajvan, India, Japán és Dél-Korea kiállítási területe bő harmadával növekedett. Az ipart sújtó válságéveket követően az Egyesült Államok kiállítói is rendkívül reprezentatív módon mutatkoznak be, mintegy 5300 négyzetmétert elfoglaló standokon. Törökország bővülő műanyagipara 4000 négyzetméteren mutatkozik be, ami 1000 négyzetméterrel több, mint három évvel korábban. Magyarországot is várhatóan tíz körüli nagy- és középvállalat fogja képviselni, részben egyéni, részben közös standon.

Új korszak kezdetén állunk

A németországi Düsseldorfban rendezett K szakvásár 1952 óta a nemzetközi műanyag- és gumiipar központi találkozóhelye az innovációk bemutatására és a piaci változások feltérképezésére. A világon sehol másutt nem lehet olyan teljes körűen megismerni az alapanyagok, a feldolgozó- és alkalmazási technológiák széles skáláját, mint a K seregszemlén – összegzett a sajtótájékoztatón Rüdiger Baunemann, a PlasticsEurope Germany műanyagipari gyártószövetség ügyvezetője, a K 2013 kiállítói tanácsának tagja.

A könnyűszerkezeti anyagok egyik fő felvevője évek óta az autóipar
A könnyűszerkezeti anyagok egyik fő felvevője évek óta az autóipar

A szakember hozzátette: a világ műanyaggyártói az eredetileg 1,5 millió tonnás műanyagtermelést 1950 és 2011 között mintegy 280 millió tonnára tudták növelni. Ez éves átlagban mintegy 9 százalékos növekedésnek felel meg – sőt a kedvező piacbővülés vége még nem is látható. A hosszú távú fejlődést még a növekvő kőolajár és a gazdasági válság sem tudta megállítani. A közeljövőben a műanyagipar a gazdaság egészéhez mérten ismét átlagon felüli növekedésre számíthat. Egyáltalán nem túlzás tehát kijelenteni, hogy jelenleg az emberiség a polimerkor kezdetén áll – vélekedett Rüdiger Baunemann.

Minőséggel a versenyképességért

Becslések azt prognosztizálják, hogy a világ műanyag-felhasználása 2016-ig évente 4 százalékos ütemben nő. A PlasticsEurope legújabb piaci előrejelzése szerint már középtávon is azzal lehet számolni, hogy a piacok az ázsiai-csendes-óceáni térségbe helyeződnek át, ahol a bruttó hazai össztermék éves szinten jelentős növekedéssel kecsegtet. A 2011 és 2016 közötti időszakra itt a becslés éves szinten körülbelül 5,5 százalékos növekedést jelez előre, ami 2-3 százalékkal haladja meg a világátlagot. Feltételezések szerint a piaci eltolódásokat a gyártási kapacitások is követik.

Az európai műanyaggyártás növekedési üteme elmarad a globális adatoktól. A már 2002-ben elért 56 millió tonnás termelési volumen a válság sújtotta 2009-es évben 55 millió tonnát, és 2011-re is csak mintegy 58 millió tonnát tett ki, ami visszafogott növekedésről tanúskodik. Rüdiger Baunemann a gyartastrend.hu kérdésére kifejtette, miszerint a keleti eltolódás továbbra is főként a tömeggyártmányokat érinti. Az európai és így a német gyártók a termelési mennyiség tekintetében nem, hanem a minőséggel, a folyamatos innovációkkal tudnak versenyképesek maradni a távol-keleti konkurensekkel szemben. A K 2013 pedig a legjobb forrása és ösztönzője az ilyen fajta innovatív szemléletmódnak.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[130117] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés