hirdetés
hirdetés

Az USA lesz az új energia nagyhatalom?

Az Egyesült Államok valóságos energiaforradalmat él át: a kitermelés növekszik, a gáz ára zuhan, az importfüggőség eltűnőben.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Néhány évvel ezelőtt, amikor először lehetett olvasni olyan, elsőre furcsának tűnő kifejezésekről, mint palaolaj, palagáz, hidraulikus kőzetrepesztés, vagy épp horizontális fúrás, még kevesen gondolták, hogy a jelen évtized valóságos energiaforradalmat hoz majd el az Egyesült Államokba, ami ráadásul az élet legtöbb területén valóban húsba vágó változásokkal jár. 

A föntebb említett technológiai újítások lehetővé tették ugyanis az Egyesült Államokban, hogy az eddig elérhetetlen olaj és gázlelőhelyek megnyíljanak, és olyan mennyiségben váljanak elérhetővé a fontos energiahordozók, amiről az eddigi olajnagyhatalmak is csak álmodoztak. Az USA olajtermelése például egy meredek emelkedő trendnek köszönhetően – lásd fenti grafikon - 24 éves csúcsra ugrott, emellett a különböző energiahordozók – olaj, gáz, finomított termékek – kitermelése terén az Egyesült Államok zsinórban hetedig hónapja mondhatja magát világelsőnek, amivel a saját igényeinek már több mint 90 százalékát fedezi, erre pedig 1987-óta nem volt példa – mutat rá elemzésében Mark J. Perry, a University of Michigan professzora.

Az amerikai olajtermelés tehát valósággal robban, a munkahelyek szaporodnak, a beruházások pörögnek, a külkereskedelem egyenlege javul, az USA energiafüggősége csökken, sőt hamarosan nettó exportőr lehet, a nagyon olcsóvá váló gáznak köszönhetően – grafikon föntebb – a feldolgozóipar versenyképessége javul, a háztartások és vállalatok energiaköltségei csökkennek…

Lehetne még sorolni a pozitívumokat, annyi mindenesetre bizonyos, hogy a pénzügyi és gazdasági válság utáni évek valóságos olajipari forradalmat hoztak az USA-ban, ami nem csak a tengerentúlon, de a világ legtöbb országában érezteti, éreztetni fogja hatását. Az olaj, és úgy általában az energiahordozók ugyanis még mindig a legfontosabb természeti erőforrásnak számítanak, ennek megfelelően a nemzetközi gazdasági és politikai sakkjátszmák egyik legfontosabb mozgatórugójának tekinthetők.

Hogyan változik meg például az USA külpolitikája - különösen a közel-keleti régióban -, ha az olajtermelése tovább növekszik, és már nem importőr lesz a fontos energiahordozóból, hanem a legnagyobb kitermelőként masszív exportőrré lép elő? Hogyan változnak a Kínával szembeni kereskedelmi pozíciói és tárgyalási feltételei? Hogyan viszonyul majd az olajárhoz az USA, ha az elmúlt évtizedek gyakorlatával ellentétben már elemi érdeke lesz az olajárak emelkedése?

A válaszokat egyelőre csak sejteni lehet, annyi mindenesetre bizonyos, hogy az amerikai energiaforradalom igencsak érdekes időszakot vetít előre a világ számára, mind gazdaságilag, mind politikailag.

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés