hirdetés
hirdetés

Támogatások a gyakorlatban

Akik már nyertek

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban meghirdetett, vissza nem térítendő támogatásokból már számos cég részesült. Az ő tapasztalataikat igyekszünk bemutatni. 

hirdetés

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a magyar gazdaság fenntartható növekedését segítő, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó kormányzati kezdeményezés. Bár a kifizetések döntő része az idei és a következő évben várható, igyekeztünk körbejárni, hogy a már elnyert pályázati pénzek milyen fejlesztéseket szolgáltak, kiemelve pár technikai részletet például arra vonatkozóan, hogy mennyi idő szükséges egy pályázatra való felkészüléshez. Szerettük volna közreadni az ipari szektor számára elérhető három legfontosabb támogatási formában sikeresen pályázó cégek tapasztalatait, hogy milyen úton jutottak el a sikeres pályázásig, illetve az elnyert összegek mennyiben támogatták az elképzeléseiket.

Több tucat céget megkeresve azzal szembesültünk, hogy alacsony a hajlandóság a tapasztalatok megosztására. A fejlesztési irányok több helyen most körvonalazódnak, a megkérdezettek nem szívesen számoltak be arról, hogy hol tart jelenleg a projekt annak ellenére, hogy a tervezett fejlesztéseket a pályázati anyagban meg kell határozni.

Fotó: 123.rf
Fotó: 123.rf

A hiányos válaszok miatt összeállításunk a tervezettnél karcsúbbra sikerült, ám bízunk benne, hogy így is hasznos információkkal szolgál a kiindulási kérdésekkel kapcsolatban.

GINOP-1.2.2-15 - Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

Hosszú távra terveznek – űrkutatásban utaznak

Cégnév: Admatis Kft.

Támogatás mértéke: 29 395 950 forint

Támogatás típusa: GINOP-1.2.2-15 – Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

Az Admatis Kft. 2000-ben alakult, ám története régebbre nyúlik vissza. Egy magyarországi tudóscsapat 1979-ben elnyert egy fejlesztési projektet, amelynek keretében speciális kristályosító berendezést kellett tervezni és kivitelezni a szovjet Interkozmosszal együttműködve. Az űrrepülésre alkalmas eszköz az UMC (Universal Multizone Crystallizator) nevet kapta. A Szovjetunió összeomlása után az amerikai NASA-val alakult ki együttműködés. Több éven át volt kint az UMC éppen aktuális változata egy-egy operátor kíséretében. A berendezés hazakerülése után szükségessé vált egy profi üzemeltető csapat létrehozása, amely a karbantartásához szükséges anyagi forrásokat is biztosítani tudta.

Ekkor jött létre az Admatis, a tulajdonosok maguk a feltalálók voltak. Az Admatis alapvetően három fő tevékenységi területet különböztet meg, amelyek külön-külön is kuriózumnak számítanak, azonban részleteikben egymást erősítik, ezek: az űrtechnika, az anyagtudományi kutatások, illetve a méréstechnika. Az Admatis alapvetően projektközpontúan működik. Folyamatosan nyújtja be hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési pályázatait, ipari tendereit. A cég évente nagyjából 3 projektet zár le, de mindig vannak többéves átfutásúak is.

Eszközigényes iparág

Tőkeszegény kisvállalkozásként, magyar magánszemély tulajdonossal többször is élt már a cég pályázati lehetőségekkel – nagyobb beruházások esetén komoly támogatást jelenthet számukra egy hazai vagy nemzetközi pályázati forrás. Jelenlegi tenderük egy GINOP eszközbeszerzéses projekt volt, ezt a támogatási forrást kizárólag eszközbeszerzésre lehetett felhasználni. Az űriparban tevékenykedve műholdakhoz terveznek, fejlesztenek, gyártanak, gyártatnak és tesztelnek alkatrészeket. Miután a piacuk folyamatosan növekszik nemzetközi szinten – hazai szinten pedig még inkább –, időről időre szükségessé válik a kapacitásuk bővítése. Ahhoz pedig, hogy minél többféle dolgot tudjanak legyártani, eszközfejlesztésre van szükség. Ezek jellemezően speciális, egyedi tervezésű, gyártású eszközök, melyek nem kaphatók kereskedelmi forgalomban – a Ginop keretében elnyert támogatást is erre használták.

Rendszeresen figyelik a kiírásokat, ám úgy látják, nagyon kevés valódi lehetőségük akad ma a kkv-knak. Számukra az általános kutatás-fejlesztési, illetve az eszközbeszerzést támogató lehetőségek érdekesek a leginkább; a visszatérítendő, nem visszatérítendő és a hitellel kombinált csomagok is szóba jöhetnek.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2B műholdjában több Admatis eszköz is van (forrás: Admatis)
Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2B műholdjában több Admatis eszköz is van (forrás: Admatis)

A maguk erejéből

Hogy a pályázatokat mennyi idő alatt készítik el, az függ a pályázat méretétől, a kiírástól, de attól is, hogy egyedül vagy konzorciumban indulnak-e el a tenderen. Ha jól megy az anyag összeállítása, az előkészítés, akkor akár két hét alatt is elkészülnek egy-egy pályázati anyaggal. Ez annál is inkább nagy teljesítmény, mert a hazai és nemzetközi pályázati anyagokat is maguk írják. Úgy gondolják, semmi okuk pályázatíró alkalmazására, hiszen amikor kutatás-fejlesztésről van szó, akkor úgyis nekik kell megfogalmazni, hogy mit szeretnének csinálni.

Új lehetőségek

Az elnyert támogatás segítségével négy eszközt vásároltak, és sor kerülhetett egy infrastrukturális felújításra, átalakításra. Az űriparban a hosszú távú projektek jellemzőek, ezért az Admatisnak nagyon előre kell gondolkoznia. A vásárolt eszközök egyike egy speciális vákuumrendszer, amely egyedülálló Magyarországon, és amelynek a használata minden egyes űripari projektben kötelező. Ennek a beüzemelése megtörtént, és rendszeresen alkalmazzák. Új szerelőkamrát, mérőközpontot telepítettek és olyan felületkezelő rendszert építettek, amelynek segítségével Európában is egyedülállónak számító speciális technológiák kidolgozására váltak alkalmassá. Jelenleg az Airbusszal és az Európai Ügynökséggel is folynak tárgyalások, miközben heteken belül megtörténik a cég auditációja. Napi kapcsolatban állnak a megrendelőikkel, jelenleg azon dolgoznak, hogy független beszállítói lehessenek az Airbusnak. A pályázat segítségével enyhíteni tudták az eszközhiányt, ez pedig segít számukra abban, hogy a folyamatos fejlesztésekkel elérjék az űripar nyugat-európai színvonalát.

Új piacok nyílnak

Cégnév: Hennlich Ipartechnika Kft.

Támogatás típusa: GINOP-1.2.2-15 – Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

Támogatás mértéke: 12,51 millió forint

A Hennlich Ipartechnika Kft. osztrák–magyar gyártó és kereskedelmi társaság, amely kizárólagos joggal képvisel több nemzetközi vállalatot a szivattyú-, fúvóka- és armatúratechnika, a kenéstechnika, a tömítéstechnika, a mérés és elektrotechnika területén.

Tőkehiány és fejlesztések

Mint oly sok magyarországi kkv, a Hennlich Ipartechnika Kft. is bizonyos szabad tőkehiánnyal küzd. Az éves szinten megjelenő nyereség nagy részét a vállalkozás humánerőforrás-fejlesztésre, bérek emelésére fordítja, így magára a vállalkozás fejlesztésére, technológiai beruházásokra, kapacitásbővítő fejlesztésekre vagy hitelt, vagy pedig vissza nem térítendő pénzösszegeket kell hogy igénybe vegyenek. Az uniós források megnyílása tökéletes megoldásnak tűnt, tűnik egy-egy nagyobb fejlesztés, beruházás megvalósításában.

Gondos előkészítés

A vállalkozás több éve sikeresen működik együtt pályázatíró és vállalkozásfejlesztési tanácsadó irodával, néhány évvel ezelőtt egy másik pályázatot sikeresen megnyertek, akkor már a jelenlegi pályázatíró irodával álltak kapcsolatban.

Az együttműködés keretében ezen iroda állandó jelleggel személyes konzultáció mellett tájékoztatja a Hennlich Ipartechnika Kft. ügyvezető menedzsmentjét az esetlegesen megjelenő uniós pályázati kiírásokról. A nevezett pályázat elkészítése két fő részből állt: egyrészt felölelt egy hosszabb, időigényesebb felkészülési időt, ez a pályázat beadását megelőző 1-2 hónappal megkezdődött. Ebben a szakaszban a vállalkozás elkezdte felkutatni a lehetséges szállítókat, árajánlatkéréseket küldött ki, illetve megkezdte a pályázathoz csatolandó egyéb mellékletek beszerzését. A következő szakasz már sokkal rövidebb időszakot, mintegy 3-4 napot vett igénybe, amikor is a pályázatíró iroda feldolgozta és ténylegesen elkészítette a támogatási kérelmet. Így vált lehetővé, hogy a beadási határidőhöz képest 4-5 napon belül a kérelem bekerüljön a közreműködő szervezethez.

Fejlődés, új lehetőségek

A fejlesztés célja egyértelműen a meglévő gyártási kapacitás növelése, amellyel a növekvő piaci igényeknek nagyobb mértékben meg tudnak felelni. A technológia, amelyet a vállalat beszerzett, olyan kopó alkatrészek gyártását teszi lehetővé, amelyek az autóipari beszállítók gyártósoraiban alapvetően fontos szerepet játszanak, mert ezen alkatrészek késedelmes leszállítása vagy éppen a gyártás megállása miatt maga a nagyvállalat is leállhat. Az elmúlt két évben sokszor a vállalatnak már hétvégén is gyártania kellett ezen alkatrészeket a megnövekedett ipari igény, illetve a sok meghibásodás okán. Ez azonban a múltbeli struktúra miatt már nem mindig lehetséges, mert időközi kapacitáshiány lépett fel.

A beszerzett precíziós élhajlító gép használata és gyártósoron való elhelyezése jelenleg igen ritka az országban, ennek beszerzése, beállítása, üzembe helyezése közvetve hozzájárult a magyar autóipar versenyképességének növeléséhez.

A cég várakozásai már a projekt jelen szakaszában is teljesen beigazolódtak. Az új technológiával új piacok és ügyfelek nyíltak meg a vállalkozás számára, ez pedig egyértelműen fejlődés a cég életében. Nemcsak közvetlenül – árbevétel-növekedés – fejlődött a cég, hanem közvetve is; jelentősen nőtt a vállalat versenyképességi mutatója, illetve termelési, gyártási kapacitása is. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb, gyorsabb, pontosabb munkavégzést képesek biztosítani partnereik számára, egyúttal azon a piacon is meg tudnak jelenni, ahol nagyon fontos a precizitás és a rövid szállítási határidő.

GINOP-2.1.1-15 – „Vállalatok k+f+i tevékenységének támogatása”

Sikeres pályázat – elsőre

Cégnév: Crown International Kft. és Ferropan-Építő Kft. Konzorcium

Támogatás mértéke: 249,58 millió forint

Támogatás típusa: GINOP-2.1.1-15 – „Vállalatok k+f+i tevékenységének támogatása”

A Crown International Kft. kulcsrakész hegesztési megoldásokat ajánl 1997 óta a német Carl Cloos Schweisstechnik GmbH kizárólagos magyarországi képviselete, emellett a Jäckle cég plazmavágó és a Kemper cég hegesztési füstelszívó berendezéseinek képviseletét is ellátja Magyarországon. A Crown International Kft. a berendezések forgalmazásán túl gondoskodik a szakszerű hegesztés-technológiai háttér biztosításáról, teljes körű szerviz és alkatrészellátási hátteret nyújt partnereinek. A Ferropan Kft. az acélszerkezetes piac – ipari csarnokok, acélszerkezetes létesítmények – építésének kivitelezésével foglalkozik régi szereplőként.

A robotos hegesztési technológiával jelentősen csökkenthető a lemezbevonat-hegesztés során keletkező sérülések száma (fotó: Crown International Kft.)
A robotos hegesztési technológiával jelentősen csökkenthető a lemezbevonat-hegesztés során keletkező sérülések száma (fotó: Crown International Kft.)

Gyümölcsöző kapcsolat

A vállalkozást rendszeresen keresték meg pályázatíró cégek, s habár eggyel már végeztek előkészítő munkákat, korábban még nem nyújtottak be pályázati anyagot. Akkor döntöttek a tender benyújtása mellett, amikor a GINOP-pályázatról értesültek. A pályázatíró cég, amely a konkrét lehetőséggel kereste meg a Crown International Kft.-t, szakmaiságban és rugalmasságban is megfelelőnek bizonyult – ezt a sikeres elbírálásban részesülő pályázat is alátámasztja.

A pályázat elkészítése nagyjából egyéves előkészítő, tervező munkát jelentett; először tájékozódtak a feltételekről, a cégstruktúrában is elkezdtek kutatás-fejlesztési pontokon gondolkodni, majd amikor kiírták a pályázatot, akkor a pályázatíró céggel elkezdték az adatfeldolgozást.

Csökkenő költségek

Kereskedelmi cég lévén a Crown International Kft. hegesztéstechnikai szakembereinek szeretett volna lehetőséget nyújtani arra, hogy a gyakorlati alkalmazásban és a megvalósulásban is részt vehessenek. A konzorciumi együttműködés keretében megvalósított projekt közvetlen célja egy olyan – elsősorban a járműiparban használt – bevonatos lemezekre alkalmazható robotos hegesztési technológia és az alkalmazást szavatoló prototípus kifejlesztése, mellyel jelentősen csökkenthető a lemezbevonat-hegesztés során keletkező sérülések mértéke. Ezáltal elérhető, hogy a bevonatos lemezek ívhegesztési munkáinak idő- és költségráfordítása csökkenjen.

Új munkahelyek

A projekt konzorcium keretében, a Ferropan-Építő Kft.-vel valósult meg; az ipar területén olyan partnerre találtak, amely inkább a kísérleti fejlesztés vonalát tudja erősíteni a projektnek, míg a Crown International Kft. pedig a kutatást és hegesztéstechnológiát erősíti. Két csúcstechnológiás robotrendszert vásárolhattak, melyekhez az eszközbeszerzésre fordítható összeg segítette hozzá a céget. A projekt segítségével a hegesztő szakemberek szakmai fejlődése és előmenetele gyakorlatilag garantált. A projekt eredményei a terveknek megfelelően közvetlenül alkalmazhatók lesznek az autóiparban, az innovatív, jelenleg a hazai gyakorlatban nem alkalmazott módszertan mind a hazai, mind a külföldi autógyárakban és a járműipari beszállítók érdeklődésére is számot tarthat. A 24 hónapos időtartamú fejlesztés során a vállalati együttműködésen túlmenően a projekt megvalósításában együttműködik a Dunaújvárosi Egyetem és a GATE Nonprofit Kft. is, a kutatóhelyek bevonásával a projekt közvetett célja az ágazat kutatási és ipari szereplőinek együttműködése, hozzájárulva azok innovációs és versenyképességének javításához. A beruházásnak köszönhetően a konzorciumi partnerek összesen hat kutatói munkahelyet teremtenek.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[204384] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés