hirdetés

Behúzott fékkel fut a szerszámgépgyártás

Kevesebb megrendelés a német szerszámgépiparnak

A világgazdaság bizonytalanságai visszafogják a szerszámgépipari megrendeléseket Németországban: ez év második negyedévében egyötödével kevesebb igény mutatkozott termékeikre és szolgáltatásaikra, mint tavaly ilyenkor. A belső kereslet azonban – egyes nagymegrendeléseknek köszönhetően – meglepően stabilnak mutatkozik 8 százalékos visszaesése ellenére is.

hirdetés

A német szerszámgépgyártókat tömörítő VDW szövetség nemrégiben kiadott gyorsjelentése szerint 2012 második negyedévében összességében 20 százalékkal estek vissza a szerszámgépipar beérkezett megrendelései 2011 hasonló időszakához képest. Ezen belül a német szempontból belföldinek számító kereslet 8 százalékkal csökkent, míg a külföldi megrendeléseknél 26 százalékkal kisebb volument regisztráltak, mint tavaly.

Az idei év első félévében a szerszámgépekre leadott megrendelések 13 százalékkal maradtak el a megelőző év első hat hónapjához viszonyítva. Ebben az összehasonlításban a belföldi kereslet 6, a külföldi megrendelések pedig 17 százalékkal alacsonyabb szinten maradtak.

Beállás a bázisra

– Az áprilistól júniusig terjedő időszak egyértelműen megmutatta, hogy a szerszámgépes ipar nem függetlenítheti magát a világgazdaságban lejátszódó folyamatoktól – értékelte a mutatókat Wilfried Schäfer, a VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) ügyvezetője augusztus elején Frankfurtban. De mivel a 2011 második három hónapjában a külföldi megrendelésállomány a legkiugróbban növekedett az amúgy is igen sikeres egész tavalyi évet tekintve, így a mostani viszonylag nagyarányú visszalépés akár alapszintbe állásként is felfogható.

A VDW előrejelzése 6 százalékos termelésbővülést jósul
A VDW előrejelzése 6 százalékos termelésbővülést jósol

A 2012 második félévére a VDW várakozásai szerint a külföldről feladott megbízások stabilizálódni fognak, és összességében mintegy kétszeresét nyomják majd a mérleg serpenyőjében, mint a hazai megrendelésállomány. Németországon belül a szerszámgépgyártásnak széles vevőbázisa alakult ki, amely túlnyomó részben exportálja fémmegmunkálással előállított termékeit. Elsősorban az autógyártók és beszállítóik ruháznak be a szerszámgépek új modellgenerációiba, illetve ők keresik a takarékos hajtásmegoldásokat. A második félév csupán mérsékelt belföldi megrendeléscsökkenése az alakítástechnika nagymegrendelései „mellékhatásának” köszönhető.

Közel teljes kapacitáskihasználtság

A 8,4 hónapos termeléslekötésnek megfelelő júniusi megrendelésállomány a februári 8,7 hónapos érték után még mindig magasnak mondható. Az ágazat szinte teljes mértékben kihasználja gyártókapacitásait, kismértékben még növekedett is a kapacitáskihasználtság az áprilisi 95,1 százalékról júliusra 96,9 százalékra.

A német szerszámgépgyártás megrendelésének és forgalmának alakulása
A német szerszámgépgyártás megrendelésének és forgalmának alakulása

Az ágazati foglalkoztatottság az év első öt hónapjában 6 százalékot meghaladóan növekedett, ezzel a szerszámgépgyártás május végére 68 590 munkavállalót foglalkoztatott. – Bár a gazdasági környezet az elmúlt hónapokban az euróövezeti válságnak, illetve a világgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásainak betudhatóan jelentősen romlott, és ezzel (is) összefüggésben a beruházók elbizonytalanodása tapasztalható, a szerszámgépgyártás idén tovább fog növekedni – szögezte le Wilfried Schäfer. A VDW előrejelzése 6 százalékos termelésbővülést jósol.

Háttér

A szerszámgépipar a német gépgyártás öt legnagyobb ágazata közé tartozik. Valamennyi iparág fémmegmunkálása számára szállít termelési technológiát, és jelentősen hozzájárul az iparban tetten érhető innovációkhoz és a temelékenységnövekedéshez.

Az ipari termelésben játszott abszolút kulcsszerepe révén fejlődése egyben a teljes ipar gazdasági dinamikájának indikátora. A német szerszámgépipar gépek és szolgáltatások értékesítéséből származó bevétele 2011-ben mintegy 13,1 milliárd eurót tett ki, ami 31 százalékos növekedésnek felelt meg a megelőző évhez képest.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113608] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés