hirdetés
hirdetés

Gazdaság

A hazai cégvezetők majdnem 90 százaléka növekedést vár idén is

A megkérdezettek 50 százalékának elsődleges külpiaca továbbra is Németország. A PwC 165 magyarországi vezérigazgatót interjúzott. 

hirdetés

A PwC hét üzletág –  köztük az autóipar, a gyógyszeripar, az energetika, a kiskereskedelem, és a pénzügyi szolgáltatók – képviselőjét interjúztatta személyesen 2017 októbere és decembere között, amely beszélgetésekből kiderült: a megkérdezettek fele szervezeti növekedést és költségcsökkentést is tervez az idei évben. 

A 7. magyar kutatással párhuzamosan a PwC világszerte közel 1300 vállalatvezetővel készített interjút. A magyarországi cégvezetők 55 százaléka szerint a magyar gazdaság is bővül idén, a világgazdaság növekedésében pedig 47 százalékuk bízik. Előbbi megegyezik a tavalyi adattal, utóbbi esetében 8 százalékpontos a növekedés az előző évi felméréshez képest.

A kutatásból kiderül: csaknem minden második magyarországi vállalat legfontosabb külpiaca továbbra is Németország. A második helyen Románia, a harmadikon az Egyesült Államok áll. A Brexit miatt Egyesült Királyság vonzereje nem csökkent, a 6. legfontosabb piac a magyar cégek számára.

A felmérés alapján a legfőbb kihívás a magyarországi cégvezetők szerint a szakemberhiány: 95 százalékuk aggódik a munkaerőhiány miatt, de közel ennyien invesztálnak is a meglévő munkatársak fejlesztésébe. 

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, a felmérés szakmai partnere rámutatott, hogy a felméréseik szerint 200 ezer szakmunkás hiányzik a piacról.

A cégvezetők egyébként már negyedik éve optimisták a saját vállalatuk bevételeinek növekedését illetően a PwC felmérései szerint. 

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés