hirdetés
hirdetés

Hannoveri Vásár 2014

A következő lépések

A világ legfontosabb ipari vásárának tartott Hannoveri Vásár idén április 7. és 11. között az Integrated industry – Next steps mottó jegyében szerveződik.

hirdetés

Az ipari termelés sikerének legfontosabb kritériuma globálisan a flexibilitás és a hatékonyság, hiszen csak ezek árán lehet a jövőben lépést tartani a nemzetközi versennyel. A rugalmas, intelligens gyár valóra váltásához, másként fogalmazva az ipar 4.0 vezérelv gyakorlatba történő átültetéséhez kíván idei tematikája szerint hozzájárulni a Deutsche Messe vásártársaság „zászlóshajója” – emelte ki a vásárszervező sajtókapcsolati felelőse, Onuora Ogbukagu a 2014-es Hannoveri Vásár január 29-én bécsi nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A világ legjelentősebb ilyen rendezvényének tartott, 1947 óta évente megrendezett ipari vásár hét vezető szakvásárt egyesít április 7. és 11. között – nem mellesleg a világ legnagyobb alapterületű vásárvárosában. A hannoveri vásárközpont pavilonjait idén az Industrial Automation, az Energy, a MobiliTec, a Digital Factory, az Industry Supply, az IndustrialGreenTec és a Research & Technology szakrendezvények népesítik majd be.

Az egyik legidőszerűbb téma köré szerveződik a MobiliTec szekció
Az egyik legidőszerűbb téma köré szerveződik a MobiliTec szekció

A megelőző 2013-as Hannoveri Vásárra egyébként 200 ezer látogató érkezett a világ 90 országából, és rekordszámú, mintegy 6500 kiállító mutatta be újdonságait. A szervezők várakozásai és az előzetes adatok szerint az erős nemzetközi jelleg és a felfokozott kiállítói és látogatói érdeklődés az idei seregszemlére is érvényes marad.

Lépésről lépésre a hálózatosított ipar felé

Az ipari vállalatoknak forráskímélően kell gyártaniuk és gyorsan kell reagálniuk a piac változásaira, miközben egyre növekvő keresletet kell kielégíteniük. Ezekre a kihívásokra jelenti a választ a legnagyobb rugalmasságú termelési folyamatokat magában foglaló integrált ipar, amelynek számos technológiáját fejlesztették ki az elmúlt években. A következő lépésekben e technológiák szinkronizálására, harmonizálására és fokozott integrálására van szükség.

A 2014-es Hannoveri Vásár legfontosabb témája: hogyan jut el az ipar lépésről lépesre az okos gyár víziójától a hálózatosított, negyedik ipari forradalmat jelképező 4.0 iparhoz. Ebben a megmunkálandó munkadarabot nem merev gyártási folyamatban dolgozzák fel, hanem maga a munkadarab kezdeményezi a szükséges megmunkálási lépéseket és alakítja a gyártószigeteket. A termelés valamennyi eleme a megmunkálandó anyagtól a gépeken keresztül a szállítórendszerekig hálózatba kapcsolva önállóan kommunikál egymással.

Korunk legfontosabb kihívásaira reagál

A világ legismertebb ipari vásáregyüttese az automatizálás, az energia, a beszállítóipar, valamint a kutatás-fejlesztés kiemelkedő és átfogó platformja. Az idei Hannoveri Vásárt alkotó hét szakvásár közül azokra külön is érdemes felhívni a figyelmet, amelyek a nagyon is időszerű „szlogenekkel” automatizáltnak, digitálisnak, zöldnek nevezett jövő gyártása mellett napjaink mindennapjainak, a városiasodó, egyre több és tisztább energiát igénylő létnek a kérdéseire igyekeznek választ adni.

Az ipari automatizálás a Hannoveri Vásár egyik vezértémája
Az ipari automatizálás a Hannoveri Vásár egyik vezértémája

MobiliTec A hibrid és villamos hajtásmegoldások, a mobil energiatárolók és az alternatív mobilitási technológiák nemzetközi szakvására. Mindezen témák századunk egyik legfontosabb technológiafejlesztési hajtóerejét jelentik. A MobiliTec a terület eddig sokszor önállóan tevékenykedő szereplőit, a járműgyártókat, a beszállítókat és az energiagazdálkodókat kívánja összekapcsolni, hogy ezzel segítse a jövő teljes rendszereinek létrehozását.

Energy A megújuló és a hagyományos energiák termelésének, átvitelének, elosztásának és tárolásának nemzetközi szakvására. Az energiarendszerek világszerte elkerülhetetlen átformálás küszöbén állnak. Az ehhez rendelkezésre álló technológiákat és megoldásokat, illetve ezek optimális kombinálását és vezérlését tűzi elsősorban napirendjére az Energy, kiemelve, hogy a jövő energiája nemcsak zöld, hanem intelligens is, hiszen a teljes energiagazdálkodási értékteremtési lánc Smart Gridsnek nevezett hálózatokba szerveződik.

Hazai érdeklődés

A korábbi években – nem utolsósorban a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, illetve elődje által szervezett közösségi stand jóvoltából – viszonylag nagyszámú hazai kiállító szerepelt a rendezvényen, és még 2013-ban is tucatnál több magyar résztvevőt regisztráltak. Idén a közösségi stand valószínűsíthető elmaradásával az eddigi jelentkezők száma hétre csökkent. A tavalyi Hannoveri Vásárra becslések szerint mintegy 500 magyar látogató volt kíváncsi.

A jövő (nem is olyan távoli) víziója a digitális gyár
A jövő (nem is olyan távoli) víziója a digitális gyár

Onuora Ogbukagu a gyartastrend.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Hannoveri Vásár kifejezetten fókuszál a kelet-közép-európai érdeklődők minél nagyobb számú toborzására. A sajtókapcsolatok felelőse a térség, így egyben Magyarország ipari szakemberei számára igen hasznosnak tartja a vásárlátogatást, hiszen ez koncentrált lehetőséget ad a legkorszerűbb technológiák megismerésére, elsajátításra. A kelet-közép-európai ipar pedig erősen modernizálásra szorul, miközben a gazdasági fellendüléshez nagyban hozzájáruló nyugati (kiemelten német) beruházások előfeltétele a korszerű technológiai igényeket kielégíteni képes hazai háttéripar megléte.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés