hirdetés
hirdetés

Energetika

Beszállna a paksi üzletbe az Alstom

Fejleszti erőmű-szerviz tevékenységét és bővíti az erőművi kutatás-fejlesztési tevékenységét Magyarországon az Alstom Hungária Zrt.

hirdetés

A cég a világ atomerőműveinek 40 százalékába szállított már berendezéseket és a jelenleg üzemelő atomerőművek 30 százalékában a vállalat által gyártott turbinaszigetek termelik az elektromos áramot. Sikeres pályázat esetén a társaság helyi munkaerőre és ipari hátterére támaszkodva készen áll a paksi atomerőmű két új blokkjához turbinaszigetek szállítására, illetve későbbi karbantartására is – közölte Deák László, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A számítások szerint egy ilyen megbízás csak az Alstom Hungáriánál 200-300 új munkahely létrehozásával járna, de a hazai partnerek bevonásával ez a szám a többszörösére is nőhet – emelte ki Deák László. Az elnök-vezérigazgató elmondta: az Alstom bármilyen nukleáris reaktor-típushoz tud hagyományos turbinaszigeteket tervezni és gyártani.

A vállalatnak jelentős tapasztalata van orosz atomerőművi blokkokra épülő turbinaszigetek gyártásában, mert még 2007-ben létrehozott egy vegyesvállalatot a Rosatom leányvállalatával. Az Alstom által szállított metrószerelvényekről szólva elmondta, folyamatban van a 4-es metró 15 szerelvényének úgynevezett sötétüzemi tesztje, illetve a teljes rendszer próbája, a metró várhatóan március végén már utasokat szállíthat.

Kiss Csaba, az Alstom erőmű szerviz üzleti egységének ügyvezető igazgatója ismertette: a cég magyarországi erőmű-szervíz csapata számos megbízást teljesített már a többi között a mátrai, a csepeli, a dunamenti és a tiszai erőművekben. A szén- és gáztüzelésű erőművek mellett a paksi atomerőmű összes, kilenc generátorának felújítását végzi. Magyarországon jelenleg az Alstom az egyetlen vállalat, amely erőművi gőzturbina kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez.

A cég budapesti ipari gőzturbina fejlesztő központja új, innovatív, gyorsforgású gőzturbina platformot fejleszt - közölte Kovács Árpád, a központ igazgatója. A cég tájékoztatása szerint a négy üzletágban 156 főt foglalkoztatnak, továbbá a közlekedési üzletágban 100 alvállalkozóval működnek együtt. A nyilvános cégadatok szerint a márciusban záruló üzleti évben 2013-ban 7,6 milliárd forint árbevételt értek el, ennek túlnyomó része exportból származott. A 2013-as üzleti évet 1,6 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárták. A megelőző évben 4,1 milliárd forint árbevétel mellett 909 millió forintos adózás utáni nyereséget könyvelt el a társaság.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés