hirdetés
hirdetés

Átadták a Bridgestone kibővített tatabányai gyárát

Digitális gyártástechnológia, k+f és az innovatív DriveGuard abroncs gyártása került Magyarországra.

hirdetés

Befejezte fejlesztési programját és felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a Bridgestone. A ma, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében felavatott fejlesztéssel a világ legnagyobb abroncs- és gumitermékgyártójának magyar leányvállalata megháromszorozta gyárának alapterületét, évi 1,8 millióról 3,6 millió abroncsra növelte gyártókapacitását, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát. A vállalat európai szinten is egyedülálló digitális gyártástechnológiát telepített tatabányai üzemébe, ahol immár k+f-tevékenységet is folytat, és itt gyártja egyik legkorszerűbb terméke, a DriveGuard abroncsok méretválasztékának közel felét.

Folyamatos növekedés

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2008-ban kezdte meg a főleg prémiumkategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű személyautó- és terepjáróabroncsok gyártását. A vállalat még 2013-ban, a magyar kormánnyal aláírt stratégiai együttműködési megállapodást követően döntött tatabányai a gyártóüzemének 85 milliárd forint (276 millió euró) saját tőkeberuházással történő fejlesztéséről.

Európai és tengeren túli országokba is szállítanak (forrás: Bridgestone)
Európai és tengeren túli országokba is szállítanak (forrás: Bridgestone)

A fejlesztés keretében az első, 47 ezer négyzetméteres gyár mögé egy új, 97 ezer négyzetméteres csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete háromszorosára, 144 ezer négyzetméterre bővült, az új gyáregységbe pedig nemzetközi szinten is a legkorszerűbb gyártástechnológiáját telepítette a vállalat.

Világszínvonalú gyártástechnológia

A Bridgestone gyárai közül, a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy új típusú mixer, amely jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz. A jobb minőségű alapanyagból a Bridgestone új – Japán után Európában először itt alkalmazott – mesterséges intelligencia alapú Examation digitális gyártástechnológiájával készülnek a gumiabroncsok, amelyek minőségét 480 ponton méri és elemzi a rendszer annak érdekében, hogy a gyártás gyors és pontos, az abroncsok minősége pedig kiváló legyen. Ugyancsak egyedülállónak számít a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70 ezer darab abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és palettázó rendszer is, ami pedig a folyamatok hatékonyabb és pontosabb elvégzését teszi lehetővé.

Innovatív DriveGuard abroncsokat is gyártanak hazánkban
Innovatív DriveGuard abroncsokat is gyártanak hazánkban

2020-ig újra megduplázódik a kapacitás

A tatabányai Bridgestone gyár kapacitása a fejlesztés eredményeként évi 1,8 millióról 3,6 millió darab abroncsra bővült. A kibővített gyár 2020-ban éri majd el a tervezett maximális kapacitását, amikor is évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain, az autósok által kedvelt Bridgestone és Firestone márkákból.

„A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően tatabányai gyárunk jelentős k+f-tevékenységet támogat az Európai Technológiai Központtal szorosan együttműködve az új abroncsok alapanyag-fejlesztése terén” – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Kft. ügyvezető igazgatója. „Ennek is köszönhető, hogy a vállalatunk Magyarországra telepítette egyik legkorszerűbb abroncsa, a többszörös innováció- és termékdíjas DriveGuard gyártását, amellyel defekt esetén további 80 km-t tehetünk meg, akár 80 km/h sebességgel” – tette hozzá Topolcsik Melinda.

Teljesen automatizált gyártósorokon készülnek az abroncsok
Teljesen automatizált gyártósorokon készülnek az abroncsok

A termelés felfutásával párhuzamosan nőtt a Bridgestone Tatabánya alkalmazottainak száma is. Míg a bővítés kezdetén mindössze 361 munkatársa volt a cégnek, addig jelenleg már közel 1100-an dolgoznak a vállalatnál, amivel a cég Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatójává vált.

A vállalat elsősorban európai piacokra (Németországba, Lengyelországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba és Törökországba) valamint tengeren túli országokba (Mexikóba, az Egyesült Államokba és Japánba) exportálja a Tatabányán gyártott abroncsokat.

Bridgestone/GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés