hirdetés
hirdetés

A legfőbb kihívások: a digitalizáció, klímavédelem és a szakemberhiány mérséklése

A vállalatok beruházásbarát környezetet követelnek a leendő kormánytól

A választási eredmények alapján hosszú, hónapokig tartó folyamatnak ígérkezik, amíg megalakul és nyilvánosságra hozza a következő négy évre szóló programját Németország leendő szövetségi kormánya. Az új kormány létrejöttét és a kormányprogram kidolgozását némileg megnehezíti, hogy az új kabinetben – a szövetségi köztársaság több mint hét évtizedes történetében először – nem két, hanem három párt képviselői fognak helyet kapni.

hirdetés

Az ipari és kereskedelmi kamarák egy, a német gazdaság valamennyi ágazatára és földrajzi térségére, összesen 3500 vállalatra kiterjedő felmérés formájában gyűjtötték össze, a vállalati/vállalkozói szféra a leendő szövetségi kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban megfogalmazott igényeit.  

Peter Adrian, a kamarai szövetség (DIHK) ez év tavaszán megválasztott elnöke a felmérés eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor a digitalizációt, a klímavédelmet és a szakemberhiányt nevezte meg a három,  vállalatok jövőbeni tevékenysége szempontjából legfontosabb kihívásnak; hozzátéve, hogy „Németország mindinkább talajt veszít“.

Peter Adrian, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) elnöke
Peter Adrian, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) elnöke

„Gazdaságunknak érezhető lökésre van szükség a beruházások területén. Az új koalíciós szerződés vezérfonala a magán és az állami beruházások támogatása kell, hogy legyen“, mert – mind a DIHK elnöke fogalmazott „a vállalatok túl gyakran érzik azt, hogy a komplex szabályozások, elhúzódó eljárások és a gyakorlattól távolálló előírások fékezik a tevékenységüket.“

Romlottak a gazdasági tevékenyég telephelyi feltételei

A felmérésben részt vevő vállalatok a gazdasági fejlődésük szempontjából releváns telephelyi feltételeket ma összességében jóval rosszabbnak tartják a négy évvel korábbinál.

A legtöbb gondot a bürokrácia túlburjánzása okozza, (az 1-től 6-ig terjedő skálán 4,8-as megítéléssel) okozza, megelőzve – a legrosszabbtól a legjobb felé tartva – az áram- és energiaköltségek a német gazdaság nemzetközi versenyképességét hátrányosan érintő magas szintjét (4,5, szemben a négy évvel korábbi 3,7-es) és a digitális infrastruktúra elégtelenségét (4,3, szemben a négy évvel korábbi szintén 3,7-es) mutatóval. Emellett a vállalatok komoly kritikával illették a szakmunkás-ellátottság területén tapasztalható hiányosságokat, valamint a vállalatokat terhelő adók magas szintjét (egyaránt 4-es, szemben a négy évvel korábbi 3,9, illetve 3,7-es mutatóval), mint ahogy a közlekedési infrastruktúra (3,5) és az ipari és kereskedelmi területek rendelkezésre állása (3,6) tekintetében is jócskán van tennivaló.

A vállalatok ezzel szemben a korábbiakhoz hasonlóan pozitívan értékelik a duális szakképzési rendszert, a németországi jogbiztonságot, valamint a kutatás és innováció helyzetét, bár ezek minősítése szintén romlott a négy évvel korábbihoz képest.

Prioritás: a digitalizáció előrevitele

Az új kormány legfontosabb feladatának a vállalatok 61 százaléka a digitalizáció előrevitelét nevezte, amelyet – a válaszadók 41 százaléka által megjelölve – „a közigazgatás teljesítményének javítása és felgyorsítása“, „a klímapolitikának a beruházások szempontjából biztonságos és versenyképes alakítása“ (39 százalék), a „vállalati adózás korszerűsítése“ (33 százalék), valamint „az áramár állam által történő terhelésének csökkentése“ (31 százalék) követ. „Egy teljesítőképes digitális infrastruktúra és egy gyors közigazgatás nélkül a vállalatok nem tudják teljesíteni a feladataikat, a világméretű versenyben való helytállást is beleértve“, hangsúlyozta a kamarai szövetség elnöke, hozzátéve, hogy „annál sürgetőbb az akadályoknak az útból történő eltakarítása“.

Emellett „az áraknál és a vállalati adóknál javasolt tehermentesítésnek azt kell szolgálnia, hogy a vállalatok többet tudjanak beruházni az emberekbe, a gépekbe és a klímavédelembe“, mondta Adrian, hangsúlyozva, hogy „ez az alap a pozitív jövőhöz és Németország, mint gazdasági telephely iránti fenntartható bizalomnak“. 

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[277946] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés