hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

A bölcsek mérsékelten derűlátók

Lassul a német gazdaság fejlődésének dinamikája, de tovább javul a foglalkoztatottság

A neves közgazdászokból álló független szakértői tanács november 9-én bemutatott és a szövetségi kormány rendelkezésére bocsátott konjunktúra-előrejelzése a főbb tendenciák és mutatószámok tekintetében nem mutat számottevő különbséget más, gazdasági előrejelzések készítésével foglalkozó intézmények, köztük a kormány és a vezető gazdaságkutató intézetek néhány héttel korábban nyilvánosságra hozott konjunkturális prognózisaihoz képest.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A népszerű nevén öt bölcsnek nevezett, két év múlva fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő tanácsadói testület – a múlt évi 3,7 százalékos tényszám után - 2011-re 3, 2012-re pedig – az adósságválság ellenére, a szövetségi kormánynál 0,1 százalékponttal alacsonyabb – 0,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít.

A szakértői testület ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy még messze nem sikerült legyőzni az euró-válságot - már pedig ha a válság tovább élesedik, a gazdasági növekedés üteme akár 0,4 százalékra is visszaeshet; ha pedig a nemzetközi keretfeltételek nagyon kedvezőtlenül alakulnak, és a világkereskedelem mérséklődik, a bruttó hazai termék kismértékű visszaesése sem kizárható.

Angela Merkel szövetségi kancellár az előrejelzés eredményeit összefoglaló kötet átvételekor egyetértéséről biztosította a testület tagjait abban, hogy az euró-övezetben kialakult adósságválság leküzdése kiemelt jelentőségű kihívás, amely előfeltételül szolgál a további növekedés alapjainak megteremtéséhez.

A növekedés hajtóereje 

A gazdasági növekedés lassulása a foglalkoztatási helyzet további, (szintén lassuló ütemű) javulásával párosul: a foglalkoztatottak száma az idei, már eddig is rekordnak számító 41,1 millió főről 41,2 millióra emelkedik, miközben a munkanélküliek száma éves átlagban az idei 2,97 millió főről jövőre 2,89 millióra, a munkanélküliségi ráta pedig - a 2010. évi 7,7 százalékot követően - az idei 7,1 százalékról 6,9 százalékra mérséklődik. A bruttó bérek és fizetések emelkedésének mértéke az ez évi 4,6 százalékról 2,6 százalékra mérséklődik, miközben 2,3 százalékról 1,9 százalékra az infláció mértéke is csökken, erősítve a lakossági vásárlóerőt.

ngela Merkel szövetségi kancellár átveszi a független szakértői tanács konjunktúra-jelentését Wolfgang Franz professzortól, a testület elnökétől
Angela Merkel szövetségi kancellár átveszi a független szakértői tanács konjunktúra-jelentését Wolfgang Franz professzortól, a testület elnökétől

- A munkaerő-piaci helyzet javulása, valamint a javuló jövedelmi helyzet által támogatva a magánfogyasztásra fordított kiadások tovább emelkednek - írják előrejelzésükben a szakértők. A munkaerőpiac jó állapota és a nemzetközi összehasonlításban alacsony finanszírozási deficit, valamint az összességében kedvező finanszírozási feltételek tehát megfelelő alapot teremtenek a gazdasági fejlődéshez. A magánfogyasztás mellett a konjunktúra második növekedési pillérei a beruházások lesznek: a vállalatok gépi beruházásokra fordított kiadásai - a 2011. évi 8,8 százalék után, az ideihez képest – várhatóan 3,1 százalékkal emelkednek.

Ugyanakkor bizonyosnak látszik, hogy az idei 7,8 százalék után jövőre csak 3,2 százalékkal emelkedő export megszűnik a konjunktúra (egyik) hajtóereje lenni. Az exportra ugyanis erősen fékező hatást gyakorol a valutaunió válsága, melynek tagországai 40 százalékos részaránnyal rendelkeznek a teljes német kivitelben.

- Az államadóssági válság és a pénzügyi szektor azzal összefüggő problémái penészként nehezednek az euró-térség konjunkturális fejlődésére - olvasható a jelentésben. (Itt említjük meg, hogy a január és szeptember közötti 792 milliárd eurós, a múlt első három negyedévit 13,5 százalékkal meghaladó export alapján továbbra is nagy biztonsággal állítható, hogy az éves forgalom az ország történetében először meg fogja haladni az ezer milliárd eurót, miközben az első kilenc havi import 11,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.)

Bírálat az energiafordulatnak

A szakértői testület vizsgálódását összefoglaló tanulmányban megkülönböztetett figyelmet fordít a szövetségi kormány energia-politikájának. Az öt bölcs – erőteljes kritikát gyakorolva a fukushimai természeti és atomkatasztrófa után végrehajtott energiapolitikai fordulat felett – alacsony hatékonyságúnak és túlságosan költségesnek tartja a megújuló energiáknak a politika által célul tűzött erőltetett ütemű fejlesztését.

Erősen kérdéses, hogy a megújuló energiák térnyerésének ilyen erőteljes forszírozása elősegíti-e a klímavédelmet; emellett tartani kell attól, hogy az áramköltségeknek a megújuló energiák térnyeréséből adódó emelkedése alá fogja ásni az energiafordulat elfogadottságát, véli a szövetségi kormány mellett működő gazdasági szakértői testület.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[99209] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés