hirdetés
hirdetés

Gazdaság

14 milliárd forintból fejlesztett a Tetra Pak

A világon másodikként Budaörsön kezdődik meg a Tetra Recart csomagolóanyag gyártása.

hirdetés

A Tetra Pak kedden ünnepélyes keretek között felavatta továbbfejlesztett és kibővített csomagolóanyag-gyártó üzemét Budaörsön. Az összesen 14 milliárd forint saját tőkéből megvalósított beruházás eredményeként a budaörsi gyár ezentúl előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolást is képes gyártani. Ezzel egy időben új gyártósort helyeztek üzembe, amely – a világon másodikként – júniusban kezdi meg egy innovatív, papíralapú, hőkezelhető csomagolóanyag gyártását, amely konzervgyártó vállalatok számára kínál alternatívát.

A 2012-ben indult és most lezárult, 14 milliárd forint értékű sajáttőke-befektetéssel megvalósított program célja az, hogy a cég mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-gyártók elvárásainak megfelelő új csomagolási alternatívákat kínáljon.

A program keretében két fontos területen történt fejlesztés a Tetra Pak budaörsi gyárában. Az üzem a közkedvelt Tetra Brik Aseptic termékcsalád gyártósorát továbbfejlesztve ezentúl előre laminált öntőnyílással (PLH, pre-laminated hole) ellátott csomagolást is képes szállítani folyékony élelmiszereket gyártó ügyfeleinek. A PLH megoldással ellátott csomagolóanyagokra új generációs csavarzárak – kupakok – kerülhetnek, amelyek a fogyasztók számára kényelmesebb, egyszerűbb használatot jelentenek. Az új megoldások iránti növekvő igényt mutatja, hogy már az indulás évében, 2015-ben a teljes termelési mennyiség 20 százalékát ilyen típusú csomagolások teszik ki.

Emellett egy új gyártósor üzembe állításával Svájc után a világon második Tetra Pak gyárként Budaörsön is megkezdődik a Tetra Recart gyártása. Ez az első olyan papíralapú csomagolóanyag a világon, amely lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. Ez a technológia a hagyományos konzervipari termékek (levesek, szószok, készételek, zöldségek és gyümölcsök), valamint állateledelek számára nyújt költséghatékony és környezetbarát alternatívát. A Tetra Recart könnyebb, helytakarékosabb, olcsóbban szállítható, kényelmesebben nyitható, mint más konzervcsomagolási megoldások, ráadásul 100 százalékban újrahasznosítható.

„Ügyfeleinknek egyre élesebb piaci versenyben kell helyt állniuk. Termékeiket nem csak annak minősége, de olyan terméktulajdonságok révén is meg kell különböztetniük versenytársaikétól, mint a csomagolás funkcionalitása, megjelenése és környezetvédelmi jellemzői. Ezzel párhuzamosan a vállalatok zökkenőmentes, hatékony ellátási láncot, pontos kiszállítást és versenyképes árakat is elvárnak” – mondta Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke. „Budaörs központi helyet foglal el vállalatunk globális gyártási és logisztikai hálózatában. A gyár fejlesztése nemcsak azt igazolja, hogy az üzemfontos a Tetra Pak számára, hanem azt a stratégiai célunkat is tükrözi, hogy termékkínálatunk folyamatos bővítésével és gyártástechnológiánk fejlesztésével mindig és egyre jobban megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak” – tette hozzá Charles Héaulmé.A fejlesztés eredményeként a gyár gépparkja 80 százaléka megújult, gyártókapacitása 20 százalékkal bővült, termékportfóliója változatosabbá vált, valamint. 45 új munkahely jött létre. A gyár exportpiacainak száma 55-re emelkedett; a Tetra Recart csomagolást elsőként az USA-ba, Kanadába és Olaszországba exportálják.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[170561] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés