hirdetés
hirdetés

Akik túlélték a válságot

Ázsia uralja a világ gép- és berendezéspiacát

A világ gép- és berendezés-értékesítésében 2010-ben 27 százalékos részesedéssel továbbra is Kína áll az élen.

hirdetés

A rendelés feladásától a teljesítés időpontjáig tartó átfutási idő hosszúsága folytán a 2008/2009. évi világgazdasági válság bizonyos fáziskéséssel el a világ gép- és berendezésgyártóit, mint ahogy az újbóli fellendülés is később érte el az ágazatot más ágazatoknál. A kilátások azonban annál kedvezőbbek! – akik túlélték a válságot, sokat nyerhetnek, vélik a Frankfurter Allgemeine Zeitung gazdasági-pénzügyi információs szolgálata legfrissebb, június közepén nyilvánosságra hozott piaci elemzésének szerzői.

A feltörekvő országokban élénkült a magas fejlettségi fokú gépek iránti igény
A feltörekvő országokban élénkült a korszerű gépek iránti igény
A feltörekvő országok ipara különösen gyorsan maga mögött tudta a válságot. Jellemző, hogy az elektromobilitás és a megújuló energiaforrásoknak az elektromos energia előállítására történő felhasználása mindenek előtt Kínában vált iparpolitikai prioritássá és az új ötéves terv súlyponti fejlesztési területévé. A megújuló energiák napelemekkel, szélerőművekkel és az akkumulátortechnika révén történő felhasználása világszerte új hangsúlyt kapott, s Kínának nagy esélye van arra, hogy – mivel termékeihez kedvező finanszírozási feltételeket tud kínálni – vezető szerephez jusson az energetika világméretű megreformálásában.

Kína mindent visz

További súlyponti tényező az ipari termelés korszerűsítése, melyhez különösen a feltörekvő országokban erőteljesen élénkült a magas fejlettségi fokú gépek és berendezések iránti igény. Ez a jelenség a német gépipar exportteljesítményben is kifejezésre jut: 2010-ben a Kínába irányuló német gép- és berendezés-export jó egyharmadával haladta meg az egy évvel korábbit; emellett csaknem hasonló exportdinamikát értek el Törökországban és Brazíliában, jó ötödével nőtt a német gép- és berendezés-export Indiában, Oroszországban és Délkelet-Ázsiában, 19 százalékkal az Egyesült Államokban.

A gépek és berendezések értékesítésében folytatódik Ázsia térnyerése
A berendezések értékesítésében folytatódik Ázsia térnyerése
A világ gép- és berendezés-értékesítésében 2010-ben 27 százalékos részesedéssel továbbra is Kína áll az élen, megelőzve az egyformán 13 százalékos részarányt elért Egyesült Államokat és Japánt, valamint a 11 százalékos részaránnyal rendelkező Németországot. A piaci tendenciák azt mutatják, hogy a gépek és berendezések értékesítésében folytatódik Ázsia térnyerése, Kínában ugyanis tavaly 40, míg Ázsiában összességében 45 százalékkal emelkedett a gép- és berendezések értékesítése. A fejlődési tendencia reális értékeléséhez azonban nem szabad elfeledkezni az ázsiai valuták múlt évi felértékelődéséről: így az árfolyamok változását figyelmen kívül Kínában „csak” 27 százalékos növekedést regisztráltak; de ez is jóval magasabb az európai piac 11 és az amerikai 18 százalékos növekedésénél.

A német gép- és berendezés-gyártók többsége jóvátehetetlen veszteség nélkül élte túl a válságot és a kereslet erőteljes élénkülése a kapacitások magas fokú kihasználását eredményezte: 2011 második negyedévében a kapacitás-kihasználtság mértéke elérte a 89 százalékot, ami rendkívül magasnak tekinthető, bár elmarad a 2008. évi csúcstól. A nyugati világ gép- és berendezés-gyártóinak ugyanakkor lassan fel kell készülniük a kínai értékesítési feltételek romlására, ami részint az ottani gazdaságpolitika restriktívabbá, részint a kínai vállalatok részéről tapasztalható versenynyomás erőteljesebbé válásából adódik.

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[91884] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés