hirdetés
hirdetés

Beruházás

5, 5 milliárd forintos fejlesztés a NI debreceni gyárában

Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a texasi központú National Instruments (NI) - jelentette be Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke kedden Debrecenben.

hirdetés

Az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését is eredményező fejlesztéssel 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre Debrecenben – mondta az alelnök az NI Hungary megalakulásának 15 éves jubileumán tartott rendezvényen.

Alex Davern emlékeztetett rá: az év elején cégvásárlással egy 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát telepítettek Debrecenbe, aminek eredményeként a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává vált a debreceni leányvállalatuk. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az Európai Unió után az Egyesült Államok a legnagyobb beruházó Magyarországon.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ábrahám László, a NI Hungary ügyvezető igazgatója bejelentette: cégük mentorprogramja keretében Debrecen mind a 37 – önkormányzati, egyházi és alapítványi – iskoláját 3-3 robotépítő készlettel ajándékozza meg. Ezzel tovább erősödik a 2009 óta működő NI mentorprogram, amelynek keretében a 2015-16-os tanévben már több mint négyszáz hazai iskolában, négyezer diáknak tartottak NI robotprogramozási szakkört, és szerveztek versenyeket. Fontos céljuk, hogy minél több diákban keltsenek érdeklődést a műszaki pályák iránt – fűzte hozzá az NI debreceni igazgatója.

Az 1976-ban létrejött National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre első külföldi gyártóbázisát Debrecenben. Az elektronikai eszközök gyártása mellett itt kaptak helyet a cégcsoport Európát, Ázsiát és Amerikát kiszolgáló informatikai, jogi és pénzügyi szolgáltatóközpontjai is.

A 15 évvel ezelőtt egyetlen gyártósorral indult debreceni gyár mára a Tiszántúl egyik tudásközpontjává vált – mondta Papp László, Debrecen polgármestere. Kósa Lajos, az Országgyűlés Fidesz frakciójának vezetője szerint Debrecen igazi értéke az a tudás, amivel az itt dolgozó magyar emberek rendelkeznek. A most kezdődő beruházás eredményeként létrejövő 210 új munkahelyre kerülő munkavállalók közel 95 százaléka felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelvek ismeretével fog munkába állni.

MTI/NI/GyártásTrend
a szerző cikkei

(forrás: MTI/NI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés