hirdetés
hirdetés

Beindult a növekedés

Idén már kilábalnak a válságból a német gépgyártók

A július 20-án közzétett prognózis szerint a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) a vártnál lényegesen kedvezőbben ítéli meg a német gyártók kilábalási esélyeit a válságból, ezért a gép- és berendezésgyártás 2010-es termelésének stagnálására előzetesen adott becslést most 3 százalékos növekedésre módosították. Ezen belül a gépgyártás különböző ágazataira vonatkozó előrejelzés igen széles tartományban, +30 százalék és –30 százalék között mozog.

hirdetés

A német gépgyártás teljesítménye az év első öt hónapjában valamivel 1 százalék felett maradt el (–l,3%) a 2009-es év már krízisidőszaknak számító szintjéhez viszonyítva is, és a gyártókapacitásokat csak mintegy 80 százalékos kihasználtsággal, azaz közel nem optimálisan tudták üzemeltetni még 2010 áprilisában is. Bíztató hír viszont, hogy Manfred Wittenstein, a VDMA elnöke a kedden Frankfurtban a Reuters hírügynökségnek adott interjújában megerősítette, miszerint 2009 augusztusa óta, amikor is ágazati átlagban a gépgyártás a vártnál korábban túljutott a gazdasági válság okozta mélyponton, a termelés volumene hónapról hónapra növekszik Németországban.

 A német statisztikai hivatal számításai szerint az ágazat áprilisban és májusban 15 hónap óta először ért el termelésnövekedést a megelőző év megegyező időszakával összehasonlítva. Hasonló képet fest a VDMA kimutatása a forgalom alakulására vonatkozóan: ebben a tekintetben márciusban, áprilisban és májusban három egymást követő hónapban mértek egyaránt javuló eredményeket, ami leginkább a megrendelések felfutásának tudható be. Az új gépekre leadott igények már 2009 nyara óta pozitívba fordultak, ez év eleje óta pedig jelentős élénkülés tapasztalható.

Az év első öt hónapjában a beérkező megrendelések több mint negyedével haladták meg a megelőző év január-május havi volumenét, a májusi hónap pedig a kiugróan magas, 61 százalékos növekedésével minden idők legnagyobb felfutása, mióta a VDMA statisztikát vezet a megkötött szerződésekről. Némileg árnyalja a képet, hogy ezt az értéket a megelőző év rendkívül alacsony szintjéhez képest mérték, és még így is ez év áprilisában majdnem minden második gépgyártó (44%) termelését visszafogta, hogy nem volt elegendő megrendelése. De összességében a gép- és berendezésmegrendelések alakulása a 2006-os szint újbóli teljesítésének irányba mutat – emelte ki a VDMA első embere. Ez a várakozás még akkor is megállja a helyét, ha 2010 további hónapjaiban előre láthatóan tempómegtorpanással kell számolni.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Beindult a növekedés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés