hirdetés
hirdetés

1,7 %-osra is lassulhat a GDP-növekedés

GKI Gazdaságkutató Zrt. idén 2 százalékos gazdasági növekedést vár a korábban jelzett 2,3 százalék után, a vártnál sokkal rosszabb, uniós módszertan szerinti 0,4 százalékos első negyedéves növekedési adat, valamint a „magyar modell" magánberuházásokat visszafogó hatása és az uniós támogatások visszaesése miatt - mondta Vértes András, a GKI elnöke a gazdaságkutató sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

hirdetés

Hozzátette: a Brexit tovább növeli a lefelé mutató kockázatokat, 1,7-1,8 százalékra is lassulhat a növekedés, mivel a britek kilépése „gazdasági katasztrófa Nagy-Britanniának és politikai katasztrófa az Európai Uniónak”.

A GKI szerint az infláció enyhén gyorsul, éves átlagban 0,8, decemberben 1,5 százalékos éves áremelkedés várható.

A beruházások visszaesése a korábban gondoltnál jelentősebb, 8 százalék körüli lesz a GKI szerint idén, ugyanakkor a gyors keresletemelkedés hatására a fogyasztás a korábban prognosztizáltnál 1 százalékponttal jobban, 4 százalékkal nőhet.

(forrás: Élelmiszer Online/MTI)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A GKI jóslataival az a baj, hogy évekre visszamenőleg, többnyire nem jött be. Ez valószínűleg a liberális gazdasági filozófiálukból és politikai irányultságukból
fakad.
Cik[190538] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés