hirdetés
hirdetés

Analitika a gyakorlatban

Több száz növényvédőszer egyidejű detektálása, különféle gyógyszerek hatóanyagai a felszíni vizekben, a műanyag csomagolások hatása az élelmiszerekre – csak néhány izgalmas téma az EKOL kutatásaiból.

hirdetés

Mindegyiket fiatal kémikusok végezték el egy, a magyar tudományos és oktatási életben is ritkaságszámba menő kutatólaboratóriumban, amely december 10-én ünnepelte fennállásának tízedik évfordulóját. A jubileumi ünnepséget Surján Péter, az ELTE TTK dékánja, Erwin Weβling, a Wessling-csoport alapítója és Zanathy László, a Wessling Hungary Kft. ügyvezetője nyitotta meg, a laboratórium vezetői pedig felidézték az elmúlt évtized kutatási eredményeit, többek között egy konténerlabor létrehozását Kongóban.

A fiatal kutatók beszámoltak az egyetem és a magánszféra példás és kivételes együttműködésében megvalósult laboratórium jelenlegi projektjeiről: a cigarettafüst és a reumás betegségek kapcsolatáról, a csomagolóanyagok káros hatásáról, a vizeinkben található kőolajszármazékok, szénhidrogén-szennyeződések analitikailag meghatározható koráról és azok eredetéről, illetve a gyermekjátékokban eddig nem vizsgált színezékek kioldódásáról.

Tíz éve sikertörténet

Az Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratóriumot (EKOL) azért hozta létre az ELTE Természettudományi Kara és Kémiai Intézete, valamint a Wessling Hungary Kft., hogy a gázkromatográfia (GC), a folyadékkomatográfia (HPLC) és egyéb kapcsolt technikák alkalmazásával megvalósítható, új mérési módszereket fejlesszenek ki. A labor nem csak kutatóhelyeket biztosít, de a hallgatók a legkorszerűbb technikákat is elsajátíthatják az EKOL laboratóriumi gyakorlatain – hangzott el a jubileumi ünnepségen. 

Visszatekintve az elmúlt tíz évre ma már igazi sikertörténetként értékelhetjük az együttműködést, hiszen az üzleti szféra és a felsőfokú kémiai oktatás olyan egyedülálló szimbiózisa jött létre, amellyel nem csak az abban résztvevő felek járnak jól, hanem a tudományos élet is sokat profitál – hangsúlyozták egybehangzóan az előadók. Surján Péter elmondta, az EKOL számtalan szempontból nagy segítséget jelentett és jelent ma is az egyetemnek: egyrészt a kollégák személyes karrierjének megvalósítási terepe, másrészt több tucatnyi fiatalnak lehetőség a piacképes tudás és gyakorlat megszerzésére.

Az EKOL-nak volt köszönhető, hogy az ELTE falain belül olyan műszerezettség jelent meg, amely egyébként nem valósulhatott volna meg. Zanathy László az együttműködést értékelve elmondta: a Wessling Hungary Kft.-t az EKOL létrehozásakor – a társadalmi felelősségvállalás mellett – egy szakmai műhely létrehozásának szándéka, az ELTE Kémiai Intézete előtti tisztelgés és – nem utolsósorban – korszerű elválasztástechnikai módszerek kialakítása motiválta. Ahogy az ügyvezető igazgató, úgy a Wessling alapítói (többek között Rikker Tamás és Palotai Zoltán) is egykori ELTE-s diákok; a független laboratórium az egyetemhez való erős kötődésüket jelzi, és az is, hogy jelenleg 30 itt végzett kémikus dolgozik a cégnél.

(forrás: Wessling Hungary)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés